«10»: Αγαπημένες συμμετοχές του Στέλιου Ρωμαλιάδη

Μια κατάδυση στους μαγικούς πειραματισμούς του εξαιρετικού φλαουτίστα

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 09/02/2022 @ 11:39

Περισσότερο γνωστός στο μουσικό κοινό μέσω των βασικών του σχημάτων LÜÜP, Vault Of Blossomed Ropes και Black Lesbian Fishermen, ο Στέλιος Ρωμαλιάδης έχει κάνει ήδη μια πολύ αξιόλογη κι ενδιαφέρουσα μουσική διαδρομή, μια διαδρομή που δεν γνωρίζει από είδη, στερεότυπα και στεγανά. Έχοντας ως βασικό του όργανο το φλάουτο - όχι δηλαδή ένα από τα πιο «αναμενόμενα» μουσικά όργανα - ο Ρωμαλιάδης έχει καλύψει ένα μεγάλο εύρος στυλ, από την ambient μέχρι τη neoclassical κι από το black metal ως το post-rock.

Παίρνοντας αφορμή λοιπόν από την πρόσφατη συζήτηση μας με τους Vault Of Blossomed Ropes στα πλαίσια της κυκλοφορίας του εξαιρετικού "Etidorhpa" άλμπουμ, ζητήσαμε από τον Στέλιο να μας ξεναγήσει στη δισκογραφία του, να διαλέξει τις αγαπημένες του συμμετοχές και να μας μιλήσει γι αυτές. Πρόκειται για μια ωραιότατη ανάλυση κι αφορμή να καταδυθούμε σε μια σειρά από γνωστά - και λιγότερο - άλμπουμ. Ακολουθήστε τα links, μια θάλασσα μουσικής μας καλεί!

Στέλιος Ρωμαλιάδης
10 συμμετοχές με φλάουτο

Είμαι χαρούμενος για όλες τις συμμετοχές που έχω κάνει σε άλμπουμ άλλων μουσικών αλλά εδώ διάλεξα 10 στις οποίες ήμουν ελεύθερος να συνεισφέρω τις δικές μου ιδέες/θέματα στα κομμάτια.

Σε χρονολογική σειρά ηχογράφησης:

1
(2008, Last Chance - 2013)
Last Chance - The Midget
Ένα κομμάτι που έγραψε ο Γιώργος Πρινιωτάκης μαζί με τον Δημήτρη Παπασπυρόπουλο για το πρότζεκτ του τελευταίου - Last Chance. Με κάλεσαν στο στούντιο Artracks για την ηχογράφηση το 2008 (κυκλοφόρησε σε LP/CD το 2013). Το κομμάτι με την ωραία ενορχήστρωση & ηχοληψία του Γιώργου Πρινιωτάκη μου θύμισε τις δουλειές του David Sylvian στα '80s και με οδήγησε στη Fripp-ική επιρροή μου και έτσι τα μέρη του φλάουτου είναι κοντά στην προσέγγιση της sustain κιθάρας του Robert Fripp. Στα φωνητικά είναι ο Craig Walker (Archive). Στο EP υπάρχουν και remix από τους Archive, Keep Shelly in Athens και Serafim Tsotsonis φωτίζοντας διαφορετικές πτυχές του κομματιού.
2
(Louvana records, 2012)
J.Kriste, Master Of Disguise - Starseed
Ένα από τα πολλά πρότζεκτ του πολυπράγμων και ιδιοφυή μουσικού Λευτέρη Μουμτζή. Η ηχογράφηση και η μίξη του άλμπουμ έγινε από τον Αντρέα Τραχωνίτη στα Eleven63 studios στην Κύπρο ενώ η ηχογράφηση του φλάουτου έγινε στα Artracks studios με τον Αλέξη Μπόλπαση. Μόλις είχα γυρίσει από Κύπρο όπου είχαμε κάνει κάποιες συναυλίες με το σχήμα του Λευτέρη (J. Kriste, Master of Disguise) στις οποίες παίζαμε και υλικό από το ακυκλοφόρητο ακόμα τότε άλμπουμ "The Age Οf Now". Έτσι είμασταν όλοι πολύ εξοικειωμένοι με το υλικό του Age of Now και αυτό είναι πάντα καλό όταν έρχεται η ώρα της ηχογράφησης. Και όντας σε J. Kriste mode/mood είχα ακόμα την αίσθηση ότι παίζουμε μαζί με τα παιδιά παρότι ήμουν μόνος στο στούντιο.
3
Eziak - Archelon - από το άλμπουμ "Nomads"
(Triple Bath, 2012)
Eziak - Archelon
Ένα συγκρότημα από τη Χαλκίδα προσανατολισμένο σε αυτό το πρώτο τους άλμπουμ τόσο στο post-rock με ambient προεκτάσεις όσο και στο progressive rock (χωρίς ρετρολαγνεία), προσθέτοντας στον ήχο τους και το πολύ αγαπημένο ηχόχρωμα του flugelhorn από τον Νεκτάριο Μανάρα. Συμμετέχω σε δύο κομμάτια του άλμπουμ, αλλά διάλεξα το Archelon διότι διαθέτει έναν ειλικρινή λυρισμό. Συμμετέχω στο Β μέρος του κομματιού όπου περνάει σε ένα διαφορετικό και ακουστικό μέρος. Και εδώ υπάρχει στο μέρος του φλάουτου μια Fripp-ική επιρροή επάνω από την πολύ ωραία ακουστική κιθάρα. Η ηχογράφηση & η μίξη έγινε στο Artracks με τον Άλεξ Μπόλπαση.
4
(Kitchen Label, 2015)
Hior Chronik - Cold Winter Morning
Ένα πολύ ωραίο κομμάτι από ένα πολύ όμορφο άλμπουμ που περιστρέφεται κυρίως γύρω από το πιάνο αλλά με πολλές συμμετοχές σε κάθε κομμάτι (Field Rotation, Sophie Hutchings, Aaron Martin, Yasushi Yoshida, Yoshinori Takezawa, Daphne Farazi, Halo, Seiji Takahashi και Familiar Trees). Στο Cold Winter Morning το θέμα του φλάουτου στο οποίο κατέληξα πάντα μου φέρνει στο μυαλό και τη φρασεολογία των φωνητικών της αγαπημένης Bjork. Μίξη: Hior Chronik.
5
(Midira Records, 2016)
Nikos Fokas - Krassin
Το πρώτο άλμπουμ του Νίκου, συνοδοιπόρου στους V.O.B.R. Το Krassin, το Ρωσικό παγοθραυστικό των αρχών του 20ου αιώνα εδώ διασχίζει τις θάλασσες του Καββαλιστικού Δέντρου της Ζωής, του αρχαίου συστήματος κατανόησης του κόσμου και της ύπαρξης που αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το concept του άλμπουμ. Εδώ συμμετέχουμε όλοι οι V.O.B.R. Το Krassin ανοίγει το άλμπουμ και αποτελεί την αρχή μιας πνευματικής κατάβασης στην Άβυσσο του εαυτού μας μέχρι να ολοκληρώσει ένα ταξίδι και να ξαναβρεί το Krassin (reprise) στο κλείσιμο του άλμπουμ όπου δεν θα είμαστε οι ίδιοι. Η προσέγγιση στο φλάουτο έγινε με τρόπο που να ενισχύεται το φύσημα, ώστε μαζί με το κατάλληλο βάθος (reverb) στον ήχο του να συνεισφέρει στην Αρκτική παγωνιά που επιθυμούσε ο Νίκος για το Θαλάσσιο Krassin Παγοθραυστικό. Μίξη: Αλεξ Μπόλπασης.
6
(Steve Jansen, 2016)
Steve Jansen - And Birds Sing All Night
Με τον Steve Jansen είχαμε συνεργαστεί στους Vault of Blossomed Ropes στο πρώτο μας άλμπουμ και χαρήκαμε ιδιαιτέρως όταν ο Jansen κάλεσε το Γιώργο Βαρουτά και εμένα να συμμετάσχουμε στο δικό του δεύτερο άλμπουμ Tender Extinction (σε κάθε κομμάτι υπάρχουν πολλές συμμετοχές όπως και της εκπληκτικής Melentini). Το άγχος μου ήταν μεγάλο όντας μεγάλος θαυμαστής του εκπληκτικού πρώτου άλμπουμ Slope (2007) και της μεγάλης ιστορίας της μουσικής του. Έτσι κατέληξα να κάνω πολλά takes ώστε να έχει πολλές επιλογές. Για εμένα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και διότι στα φωνητικά για πρώτη φορά είναι ο ίδιος ο Steve Jansen. Ο Jansen κυκλοφόρησε αργότερα και το Tender Extinction Suite, ένα άλμπουμ που αποτελεί επαναδιατύπωση του Tender Extinction σε πιο ambient / ορχηστρικό προσανατολισμό. Μίξη: Steve Jansen
7
Elintseeker - Sara's Island - από το άλμπουμ "Gerwalk Modes"
(Plop/Nature Bliss Inc, 2017)
Elintseeker - Sara's Island
Το πρότζεκτ του Fuzz Lee από τη Σιγκαπούρη με τον οποίο γνωριστήκαμε μέσω social media. Είναι περίεργο αλλά βρήκαμε να έχουμε πολλά κοινά ακούσματα/βιώματα παρότι τόσο αντιδιαμετρικά μακριά. Εκτιμώ πολύ τις δουλειές του οι οποίες έχουν μια πρωτότυπη άποψη σε θέματα ήχου-ηχοληψίας ενώ είναι DIY. Το κομμάτι που συμμετέχω μου έφερε στο μυαλό την ατμόσφαιρα των άλμπουμ των Fripp & Eno. Το φλάουτο κάνει ένα διάλογο με τις παραμορφωμένες κιθάρες και τη 12χορδη λύρα του Fuzz Lee. Μίξη: Fuzz Lee. 
8
Giorgos Varoutas - Evolver - από το άλμπουμ "Chronostasis"
(ReR Megacorp, 2018) 
Giorgos Varoutas - Evolver
Το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του συνοδοιπόρου στους V.O.B.R Γιώργου Βαρουτά που κυκλοφόρησε στη ReR του Chris Cutler. Στο άλμπουμ συμμετέχουν και οι Νίκος Σιδηροκαστρίτης, Χάρης Λαμπράκης, Ko Ishikawa, Βάσω Δημητρίου. Στο συγκεκριμένο κομμάτι ο Γιώργος πρότεινε μια λεκτική παρτιτούρα, δηλαδή κάποιες έξω-μουσικές οδηγίες προς τους μουσικούς που έπρεπε ο καθένας να ερμηνεύσει όπως επιθυμούσε και να λάβει υπόψη σε σχέση και με τους υπόλοιπους μουσικούς. Έτσι αυτοσχεδιάσαμε με βάση τις οδηγίες της λεκτικής παρτιτούρας. Εδώ βρισκόμαστε πάλι όλοι οι V.O.B.R. μαζί με τη Βάσω Δημητρίου στο arpeggione. Ηχογράφηση: στούντιο Gustav Penka Μίξη: Γιώργος Βαρουτάς & Άλεξ Μπόλπασης.
9
Anna Linardou - Little Sparrow - από το άλμπουμ "Heterotopia"
(Underflow records, 2019)
Anna Linardou - Little Sparrow
Ένα φολκ τραγούδι από τα Απαλάχια όρη ιδωμένο με την αισθητική της Άννας Λινάρδου, (επίσης) συνοδοιπόρου στους V.O.B.R. Το album κυκλοφόρησε από την Underflow records του Βασίλη Φιλιππακόπουλου. Με τους Vault of Blossomed Ropes παίζουμε πολλά χρόνια μαζί και έτσι πάντα προσπαθώ να κάνω κάτι το οποίο δεν θα το έχουν ξανακούσει. Το Little Sparrow το παίζαμε live με τους V.O.B.R. με διαφορετικό τρόπο, τουλάχιστον ως προς το φλάουτο. Στη live εκδοχή του ακολουθούσα μια Ηπειρώτικη προσέγγιση πιο κοντά στο μοιρολόι του κλαρίνου. Στο στούντιο μετά από πολλά takes στα οποία ψάχναμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάναμε live, προέκυψε μια τεχνική στο φλάουτο που δεν την είχα ανακαλύψει πιο πριν. Αυτό το κομμάτι είναι σημαντικό για εμένα και για αυτόν το λόγο. Η ηχογράφηση έγινε στο Sierra studios με τον Παναγιώτη Χούντα. Μίξη: Άλεξ Μπόλπασης & Γιώργος Βαρουτάς.
10
(I,Voidhanger Records, 2020)
Mystras - Ai Vist Lo Lop
Ο Ayloss των Spectral Lore - ένα από τα αγαπημένα μου Black Metal projects. Με τον Ayloss γνωριστήκαμε όντας και οι δύο στο ίδιο label (I, Voidhanger). Μεγάλωσα με το μέταλ και πάντα ήθελα να συμμετάσχω σε ένα Black Metal δίσκο με κάποιο τρόπο. Το πρότζεκτ Mystras μπορεί να περιγραφεί ως Black Metal με Μεσαιωνικές αναφορές και συμμετέχω σε 2 κομμάτια που προέρχονται από τη Μεσαιωνική εποχή [Contre Dolour εποχής 1413-1422 από την Κύπρο και Ai Vist Lo Lop εποχής 13ου αιώνα, στην Οξιτανική γλώσσα της ευρύτερης περιοχής της νότιας Γαλλίας (κατά το Μεσαίωνα η ευρύτερη περιοχή γνωστή (;) ως Οξιτανία)] . Και τα 2 κομμάτια έχουν εξαιρετικές κιθάρες από τον Ayloss (κάτι που ισχύει και για τα άλμπουμ των Spectral Lore). Διάλεξα το Ai Vist Lo Lop διότι κατάφερα επιτέλους να εντάξω σε ηχογράφηση το Tin Whistle! Μίξη: Ayloss.
  • SHARE
  • TWEET