«10»: Φορές που ο Iggy Pop μας άφησε με το στόμα ανοιχτό

He got a lust for life...

Στην ιστορία της rock μουσικής υπάρχουν αρκετοί μουσικοί ή τραγουδιστές που κατάφεραν να τραβήξουν πάνω τους το ενδιαφέρον του κόσμου χάρη στη μουσική τους, στις live εμφανίσεις τους και φυσικά, στις ιστορίες που τους περιβάλλουν. Πολλοί λίγοι όμως, μετρημένοι ίσως στα δάχτυλα του ενός χεριού, έχουν αγγίξει το επίπεδο υστεροφημίας που έχει εξασφαλίσει ο James Newell Osterberg Jr., περισσότερο γνωστός ως Iggy Pop.

Ο άνθρωπος, που έχει κερδίσει δικαίως τον τίτλο του «Νονού» του punk, στην πορεία του άγγιξε πολλές φορές την κορυφή, αλλά, και τον πάτο. Με βάση αυτό, νομίζω ότι αποτελεί μία από τις σπάνιες περιπτώσεις καλλιτέχνη που η φράση «ζωντανός θρύλος» μάλλον δεν είναι τόσο cliché όσο ακούγεται, κάτι που μπορούν να επιβεβαιώσουν και όλοι όσοι έχουν δει ποτέ κάποια live εμφάνιση του. Εξάλλου, μιλάμε για αυτόν που εγκαινίασε το stagediving και που οι εμφανίσεις του συνήθως εμπεριείχαν ακρότητες, αυτοτραυματισμούς, εμετούς αλλά και πολύ γυμνό.

Iggy Pop

Παρά τα χρόνια που έχουν περάσει πάντως, ο Iggy συνεχίζει να δίνει τον καλύτερο του εαυτό σε κάθε του συναυλία, κάτι που διαπιστώσαμε και το 2007 όταν μας είχε επισκεφτεί με τους Stooges σε ένα live που όσοι παρακολουθήσανε ακόμη μιλάνε για αυτό παρά τα χρόνια που έχουν περάσει.

Με αφορμή λοιπόν την επικείμενη συναυλία του στο Release Athens Festival, κι αφού εδώ και καιρό έχουμε βουτήξει στην πλούσια δισκογραφία του για να προετοιμαστούμε επαρκώς, είπαμε να ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο διάσημες στιγμές που η περιφερόμενη αλητεία του Iggy Pop χτύπησε κόκκινο με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

1
Iggy Pop
Εντάξει. Ό,τι και λέμε, ο μύθος του Iggy Pop σε τεράστιο βαθμό στήθηκε στα 70s όταν κάθε του ζωντανή εμφάνιση είχε ως στόχο να σοκάρει το κοινό και να το κάνει να θυμάται για πάντα αυτό που παρακολούθησε. Έτσι, και μετά το τέλος των Stogges, ο Iggy συνέχισε με μια σειρά από εμφανίσεις που άφησαν ιστορία. Ένα αυγουστιάτικο βράδυ του 1974 λοιπόν ο κιθαρίστας Ron Asheton, ντυμένος με στολή ναζί, ξεκίνησε να μαστιγώνει με δύναμη τον Iggy Pop πάνω στη σκηνή ενώ αυτός, παράλληλα, ούρλιαζε ρατσιστικές βρισιές προς ένα μαύρο θεατή προσπαθώντας να τον κάνει να τον μαχαιρώσει πάνω στη σκηνή. Και αφού τελικά αυτό δεν πέτυχε, ο Iggy χάραξε ένα τεράστιο X στο στήθος του και η συναυλία συνεχίστηκε κανονικά.
Α.Α.
2
Iggy Pop
Υπήρχε κάποτε μια λέσχη μοτοσικλετιστών στο Detroit, με το όνομα Scorpions, στους οποίους μάλλον δεν πολυάρεσε η φάτσα του Iggy. Όταν λοιπόν οι Stooges επισκέφτηκαν το στέκι τους το 1974, τα μέλη της λέσχης αποφάσισαν να τους τραμπουκήσουν, πετώντας αυγά στη σκηνή καθ' όλη τη διάρκεια της εμφάνισης. Η απάντηση που πήραν βέβαια ήταν άμεση με το συγκρότημα να παίζει για σαρανταπέντε λεπτά το "Louie Louie" και τον Iggy αντί για στίχους να επιδίδεται σε ένα ανελέητο βρισίδι προς τους μοτοσικλετιστές. Στο τέλος του τραγουδιού κατέβηκε από τη σκηνή και χωρίς να φοβάται τίποτα και κανέναν άρχισε να ρίχνει μπουκέτα προς πάσα κατεύθυνση. Φυσικά, έχασε σε αυτή την άνιση μάχη.
Σ.Τ.
3
Iggy Pop
Το καλοκαίρι του 1970, οι Stooges εμφανίζονται στο Goose Lake International Music Festival. Οι διοργανωτές γνωρίζοντας καλά τις ιδιαιτερότητες του τραγουδιστή τους ξεκαθαρίζουν ότι το stage diving απαγορεύεται ενώ έχουν φροντίσει να τοποθετήσουν κι ένα ξύλινο φράχτη που χωρίζει το συγκρότημα από το κοινό.  Όπως μάλλον μπορείτε να φανταστείτε, όλο αυτό δεν πήγε πολύ καλά με τον Iggy Pop να βγαίνει στη σκηνή και να καλεί το κοινό να σπάσει βίαια το φράχτη, κάτι που οδήγησε σε μια απολύτως χαοτική κατάσταση με αποτέλεσμα ο – όχι και απολύτως νηφάλιος- Dave Alexander, μπασίστας του συγκροτήματος, να πανικοβληθεί και να χάσει το ρυθμό, κάτι που οδήγησε τελικά στην απόλυση του.
Α.Α.
4
Iggy Pop
Ήταν ένα ξέφρενο βράδυ του 1973, στη σκηνή του κλαμπ Richard στην Ατλάντα, όταν ο Iggy αντίκρισε μπροστά του έναν γορίλα. Φυσικά δεν ήταν αληθινός, αλλά ο Elton John ο οποίος είχε εισβάλει στη σκηνή φορώντας στολή γορίλα. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Iggy δεν κατάλαβε τη φάρσα και άρχισε να ουρλιάζει στο «ζώο». Όπως ο ίδιος παραδέχτηκε αργότερα σε συνέντευξή του, ήταν υπό την επήρεια LSD και φοβήθηκε πραγματικά, ενώ σκεφτόταν: «Θεέ μου! Τι να κάνω; Πως να τον αντιμετωπίσω; Με το ζόρι στέκομαι στα πόδια μου.»
Σ.Τ.
5
Iggy Pop
Μιλώντας κάποια στιγμή στο Rolling Stone ο Danny Fields, ο άνθρωπος που βοήθησε τους Stooges να κλείσουν δισκογραφικό συμβόλαιο στην Elektra, είχε αποκαλύψει πως μια βραδιά, ο Iggy Pop ετοιμαζόταν για μια ακόμη εμφάνιση περιμένοντας τον άνθρωπο που θα του έφερνε την ηρωίνη που είχε ζητήσει. Όμως, δυστυχώς δεν είχε καθόλου λεφτά πάνω του. Έτσι, κατευθύνθηκε προς τους VIP καλεσμένους και τους εξήγησε την κατάσταση ζητώντας τους να του δώσουν λεφτά για να πληρώσει τη δόση του καθώς αλλιώς δεν θα μπορούσε να γίνει το live. Έτσι κι έγινε όμως τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά με τον Iggy Pop να καταρρέει πάνω στη σκηνή λόγω υπερβολικής δόσης πριν προλάβει να τραγουδήσει ούτε νότα και το live να ακυρώνεται. Ευτυχώς ο Iggy επιβίωσε ενώ ο Fields ακόμη θεωρεί ότι ήταν μια άψογη μινιμαλιστική εμφάνιση κι ένα από τα καλύτερα σόου που έχει δει ποτέ!
Α.Α.
6
Iggy Pop
Κάπου στις αρχές των '70s, το μοντέλο Bebe Buell άφησε τον τότε φίλο της Iggy Pop στο σπίτι της να προσέχει τα δύο αγαπημένα της σκυλιά. Όταν γύρισε μετά τη δουλειά, παρατήρησε ότι έτρεχε νερό από τον πάνω όροφο και πήγε αμέσως να δει τι είχε συμβεί. Τότε αντίκρισε τον αγαπημένο τραγουδιστή αγκαλιά με τα δύο κατοικίδια να κοιμούνται σε μία υπερχειλισμένη μπανιέρα. Τον σκούντησε για να τον ξυπνήσει και η απάντηση που πήρε ήταν άμεση: «Χαλάρωσε. Δεν έγινε κάτι. Απλά πήρα λίγο Valium παραπάνω και έδωσα και στα σκυλιά.» Η Buell αμέσως μετέφερε τα σκυλιά στον κτηνίατρο, ο οποίος ευτυχώς την καθησύχασε ότι θα επιβιώσουν.
Σ.Τ.
7
Iggy Pop
Αρχίζοντας η δεκαετία του '90, ο Iggy βγάζει το "Brick By Brick" και επιστρέφει στην επικαιρότητα, κάνοντας επιτυχία ακόμα και στο MTV με το "Candy". Ο Don Was, παραγωγός μεταξύ άλλων και των Rolling Stones, αλλά και ο... Slash με τον Duff, βοηθάνε ώστε ο δίσκος να έχει έναν πιο hard rock ήχο. Περιοδεία 1991 και το θηρίο που λέγεται Iggy ξαμολιέται ελεύθερο και οργώνει τον κόσμο. Παρίσι, Olympia, Μάρτιος: ο Iggy σε μια ακόμα συναυλία του εκτροχιάζεται επί σκηνής, στο "I Wanna Be Your Dog" κατεβάζει τα παντελόνια του και κραδαίνει τ’ αχαμνά του μπροστά στον κόσμο, μένοντας έτσι και στο "No Fun" που ακολουθεί. Η εκτροχιασμένη αυτή συναυλία υπάρχει ολόκληρη εδώ κι είναι ένα δείγμα του τέρατος που έχει υπάρξει ο Iggy Pop στη σκηνή.
Π.Κ.
8
Iggy Pop
Το 2008 η (γεννημένη στο Michigan, όπως και οι Iggy) Madonna μπήκε στο Rock And Roll Hall Of Fame, το οποίο μόνο rock ‘n’ roll δεν είναι πια, αλλά ας μείνουμε στο θέμα μας! Η Madonna λοιπόν αρνήθηκε να παίξει η ίδια όπως συνηθίζεται να κάνουν οι νεοεισερχόμενοι στον θεσμό. Αντί αυτού, η μεγάλη star προσκάλεσε τον συντοπίτη της Iggy και τους Stooges να παίξουν το "Burning Up" από το ντεμπούτο της και το "Ray of Light" από τον ομώνυμο δίσκο της του '98. Όλο αυτό έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί οι Stooges δεν είχαν μπει ακόμα στο RnR HOF, παρ' όλο που θεωρούνται πιονέροι και γεννήτορες του punk. Τελικά μπήκανε το 2010 - για κάποιον λόγο, το RnR HOF στην Αμερική θεωρείται σημαντικό.
Π.Κ.
9
Iggy Pop
Φεβρουάριος 2009, Νέα Υόρκη, Carnegie Hall. Ο Iggy έχει επανενώσει τους θρυλικούς Stooges από το 2003, έχουν βγάλει και το "The Weirdness" το 2007 και περιοδεύουν κυριολεκτικά μέχρι τελικής πτώσεως (πλέον ζούνε μόνο ο Iggy, ζωή νά ‘χει, και ο James Williamson). Ακόμα και στα 60 του ο Iggy παραμένει άγριο θηρίο στον φυσικό του χώρο, που είναι φυσικά η σκηνή. Κρίμα που το κοινό της συγκεκριμένης συναυλίας αποδείχτηκε εντελώς lame, αφήνοντάς τον να σκάσει κάτω σαν καρπούζι στο stage diving που επιχείρησε. Απόρροια του σκηνικού, να κόψει το «άθλημα» για αρκετά χρόνια.
Π.Κ.
10
Iggy Pop
Το 2016 μας σκάει από το πουθενά το "Post Pop Depression", το οποίο ο Iggy με τον Josh Homme ηχογράφησαν σχεδόν μυστικά. Με τη συμμετοχή εκτός του Homme και του Dean Fertita από τους QOTSA, αλλά και του drummer Matt Helders των Arctic Monkeys, ο Iggy μας δίνει το τελευταίο μέχρι σήμερα πόνημά του, το οποίο για μια ακόμη φορά τον αναζωογονεί. Η περιοδεία που ακολούθησε κατέληξε κάποια στιγμή (στο προτελευταίο live της) στο εμβληματικό Royal Albert Hall. Χωρίς ούτε ένα τραγούδι από Stooges - μόνο με τραγούδια από το "Post Pop Depression" και τα βερολινέζικα albums του. Με crowd surfing, κανονικότατα και σε πλήρη αντίθεση με τον περιβάλλοντα χώρο!
Π.Κ.
  • SHARE
  • TWEET