Το ψυχολογικό πορτραίτο των οπαδών του heavy metal

Τα αποτελέσματα νέας σχετικής μελέτης

11/11/2013 @ 11:21
Μία νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιου του Westminster του Λονδίνου με επικεφαλής τον ψυχολόγο Viren Swami εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στην προσωπικότητα των συμμετεχόντων και την προτίμηση τους στην heavy metal μουσική.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 414 άτομα (219 γυναίκες και 195 άνδρες), ηλικίας από 18 έως 57 ετών, στα οποία ζητήθηκε να αξιολογήσουν την προτίμησή τους σε δέκα μουσικά κομμάτια σύγχρονου heavy metal. Η προσωπικότητα των συμμετεχόντων σκιαγραφήθηκε με βάση το μοντέλο των πέντε μεγάλων παραγόντων, την συμπεριφορά τους απέναντι στην εξουσία, την αυτοεκτίμηση, την ανάγκη για μοναδικότητα και την θρησκοληψία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι οπαδοί του heavy metal φαίνεται πως είναι περισσότερο ανοικτοί σε νέες εμπειρίες, επιδεικνύουν αρνητική στάση απέναντι στην εξουσία, έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, μεγαλύτερη ανάγκη για μοναδικότητα και είναι λιγότερο θρησκόληπτα σε σχέση με όσους προτιμούν άλλα μουσικά είδη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν προηγούμενες  αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες ο ανοικτός χαρακτήρας συνδέεται με προτίμηση στην rock και heavy metal μουσική. Αναφέρεται επίσης πως τα άτομα που είναι ανοιχτόμυαλα και αναζητούν νέες εμπειρίες είναι πολύ πιθανό να μην ενδιαφέρονται για συμβατικούς τύπους μουσικής όσο μεγαλώνουν. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αναζητήσουν μουσικά είδη που θεωρούνται μη συμβατικά, όπως το σύγχρονο heavy metal.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι τα άτομα με την περισσότερο αρνητική στάση απέναντι στην εξουσία είναι πιθανότερο να δείξουν προτίμηση για heavy metal κομμάτια. Φάνηκε επίσης ότι εκείνοι που προτίμησαν περισσότερο τα heavy metal κομμάτια είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και μεγαλύτερη ανάγκη για μοναδικότητα.
  • SHARE
  • TWEET