«10»: Οι αγαπημένοι μου δίσκοι: Γιώργος (1000mods)

Η κιθάρα από το Χιλιομόδι, έκατσε στην καρέκλα του Dr. Rock και μας είπε 10 μικρές μουσικές ιστορίες

Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 11/12/2014 @ 11:21
Με αφορμή το κλείσιμο της δεύτερης ευρωπαϊκής περιοδείας των 1000mods στις 19 Δεκεμβρίου στο Gagarin 205, απασχολήσαμε για λίγο τον κιθαρίστα της μπάντας, Γιώργο, προκειμένου να μας αναφέρει τους 10 αγαπημένους του δίσκους που σε έναν βαθμό διαμόρφωσαν και τον ήχο τους. Ιδού:

Ten Years After -  
10   Ten Years After - "Recorded Live"
 

Στο συγκεκριμένο live άλμπουμ, ο Alvin lee με την παρέα του επιστράτευσαν το recording mobile studio των Rolling Stones και έκαναν μια βόλτα στην Ολλανδία. Το αποτέλεσμα είναι αυτός ο ανεπανάληπτος heavy live δίσκος με πραγματικά τρομερό ήχο και μοναδικό groove, live vibe και τέλειο παίξιμο. Τον συγκεκριμένο δίσκο τον έχουμε λιώσει πολλάκις!
 


Ηawkwind -  
9   Ηawkwind - "Doremi Fasol Latido"
 

To "Brainstorming'' είναι το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου, το οποίο οι Monster Magnet διασκεύασαν στο "Superdjudge". Κατά την γνώμη μου, είναι η επιτομή του space rock και ο πιο καταλυτικός δίσκος για μπάντες που θέλησαν να συνεχίσουν στα ίδια μονοπάτια. Αν δεν κάνω λάθος είναι η χρονιά που ο Lemmy μπήκε στην μπάντα και πιο πριν είχαν κυκλοφορήσει και το single "Silver Machine".
 


MC5 -  
8   MC5 - "Kick Out The Jams"
 

Kick out the jams, MOTHERFUCKERS! Νομίζω ότι το μπάσιμο σε αυτό τον δίσκο με το ομώνυμο κομμάτι και τα λόγια που προλογίζει ο Sinclair τα οποία έχουν προστεθεί, σε προετοιμάζουν για το τι θα ακολουθήσει. Δίσκος αριστούργημα που τον λατρεύουμε και μας έχει επηρεάσει full. Κάποτε τζαμάραμε κιόλας στα live μας το "I Want You Right Now"!
 


Hendrix -  
7   Hendrix - "Band Of Gypsys"
 

Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα jam rock. Ο Hendrix πραγματικά δίνει ρεσιτάλ στο πως μεταπηδά από το ένα riff-ο-solo στο άλλο και στο πως προσεγγίζει και αυτοσχεδιάζει πάνω στην Strato του. Δεν είναι τυχαίο όμως το γεγονός ότι το rhythm section των Band Of Gypsys απλά σκοτώνει...Mile, Cox! Γι' αυτό πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος δίσκος είναι τρισμέγιστος και ορίζει την έννοια του GROOVY BLUES FUNKY PSYCHEDELIC ROCK!
 


Pink Floyd -  
6   Pink Floyd - "Meddle"
 

Χωρίς λόγια: "One Of These Days", "Echoes"!
 


Monster Magnet -  
5   Monster Magnet - "Dopes To Infinity"
 

Τρομερός ήχος, άπιαστα φωνητικά, απίστευτη προσέγγιση στα εφέ και πραγματικά μεγάλος σε διάρκεια δίσκος με riffs από το διάστημα. Κατά την γνώμη μου είναι ο τρίτος και καλύτερος της space - psychedelic rock περιόδου των Μagnet μιας και μετά ακολούθησαν πιο straight - groove κατεύθυνση.
 


Sleep -  
4   Sleep - "Dopesmoker"
 

Οι Sleep μαζί με τον Anderson στο producing και στο engineering έγραψαν ένα από τα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ και πιο HEAVY κομμάτια της ιστορίας της μουσικής μέχρι σήμερα. Επιστράτευσαν όσους ενισχυτές είχαν, χάλασαν όλο τους το budget (και όχι μόνο ) σε αυτό και πραγματικά το αποτέλεσμα είναι ασύλληπτο! Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο ακραία βαρύς είναι ο συγκεκριμένος δίσκος, είναι ότι η ίδια η εταιρεία -που θα τους το κυκλοφορούσε (η London νομίζω )- δεν δέχθηκε το ηχογραφημένο υλικό, το οποίο στη συνέχεια παραποιήθηκε σε βαθμό κακουργήματος. Στην συνέχεια ακολούθησαν τα γνωστά προβλήματα που δημιούργησαν στους Sleep, οπότε...σεβασμός!
 


Kyuss -  
3   Kyuss - "Blues For The Red Sun"
 

Tο "Blues For The Red Sun" είναι η θεμελιώδης λίθος του αποκαλούμενου κατά πολλούς stoner rock ιδιώματος, ένας επιμελώς κατεργασμένος ογκόλιθος. Τρομερά groove-ατα riffs που πραγματικά οργώνουν. Ηχεί τόσο μα τόσο εξωπραγματικός και φρέσκος σήμερα πόσο μάλλον για την εποχή του, τότε που το grudge μονοπωλούσε το ενδιαφέρον και ήταν το είδος που θα άλλαζε την μουσική. Μόνο που οι Kyuss είχαν άλλες βλέψεις! (αν και νομίζω ότι έχω αδυναμία στο "Sky Valley" χαχα!)
 


Βlue Cheer -  
2   Βlue Cheer - "Vincebus Eruptum"
 

Είναι ένας από τους αγαπημένους μου δίσκους. Δικαιωματικά νομίζω ότι είναι η πρώτη μπάντα που έπαιξε πραγματικά τόσο μα τόσο heavy μουσική και για μένα είναι η πρώτη μπάντα που εισήγαγε τo heavy blues rock! Ο ήχος από την κιθάρα είναι πραγματικά τεράστιος και εκκωφαντικά δυνατός, wall of sound. Αυτός ο δίσκος ηχογραφήθηκε το 1967 και έδειξε το δρόμο και στους υπόλοιπους...
 


Black Sabbath -  
1   Black Sabbath - "Black Sabbath"
 

Είναι αρκετά δύσκολο να επιλέξεις έναν από τους πέντε πρώτους δίσκους των Sabbath. Όμως ο συγκεκριμένος δίσκος που ηχεί τόσο απόκοσμος και σκοτεινός, τολμώ να πω τιτανοτεράστιος, άλλαξε μια για πάντα την έννοια του heavy. Είναι ό, τι καλύτερο έχω ακούσει ποτέ, δίχως σκέψη.
 


  • SHARE
  • TWEET