«10»: Τα πνευματικά τέκνα των Judas Priest

Γιατί εκτός από metal gods, είναι και metal godfathers!

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 16/07/2018 @ 11:08

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι Judas Priest κατέχουν επάξια μία θέση στο πάνθεον του heavy metal. Και για να είμαστε ακριβείς, αν όχι την σημαντικότερη, σίγουρα μια από τις κορυφαίες για ένα σωρό λόγους. Γεγονός ενδεικτικό του πόσο καθοριστικοί υπήρξαν για την διαμόρφωση της metal μουσικής είναι τα δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες συγκροτήματα που πήραν το όνομά τους από τίτλους τραγουδιών τους.

Με την πολύτιμη βοήθεια της ιστοσελίδας Metal Archives, ξεχωρίσαμε 10+2 συγκροτήματα με βασικό κριτήριο την αναγνωρισιμότητα και την σημαντικότητα, τοποθετημένα βάσει της ημερομηνίας κυκλοφορίας του εκάστοτε τραγουδιού των Βρετανών. Κάποια ήταν ευκολάκια, κάποια ήθελαν ψάξιμο και διασταύρωση, ενώ ευπρόσδεκτες ήταν οι ανακαλύψεις. Πάμε λοιπόν να τα δούμε ένα προς ένα, περιμένοντας τους metal gods να βρεθούν στη σκηνή του Terra Vibe την ερχόμενη Πέμπτη.

1
Tyrant
Judas Priest - Tyrant
Τρομερή περίπτωση το Tyrant από την τραγουδάρα του θρυλικού "Sad Wings Of Destiny". Περιέργως, αυτό ήταν το όνομα τόσο των Saint Vitus, όσο και των Jag Panzer στο ξεκίνημά τους πριν μετονομαστούν, δύο σημαντικά underground NWOBHM σχήματα φέρουν το ίδιο όνομα, ενώ τελικά τους Γερμανούς από το Ulm κερδίζουν στο νήμα οι Καλιφορνέζοι από την Pasadena με το βάρβαρο metal των δύο πρώτων δίσκων, όσο κι αν μας απογοήτευσαν στο περσινό Up The Hammers. Για να δούμε πόσο «τύραννος» θα αποδειχθεί ο Robert Lowe!
2
Genocide
Judas Priest - Genocide
Η ισχύς των Μορμόνων και των Ελβετών Genocide εν τη ενώσει τους κέρδισε έστω και στο νήμα τους Ripper από το Houston του Texas με το τρομερό "...Αnd Τhe Dead Shall Rise" του 1986. Κύριος λόγος το πολύ ιδιαίτερο οργανάτο hard 'n' heavy crossover που ακούμε στο private press της τετράδας από το Salt Lake City και το μακρινό 1982. Διασκεδαστικοί οι Ελβετοί με το hardrockάτο τυπικό metal από τις αρχές των '90s, που υπενθυμίζει τον hard rock χαρακτήρα των Priest παρά την απαράμιλλη μεταλλικότητά τους.
3
Sinner
Judas Priest - Sinner
Το βασικό τραγούδι από το τρίτο άλμπουμ των metal gods φαίνεται πως είχε τέτοια επιρροή στον κύριο Matthias Lasch, που όχι μόνο ονόμασε έτσι την μπάντα του, αλλά υιοθέτησε το όνομα ως καλλιτεχνικό ψευδώνυμο! Ο πολυάσχολος Lasch θα πρέπει να θεωρείται δικαίως ως μία από της σημαντικότερες μορφές της τευτονικής metal σκηνής των τελευταίων 35 ετών, διαγράφοντας μάλιστα δεύτερη καριέρα με τους Primal Fear. Αλλά πόσο πιο Priest μπορείς να είσαι όταν ονομάζεσαι Sinner και έχεις δίσκο που ξεκινάει με τραγούδι "Running Wild";!
4
Exciter
Judas Priest - Exciter
Στην περίπτωση των Exciter η επιρροή των Priest ήταν τέτοια που εκτός από το όνομα καθόρισε λίγο πολύ και το ύφος που θα υπηρετούσαν πιστά οι Καναδοί heavy metal maniacs. Εκτός και αν το κόλπο δούλεψε ανάποδα και το extreme power trio σκέφτηκε ότι εάν είναι να παίξουν speed metal, καλύτερο όνομα από Exciter δεν θα μπορούσαν να βρουν. Σαν να λέμε ονομάζονται Dissident Aggressor και παίζουν thrash! Παρεμπιπτόντως, η original τριάδα των Johnson/Beehler/Ricci έχει ξανασμίξει - για να δούμε πότε θα δούμε επιτέλους νέο δίσκο!
5
Savage
Judas Priest - Savage
Αν είσαι metal μπάντα η επιλογή του Savage είναι προφανής, τόσο ως κύριο όνομα, όσο και σαν συνθετικό (Savage Grace, Nasty Savage - το Savage Rage είναι νομίζω υπερβολή). Μην ξεχνάμε ότι ολόκληροι Savatage ένωσαν το Avatar με το Savage! Σημαντικότεροι «άγριοι» είναι φυσικά οι NWOBHM ήρωες με δεσπόζουσα θέση στην δισκογραφία τους να κατέχει το ιστορικό full-length ντεμπούτο του 1983 "Loose 'Ν Lethal". Και επειδή όπως και στο κράτος, έτσι και στην μουσική πρέπει να υπάρχει συνέχεια, σημειώνεται ότι κάποιοι Metallica έχουν διασκευάσει το "Let It Loose".
6
Running Wild
Judas Priest - Running Wild
Ένα από τα ομορφότερα τραγούδια του "Killing Machine" ενέπνευσε τον νεαρό Rock 'N' Rolf Kasparek να αλλάξει το όνομα της μπάντας του, για να μπει μετά από πολλές προσπάθειες στην κανονική δισκογραφία το 1984. Καθοριστική στιγμή ήταν η υιοθέτηση του πειρατικού image και του ανάλογου, χαρακτηριστικού ύφους που έκανε τους Running Wild την πιο πετυχημένη μπάντα από όσες παρουσιάζουμε στο παρόν, με τους Rage να ακολουθούν. Μεγάλο απωθημένο παραμένει βεβαίως μία συναυλία των Γερμανών στην χώρα μας μετά από αισίως 27 χρόνια.
7
Grinder
Judas Priest - Grinder
Grinder όπως λέμε Exciter και Dissident Aggressor, οπότε οι Γερμανοί δεν θα μπορούσαν να  παίζουν κάτι διαφορετικό από speed/thrash. Κυκλοφορούν τρία άλμπουμ, το 1988, το 1989 και το 1991 και κατόπιν αλλάζουν το όνομά τους σε Capricorn, βάζοντας παράλληλα το power στην θέση του thash, για να διαλυθούν ησύχως αφού προηγουμένως είχαν κυκλοφορήσει δύο ακόμη άλμπουμ, το 1993 και το 1995. Την κληρονομιά τους κουβαλά ο Stefan Arnold, ο οποίος μπήκε στους  Grave Digger την περίοδο του θρυλικού "Tunes Of War" και σταμάτησε να τυμβορυχεί μόλις πριν από λίγες ημέρες.
8
(The) Rage
Judas Priest - Rage
Πολλά τα συγκροτήματα με το Rage στο όνομά τους, μοναδικοί οι σκέτοι Rage (δεν θα τα χαλάσουμε επειδή λείπει το "The"). Ως συνέχεια των Avenger, αποτέλεσαν μία από τις πιο υπολογίσιμες δυνάμεις του τευτονικού metal με πραγματικά σπουδαία δισκογραφία, ενώ επιπλέον credit αποτελούν οι συμφωνικές αναζητήσεις πριν αυτές γίνουν μόδα. Ψυχή του συγκροτήματος αποτελεί φυσικά ο Peavy Wagner που φαίνεται να γουστάρει τους Έλληνες, η κλασική σύνθεση με Manni Schmidt και Χρήστο Ευθυμιάδη αναβιώνει εσχάτως υπό το όνομα Refuge, σπουδαίο τέλος ήταν και το line-up με Victor Smolski και Mike Terrana.
9
Steeler
Judas Priest - Steeler
Μόλις δύο Steeler υπάρχουν, σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελούν αμελητέες ποσότητες, ενώ έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Ξεκίνησαν την ίδια περίοδο, έπαιξαν heavy metal, και βασική αιτία την αναγνωρισιμότητας τους είναι οι διάσημοι κιθαρίστες τους, που ακολούθησαν κατόπιν προσωπική καριέρα. Από την μία στους Αμερικανούς έχουμε φυσικά το θρύλο Yngwie J. Malmsteen στην πρώτη του εμφάνιση στην δισκογραφία (μην ξεχνάμε και τον frontman Ron Keel), από την άλλη στους Γερμανούς δεσπόζει ο Axel Rudi Pell, από τους πιο παραγνωρισμένους ίσως γητευτές της εξάχορδης.
10
(The) Hellion
Judas Priest - Helion
Οι Judas Priest δεν φημίζονται για τα ορχηστρικά κομμάτια τους, το "The Hellion" όμως, παρότι σύντομο και λιτό είναι σίγουρα εμβληματικό και κατέστη καθοριστικό για την παρέα της Ann Boleyn. Παρότι η δισκογραφία των Hellion δεν είναι σπουδαία, στους Αμερικανούς και ιδιαίτερα στην προαναφερθείσα κυρία ανήκει ένα κομμάτι της ιστορίας του speed metal, ενώ δυνατή είναι η σχέση με την χήρα του Ronnie James Dio, Wendy, και το περιβάλλον δίκτυο μουσικών.
  • SHARE
  • TWEET