Shadow Play Vol.2 (Barry Barnes, Big Ballz, SoundtrucK) @ Κύτταρο, 16/02/13

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 19/02/2013 @ 15:06
Ο Rory Gallagher συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα στους κορυφαίους blues και rock κιθαρίστες. Προτού εγκαταλείψει το 1995 το μάταιο κόσμο που ζούμε, πρόλαβε να μας αφήσει μια σπουδαία μουσική κληρονομιά. Μπορεί παγκοσμίως να μην έτυχε της αναγνώρισης που κατά τη γνώμη μου άξιζε, ωστόσο στη χώρα μας είναι διαχρονικά ιδιαίτερα αγαπητός.

Το Rory Gallagher Greece διοργάνωσε σε συνεργασία με το Κύτταρο το δεύτερο Shadow Play Festival. Η βραδιά ήταν προφανώς αφιερωμένη στη μουσική του Gallagher με headline act από τον Barry Barnes των Sinner Boy, μπάντα διασκευών στον Rory Gallagher που έχουμε απολαύσει αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία. Πριν την μεγαλειώδη όμως εμφάνιση του Barry, είχαμε την ευκαιρία αν νιώσουμε τον πάντοτε ευπρόσδεκτο νότιο άνεμο των SoundtrucK και λίγες από τις δονήσεις των Big Ballz.

Πρώτοι την εμφάνισή τους έκαναν οι SoundtrucK, ιδανική επιλογή για την εισαγωγή στο rock party που δεδομένα (λόγω του tribute χαρακτήρα του event) θα ακολουούσε.

SoundtrucK

Με το southern hard rock τους, την δυναμική τους παρουσία και τον σωστό ήχο που διαθέτει έτσι κι αλλιώς το Κύτταρο ικανοποίησαν και με το παραπάνω το κόσμο που είχε ήδη γεμίσει το χώρο. Παρουσίασαν κομμάτια από το πολύ καλό ντεμπούτο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε πέρυσι συν δύο δοσμένες με το απαραίτητο feeling διασκευές στα "Gimme Back My Bullets" των Skynyrd και "Gimme Shelter" των Stones.

SoundtrucK

SoundtrucK setlist: Goliath / Take It Easy / God Damned / Gimme Back My Bullets (Lynyrd Skynyrd cover) / Ride On / Sweet Little Babe / Gimme Shelter (The Rolling Stones cover) / Straight To Hell

Μετά από την εξαιρετική εμφάνιση των SoundtrucK, οι Big Ballz σαν AC/DC tribute μπάντα που είναι κατάφεραν να μας βάλουν για τα καλά στο αφιερωματικό κλίμα της βραδιάς.

Big Ballz

Έχοντας τραγουδιστή με φωνή και τσαχπινιά a la Bon Scott και lead κιθαρίστα με κινήσεις και αμφίεση που παρέπεμπαν σε Angus εκτέλεσαν άψογα οκτώ υπερκλασικές AC/DC συνθέσεις. Λίγο περισσότερο ευχαριστήθηκα τα "Live Wire" και "Touch Too Much", πιθανότατα επειδή δεν είχαμε τη τύχη να τα ακούσουμε από τους ίδιους τους δημιουργούς τους εκείνο το αλησμόνητο βράδυ πριν μερικά χρόνια στο OAKA. Οι αποδεδειγμένα χιλιάδες που γουστάρουμε λοιπόν AC/DC, θα ήταν σοφό να απολαύσουμε τουλάχιστον μια φορά τους Big Ballz σε ένα δικό τους live. Η διασκέδαση που προσφέρουν τα παιδιά είναι 100% εγγυημένη.

Big Ballz

Big Ballz setlist: Live Wire / T.N.T. / Whole Lotta Rosie / Thunderstruck / Back In Black / Touch Too Much / You Shook Me All Night Long / Highway to Hell

Λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση των Big Ballz από τη σκηνή και χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες ήταν πλέον ώρα να συναντήσουμε ξανά έναν δικό μας άνθρωπο. Τον μάθαμε σαν κιθαρίστα και τραγουδιστή των Sinner Boy, tribute μπάντας στον Gallagher, από τις πολλές επισκέψεις τους σε διάφορες πόλεις της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Χωρίς την παρέα του από τους Sinner Boy αυτή τη φορά, αλλά με τη συνοδεία δύο εγχώριων μουσικών σε μπάσο και drums ο Barry Barnes βρέθηκε στη σκηνή μόνο για τρεις ώρες!

Barry Barnes

Να πω την αμαρτία μου, είχα μία αμφιβολία για το πόσο δεμένο θα ακούγοντας αυτό το power blues τρίο, ειδικά με κάποια μικρολαθάκια που εντόπισα στο Shin Kicker που άνοιξε το set. Από εκεί και μετά όμως όλα τα κομμάτια αποδόθηκαν εξαιρετικά, με τον Μάνο Δελώτη να λύνει και να δένει το πολυκαιρισμένο Precision και τον Μάνο Κουτσάκη να αποτελεί πραγματικό θηρίο πίσω από το drum set. Όπως είπε και ο Barry δεν είναι εύκολο να παίζεις ζωντανά όταν έχεις κάνει μόνο λίγες ώρες πρόβα, αλλά με τέτοιους μουσικούς απ’ ότι φαίνεται δεν είναι καθόλου δύσκολο. Σύμμαχος των τριών  ήταν και ο τέλειος ήχος που αποδεδειγμένα στο Κύτταρο αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Barry Barnes

Για τον Barry ό,τι και να πεις είναι λίγο. Όταν έχεις τη τύχη να βλέπεις τόσο ικανούς μουσικούς να παίζουν με τέτοια διάθεση μόνο να υποκλιθείς ταπεινά μπορείς. Ο τύπος στεκόταν στη θέση πίσω από το μικρόφωνο μόνο για να τραγουδήσει και όλη την υπόλοιπη ώρα πήγαινε συνεχώς δεξιά, μπροστά και αριστερά για να βρίσκεται πιο κοντά στο κόσμο. Και δεν σταματούσε να σολάρει! Φυσικά ανάμεσα στα κομμάτια κατέβαζε γερές γουλιές από την εξάδα με το σκισμένο πλαστικό που είχε ακουμπήσει δίπλα στον Vox. Δεν ξεχνιούνται εύκολα η εντυπωσιακή σε αρκετά σημεία συμμετοχή του κόσμου αλλά και οι γκριμάστες που έκανε ο Barry, ειδικά όταν έπαιζε τα solo. Υπήρξε βέβαια και αναφορά στον προσφάτως εκλειπόντα Lou Martin, πιανίστα του Rory από το 1972 έως το 1976. Όπως είπε ο Barry, υπέφερε από εγκεφαλικό και βρισκόταν σε αμαξίδιο, αλλά θα θυμάται ότι ακόμη και τότε τους έκανε όλους να γελούν.

Barry Barnes

Με τον κίνδυνο να αραδιάσω παραπάνω από τα μισά κομμάτια του setlist αν ξεκινήσω να αναφέρω τις καλύτερες στιγμές, θα περιοριστώ μόνο σε τρεις: τo καταπληκτικό "Slumming Angel" που μάλλον ανήκει στις αδικημένες κομματάρες του Rory, το "Moonchild" για τη φόρτιση που έφερε στον υπογράφοντα και το "Tatto'd Lady" γιατί παίχτηκε με την καταπληκτική εισαγωγή που συναντάμε σε κάποια από τα bootleg του Gallagher. Σε μια εμφάνισε που τράβηξε τόσο πολύ σε διάρκεια η διαδικασία του encore θα ήταν περιττή, με ένα σαρωτικό "Bullfrog Blues" απλά να κλείνει το set.

Barry Barnes

Ακούγοντας λοιπόν για σχεδόν τρεις ώρες αρκετά από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της πλούσιας δισκογραφίας του πολυαγαπημένου μας Rory και αναπολώντας πόσες ακόμη κομματάρες έχει γράψει, αφήσαμε πίσω μας τη σκηνή του Κυττάρου, έχοντας στο μυαλό μας ήδη το επόμενο Shadow Play Festival. Όπως αποκαλύφθηκε στο διάλειμμα πριν την εμφάνιση του Barry Barnes, το Shadow Play επιστρέφει σε λιγότερο από δύο μήνες, στις 12 και 13 Απριλίου που μας έρχεται. Σε αυτό θα συμμετέχουν οι Band Of Friends, δηλαδή η Rory Gallagher tribute band με τoν Gerry McAvoy στο μπάσο, τον Ted McKenna στα τύμπανα και τον Marcel Schelpenzeel στις κιθάρες. Για τους μη Gallagherικούς, ο McAvoy ήταν ο μπασίστας σε όλη σχεδόν τη προσωπική καριέρα του Gallagher και σε όλα τα στούντιο άλμπουμ του και ο McKenna drummer στα "Photo Phinish" και "Top Priority". Be there!

Barry BarnesSetlist:

Shin Kicker
Continental Op
What's Going On
Fuel To The Fire
Slumming Angel
Crest Of A Wave
Cradle Rock
Bad Penny
Laundromat
Calling Card
Do You Read Me
Moonchild
For The Last Time
Philby
Off The Handle
I Fall Apart
A Million Miles Away
Daughter Of The Everglades
Bought And Sold
Shadow Play
Tatto'd Lady
Bullfrog Blues

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com

  • SHARE
  • TWEET