Cancer Bats, Heavier Than God @ Six D.O.G.S., 12/06/12

Από τον Γιάννη Χυτήρογλου, 15/06/2012 @ 13:15
Είναι κλισέ και το ξέρουμε. Γιατί τα ξένα (sic) συγκροτήματα έρχονται σπάνια στην ακμή τους στην Ελλάδα; Ε, λοιπόν, καμια φορά έρχονται στη σωστή στιγμή, αμέσως μετά τον καλύτερό τους δίσκο και ο κόσμος δεν έρχεται ή έρχονται σχετικά λίγοι αλλά πολύ καλοί. Δεν εξηγείται αλλιώς η επιλογή του Six D.O.G.S. για το live των Cancer Bats, ενός από τα κορυφαία αυτή τη στιγμή ονόματα στο metalcore. Με έναν εξαιρετικό δίσκο στις αποσκευές τους, το "Dead Set On Living", και παράσημο τα έξι live σε μια μέρα(!) στο Λονδίνο που σχημάτιζαν μια πεντάλφα στον χάρτη, περιμέναμε άλλου είδους ανταπόκριση. Ας είναι, το Six D.O.G.S. αποδείχτηκε ιδανικός χώρος.

Heavier Than God

Στις 21:50 βγήκαν οι Heavier Than God και -μα τους Eyehategod- βρέθηκα ξαφνικά στους βάλτους της Νέας Ορλεάνης. Η μπάντα που σχηματίστηκε το 2003 ως φόρος τιμής στους Iron Monkey μάς έστειλε κανονικά για 40 λεπτά στο βούρκο, με τις sludge 'n' roll γρούβες της.

Heavier Than God

Καθοδηγούμενοι από τις κιθάρες του Δημήτρη, ο οποίος ανακάτευε ενίοτε τη βρωμιά με slide κθαριές και doom περάσματα, απέσπασαν θερμότατο χειροκρότημα και ανάγκασαν αργότερα τον Liam Cormier, frontman των Cancer Bats, να δηλώσει πως είναι η καλύτερη μπάντα που έχει παίξει μαζί τους (και το εννοούσε). Με λίγα λόγια, ψάξτε τους.

Η ώρα είχε πάει έντεκα και ένα λεπτό, όταν το πρώτο παπούτσι προσγειώθηκε στη μύτη μου. Μάρτυράς μου οι κουνημένες φωτογραφίες που «έβγαλα», πραγματικά δε νομίζω να πέρασε λεπτό της επόμενης ώρας (συν τα δέκα λεπτά έξτρα ξύλου) που να πάτησα σταθερά και με τα δυο μου πόδια κάτω στο πάτωμα. Ο χώρος αποδείχτηκε τελικά ιδανικός για να περάσει όλη η ενέργεια που βγάζουν οι Cancer Bats στα live τους στο κοινό.

Cancer Bats

Δυσκολεύομαι να φανταστώ καλύτερη αρχή για συναυλία από το "Sabotage" των Beastie Boys με το οποίο ξεκίνησαν. Tribute και στον αδικοχαμένο Adam Yauch ή αλλιώς MCA, βρήκε τον τραγουδιστή Liam Cornier να κάνει crowd surfing πάνω μας. Κολλητά και το "Trust No One", ενώ στο "Pray For Darkness" λαμβάνει χώρα και το πρώτο circle pit.

Cancer Bats

Ο ήχος δυστυχώς κάπως μπουκωμένος και η φωνή του Liam δεν ακούγεται πολύ καλά, αλλά μα τα χίλια πλατανόφυλλα του Καναδά εδώ μιλάμε για hardocore καταστάσεις και πόδια που προσγειώνονται σε κεφάλια όσο ο Scott Middleton εξαπολύει χαμηλοκουρδισμένα riff. Ο ιδρώτας πολύς και να σκουπιστεί ο αγωνιστικός χώρος παρακαλώ γιατί έρχεται το βαρύτερό τους κομμάτι μάλλον, το "Lucifer's Rocking Chair". «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν είχαμε έρθει πιο πριν» λέει ο Liam. «Δείξτε μας το μεσαίο σας δάχτυλο αφού μας πήρε τέσσερα άλμπουμ για να έρθουμε».

Cancer Bats

Με γελούν τα αυτιά μου ή ακούω Bat Sabbath; Κι όμως, «παίξαμε αυτα τα stoner jams γιατι μας είπαν ότι σας αρέσει πολυ το stoner metal. You guys live in a fucking bong!». Ο τύπος πρέπει να κάνει ενδοφλέβιες με Red Bull. Δεν εξηγείται αλλιώς. Μετά από 50 λεπτά απαντά στην ιαχή «Cancer Bats» με «Athens Greece»!

Οι Καναδοί, αφού κάνουν πως φεύγουν και ενώ δηλώνουν πως είναι πολύ πολύ κουρασμένοι, επιστρέφουν για ένα εξίσου δυναμικό encore όπου ακούγονται και τα "French Immersion" και "Darkness Lives".

Cancer Bats

Σε όλη τη διάρκεια του σετ τους, τα χαμόγελα εκατέρωθεν δεν έλλειψαν. Οι Cancer Bats στην καλύτερη στιγμη της καριέρας τους ίσως, ήρθαν και κατέθεσαν ψυχή μπροστά σε ένα εξαιρετικό κοινό που δεν έπαψε να χοροπηδά και να τραγουδά όλους τους στίχους, αγκαλιά με τον Liam πολλές φορές. See you soon maplef@(k$rs!

Setlist (με κάποια επιφύλαξη για τη σειρά)

Sabotage (Beastie Boys cover)
Trust No One
Pray For Darkness
Pneumonia Hawk
Sorceress
Bricks & Mortar
Old Blood
Smiling Politely
Drunken Physics
Scared To Death
Road Sick
Lucifer's Rocking Chair
Shillelagh
Hail Destroyer
R.A.T.S.
Sleep This Away
---------
Darkness Lives
French Immersion

Φωτογραφίες: Γιάννης Χυτήρογλου
  • SHARE
  • TWEET