Συνέντευξη The Noise Figures

«Ταξίδεψε κόσμος από το Κουμάνοβο στα Σκόπια για να μας ξαναδεί, ενώ είχαμε παίξει κι εκεί μόλις την προηγούμενη μέρα!»

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 30/09/2015 @ 11:31
Λίγο πριν την επίσημη πρώτη ζωντανή παρουσίαση της δεύτερης δισκογραφικής του απόπειρας, "Aphelion", την Πέμπτη 1/10 στο Ρομάντσο, παρέα με τους My Drunken Haze, το πολλά υποσχόμενο ντουέτο Γιώργος Νίκας (drums, φωνή) και Στάμος Μπάμπαρης (κιθάρα, φωνητικά) μας απάντησε σε ό,τι το ρωτήσαμε! Κυρίες και κύριοι, οι Noise Figures:

Κατ' αρχάς, συγχαρητήρια για τον καινούργιο δίσκο και καλή επιτυχία! Κάνατε πρόσφατα μια μεγάλη ευρωπαϊκή τουρνέ. Πείτε μας πώς ήταν η εμπειρία σας στο εξωτερικό.
Κατ’ αρχάς ευχαριστούμε που μας φιλοξενείτε! (γέλια) Ναι, έχουμε κάνει μέχρι τώρα ένα ευρωπαϊκό tour, με κάποια live και στα Βαλκάνια κι ένα κυρίως βαλκανικό. Κάθε ταξίδι είναι μια μοναδική εμπειρία, με διάφορα σουρεαλιστικά σκηνικά. Κάθε μέρα που ξυπνάς για να πας στον επόμενο προορισμό, δεν έχεις ιδέα τι σε περιμένει. Σχετικά με τα live, τεράστια έκπληξη ήταν για εμάς η ανταπόκριση του κόσμου στην Σόφια, στα Σκόπια (όπου ταξίδεψε και κόσμος από το Κουμάνοβο για να μας ξαναδεί, ενώ παίξαμε εκεί πριν την προηγούμενη μέρα!) στην Βιτόρια και αλλού.

Ποιά ανάμνηση σας «έμεινε» πιο έντονα;
Αναμνήσεις έχουμε πολλές από μέρη που επισκεφθήκαμε και από διαδρομές που κάναμε, όπως για παράδειγμα στις Ελβετικές Άλπεις ή την θέα του ωκεανού από το Σαν Σεμπαστιάν, στην χώρα των βάσκων στην Ισπανία.

Έχετε πλέον κάνει πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό και έχετε αποκτήσει μια κάποια πείρα στα μεγάλα ακροατήρια. Παρ' όλα αυτά, ακούγοντας τους δίσκους σας, εγώ σας φαντάζομαι πάντα να παίζετε σε μικρούς κλειστούς χώρους. Σαν μπάντα, πάτε εξαρχής κόντρα στον κανόνα του χάνεται ο ήχος στον ανοιχτό χώρο: Σας είδα στο περσινό Up Festival και τα σπάσατε «open air», ενώ στο κλειστό Gagarin ο ήχος δεν ήταν ο ίδιος. Πώς το εξηγείτε;
Κάθε live είναι και μία διαφορετική πρόκληση. Επίσης, στους κλειστούς, όπως και στους ανοιχτούς, χώρους υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να διαφοροποιήσουν τον ήχο, όπως ο αέρας (σ' ένα «open air» live), το P.A. κάθε χώρου κλπ. Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και σίγουρα περνάμε καλά όπου και αν παίζουμε.

The Noise Figures

Είστε πλέον ισχυρό μέρος της έξαρσης της εγχώριας αγγλόφωνης σκηνής. Πώς βιώνετε αυτό το φαινόμενο και πώς το αιτιολογείτε;
Είναι μια καλή εποχή για τις αγγλόφωνες μπάντες, ειδικά από την άποψη ότι γίνονται πολύ καλές παραγωγές, κυκλοφορούν ενδιαφέροντες δίσκοι και δίνονται εντυπωσιακά live. Αυτό έχει περισσότερο να κάνει με την επαγγελματική αντιμετώπιση που έχουν τα συγκροτήματα πάνω στην ίδια τους τη μουσική και σίγουρα με την ευκολότερη πρόσβαση γνώσης και τεχνικής των μουσικών.

Πώς θα περιγράφατε την μουσική σας με τρεις λέξεις;
Κιθάρα-τύμπανα-φωνή.

(γέλια) Μου την φέρατε με αυτή την απάντηση, αλλά έπρεπε να το περιμένω! Από πού αντλείτε τώρα έμπνευση για να γράψετε; Τι ρόλο έχει παίξει η κρίση στον τρόπο ή τους λόγους που γράφετε μουσική;
Έμπνευση αντλούμε από τα ταξίδια που κάνουμε, τον κόσμο που γνωρίζουμε, τα μέρη που βλέπουμε. Η κρίση έπαιξε ρόλο μάλλον όταν μας έδωσε μια πολύ καλή ευκαιρία να ασχοληθούμε σχεδόν αποκλειστικά με τη μουσική αυτή τη φορά, αφού οι συμβατικές μας δουλειές είχαν αρχίσει να δυσκολεύουν σε πολλά επίπεδα.

Ας πάμε τώρα στα του νέου δίσκου: Πολλές νέες μπάντες ρέπουν πλέον προς αυτό που ονομάζουμε νεο-ψυχεδέλεια. Όπως είχατε και οι ίδιοι δηλώσει πριν δυο χρόνια στον Μάνο Πατεράκη, στον δικό σας ήχο συναντάται και το stoner με το rock 'n' roll. Ίσως αυτή τη φορά, με το "Aphelion", η ζυγαριά δείχνει να γέρνει προς τους αργόσυρτους ρυθμούς του stoner. Πώς καταλήξατε στον ήχο αυτού του δίσκου;
Δεν θα λέγαμε ότι παίζουμε stoner rock. Απλά αυτή τη φορά χρησιμοποιήσαμε πιο ογκώδεις κιθάρες και μεγαλύτερα τύμπανα. Ταυτόχρονα δοκιμάσαμε riff με '70s χαρακτήρα σε κάποια από τα κομμάτια, όπως στο ομώνυμο, που μπορεί να θυμίζουν Sabbath ή Zeppelin.

Δηλαδή, πώς ορίζετε εσείς το stoner;
Αν πούμε ότι το stoner είναι ένα είδος που συνδυάζει στοιχεία από το heavy metal, το hard rock, το ψυχεδελικό rock και τα blues, εμείς μάλλον δεν έχουμε το metal κομμάτι, οπότε δεν θα λέγαμε πως παίζουμε stoner, αλλά πως έχουμε κάποια από τα στοιχεία του αυτά.

Στο "Aphelion" δείχνετε να θέλετε να εδραιώσετε τον ήχο που σας έκανε γνωστούς και αγαπητούς στο κοινό, αλλά και ταυτόχρονα να διαφοροποιηθείτε από αυτόν. Πώς κρίνετε εσείς οι ίδιοι τελικά το αποτέλεσμα; Τα καταφέρνετε και στα δύο;
Είναι πάντα ωραίο να δοκιμάζεις νέα πράγματα. Ειδικά εμείς που είμαστε και δύο άνθρωποι φαντάσου πόσο θα βαριόμασταν να παίζουμε στο ίδιο μοτίβο. Ταυτόχρονα θέλαμε να κρατήσουμε στοιχεία από το πρώτο άλμπουμ που μας αρέσουν, οπότε ναι, το αποτέλεσμα είναι κάτι που επιδιώξαμε.

Η διαδικασία που ακολουθείτε για να φτιάξετε ένα τραγούδι ποιά είναι; Έχετε από την αρχή στο μυαλό σας μια καθαρή εικόνα ή το αποτέλεσμα συχνά σας εκπλήσσει;
Οι συνθέσεις ξεκινούν από ένα drum beat ή ένα riff. Όταν η μπάντα αποτελείται από δύο άτομα, αυτομάτως όλα γίνονται πιο γρήγορα. Λογικό! Ταυτόχρονα όμως, λόγω της έλλειψης δυνατότητας μεγαλύτερου ενορχηστρωτικού εύρους, πρέπει να βρίσκουμε έξυπνους τρόπους να «ντύνουμε» το κάθε κομμάτι ξεχωριστά. Στο τέλος μπαίνουν οι στίχοι. Με αγάπη και φροντίδα. Ό,τι μας αρέσει περισσότερο, το κρατάμε. Τα άλλα μένουν στο ράφι...

The Noise Figures

Το ομώνυμο του δίσκου τραγούδι είναι και μία από τις πιο δυνατές στιγμές του, συνθετικά. Πήρε ο δίσκος το όνομά του από το τραγούδι ή το αντίστροφο;
Είναι ωραία ερώτηση, γιατί αυτό προέκυψε κάπως μοιραία. Όταν γράφαμε το "Aphelion" δεν πιστεύαμε πως θα βαφτίσει και τον δίσκο. Απλά αυτό συνέβη από μόνο του, όταν τα παιδιά από την Inner Ear μας ρώτησαν πώς θα ονομάζεται το νέο άλμπουμ. Ήταν ένα καλό και συμβολικό όνομα. "Aphelion" είναι η μακρινότερη απόσταση της γης από τον ήλιο και ταιριάζει συμβολικά με την εσωτερικότητα των νέων κομματιών.

Όλο το νέο σας υλικό είναι μαγνητοφωνημένο σε μπομπινόφωνο μέσα σε πέντε μόλις μέρες! Πρόσκειται απλώς σε μια «χιπστεροσύνη» (το λέω έτσι για να καταλαβαινόμαστε, πείτε όπως θα θέλατε) που επιτάσσουν οι καιροί ή το lo-fi είναι κάτι που σας ενδιαφέρει πραγματικά; Κι αν ναι, γιατί; Τι μπορεί να σας προσφέρει η στροφή προς τα αναλογικά μέσα ηχογράφησης;
Όταν συζητήσαμε με τον Άλεξ Μπόλπαση, τον παραγωγό μας, για την διαδικασία της ηχογράφησης, μας πρότεινε ο ίδιος να γράψουμε σε μπομπίνα, κάτι που θα μας έκανε τη ζωή λίγο πιο δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα θα μας προσέφερε τον '70s ήχο που θέλαμε να αναπαράγουμε και μια πιο «ζεστή» ηχογράφηση. Δεν είναι καθόλου lo-fi το νέο άλμπουμ, το αντίθετο! Ίσως και να χρησιμοποιήσαμε τον καλύτερο εξοπλισμό που είχαμε στη διάθεσή μας!

Είχατε πει σαν μότο το «Less is more». Το ακολουθείτε και στον καινούργιο δίσκο;
Απόλυτα! Ο δίσκος γράφτηκε με γνώμονα την απόδοση των κομματιών live, χωρίς την προσθήκη άλλων οργάνων. Εξαίρεση το "Run", που έχει ένα organ στο ρεφρέν... Ο Άλεξ φταίει!

Με δέκα τραγούδια σ' αυτόν και δέκα στον πρώτο σας, διατηρείτε μια συμμετρία. Είναι ηθελημένο ή τυχαίο γεγονός;
Το «δέκα» ναι, είναι τυχαίο... Δεν είναι κάποιο φετίχ. Ο συνολικός χρόνος όμως έπρεπε να είναι ο κατάλληλος ώστε να είναι άριστη η ποιότητα του βινυλίου.

The Noise Figures

Παρουσιάζετε σε λίγες μέρες (1/10) τον δεύτερο δίσκο σας μαζί με τους My Drunken Haze, μια επίσης πολύ ανερχόμενη ελληνική μπάντα. Πώς πήρατε την απόφαση να είναι αυτή η μπάντα που θα παίξετε μαζί και τι σας ενώνει (μουσικά);
Οι My Drunken Haze είναι μπάντα που εκτιμούμε πολύ και ταυτόχρονα είναι κι αυτοί στο ρόστερ της Inner Ear. Έχουν εμπειρία από live και έναν πολύ δυνατό δίσκο στο ενεργητικό τους! Ανυπομονούμε να παίξουμε μαζί!

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια - άμεσα και πιο μακρινά;
Ο δίσκος μας κυκλοφόρησε στις 28 Σεπτεμβρίου σε βινύλιο, CD και ψηφιακά από την Inner Ear και προς το παρόν θα ασχοληθούμε με την προώθησή του, ξεκινώντας με live στην Αθήνα, στο Ρομάντσο την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου. Υπάρχουν κάποια πλάνα που οργανώνονται να πραγματοποιηθούν μέσα στην χρονιά, όμως δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμα!

Σας ευχαριστώ  πολύ για τον χρόνο σας, τα λέμε την Πέμπτη!
Ευχαριστούμε και πάλι για τη φιλοξενία!

To "Aphelion" κυκλοφορεί σε βινύλιο, CD και digital άλμπουμ από την Inner Ear.

facebook.com/thenoisefigures
  • SHARE
  • TWEET