Agusa: «Δουλεύουμε πάνω σε νέο άλμπουμ, θα είναι το καλύτερό μας»

Λίγο πριν τη σημερινή εμφάνιση των Σουηδών prog/psych rockers, κάνουμε μια αναδρομή με τον Tobias Petterson

Από τον Μάνο Πατεράκη, 09/12/2016 @ 12:31

Η εμφάνισή τους τον περασμένο Φλεβάρη στο Six Dogs δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Οι μουσικές των instrumental prog/psych rockers Agusa έχουν ήδη ξεδιπλωθεί με πολύ όμορφο τρόπο μέσα στους δύο, μέχρι στιγμής, στούντιο δίσκους τους... Στο σανίδι δείχνουν να απογειώνονται ακόμα περισσότερο και αυτό ακριβώς ευελπιστούμε να διαπιστώσουμε για δεύτερη φορά σήμερα το βράδυ στο DeathDisco. Εν όψει της συναυλίας, κάναμε μια γρήγορη αναδρομή στην ιστορία της μπάντας, τη σχέση της με την Ελλάδα και κανά δυο πραγματάκια ακόμα, με τον μπασίστα της, Tobias Petterson.

Tobias Petterson

Γεια σου Tobias. Ας το πάμε από την αρχή, λοιπόν... Πώς ξεκίνησαν όλα για τους Agusa;

Ξεκινήσαμε όταν εγώ και ο Mikael Odesjo θέλαμε να δημιουργήσουμε μια prog rock μπάντα. Μια εξελιγμένη έκδοση σουηδικών prog rock συγκροτημάτων όπως οι Kebnekajse και Arbete & Fritid, αλλά με μια πιο τευτονική πτυχή.

Γιατί επιλέξατε το όνομα Agusa;

Είναι το όνομα από ένα πολύ μικρό χωριό/περιοχή στα νότια της Σουηδίας, όπου τζαμάραμε για πρώτη φορά με τον Jonas και τον πρώτο μας ντράμερ, τον Dag Stromqvist. Μας άρεσε η περιοχή και η λέξη, οπότε αποφασίσαμε να ονομαστούμε έτσι.

Το ντεμπούτο σας, "Hogtid", βγήκε το 2014 και είχε πολύ καλή ανταπόκριση στα prog rock και psych rock ακροατήρια... Ποιες ήταν οι τότε επιρροές σας;

Μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου... Οι κύριες επιρροές μου τότε ήταν γερμανικά συγκροτήματα όπως οι Out Of Focus και οι Amon Duul II. Ξέρω ότι αυτά τα συγκροτήματα άρεσαν και στους υπόλοιπους. Τα τραγούδια δεν ήταν έτοιμα όταν μπήκαμε στο στούντιο. Ωστόσο, καταφέραμε να το ηχογραφήσουμε όλο μέσα σε μία μέρα - αν και τα δεύτερα φωνητικά προστέθηκαν σε δεύτερη φάση. Το "Karlek Fran Agusa" ήταν ένα τζαμάρισμα που δοκιμάσαμε κατά το soundcheck, αλλά προέκυψε τόσο καλό που το χρησιμοποιήσαμε στη CD-έκδοση του άλμπουμ. Μου αρέσει πολύ το "Hogtid" γιατί προέκυψε καλύτερο απ' ό,τι πιστεύαμε όταν το ηχογραφούσαμε. Μερικά από τα solo βγήκαν φοβερά και ο Kristian Holmgren έκανε φοβερό μιξάρισμα. Όμως, κάποια κομμάτια βγήκαν πιο μικρά, γιατί δεν ήταν ολοκληρωμένα στην πραγματικότητα. Βέβαια, τα κομμάτια μας πάντα εξελίσσονται και δεν υπάρχει ποτέ κάποια «τελική» εκδοχή.

Agusa

Το δεύτερο άλμπουμ σας, το "Tva" κυκλοφόρησε μόλις έναν χρόνο μετά. Ποια ήταν η εξέλιξη που πρόλαβε να λάβει χώρα;

Η ηχογράφηση προέκυψε διαφορετική γιατί η Jenny έγινε μέλος της μπάντας κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων αυτού του δίσκου και θέλαμε το φλάουτο να παίξει σημαντικό ρόλο στον ήχο μας. Ξοδέψαμε περισσότερο χρόνο και προσπαθήσαμε περισσότερο γι' αυτήν την ηχογράφηση και το αποτέλεσμα βγήκε, ίσως, πολύ μαλακό για τα γούστα μου, ειδικά συγκριτικά με το πρώτο μας άλμπουμ. Το να συνθέσεις και να ηχογραφήσεις αυτά τα κομμάτια που πιάνουν τη μία πλευρά του κάθε δίσκου είναι μία πρόκληση.

Πιστεύεις πως ένα συγκρότημα όπως εσείς έχει ελπίδες σε πιο ευρύ ακροατήριο ή απευθύνεστε σε λίγους και εκλεκτούς;

Είναι δύσκολο να σου πω, στην πραγματικότητα. Το πιο σημαντικό, για μένα, είναι ότι παίζουμε τη μουσική που αγαπάμε. Όσο περισσότεροι το απολαμβάνουν, τόσο το καλύτερο, φυσικά. Αλλά δεν θα γράψουμε ποτέ τη μουσική που θέλουν για να αποκτήσουμε μεγαλύτερο ακροατήριο. Η fanbase μας μπορεί να είναι μικρή, αλλά είναι πολύ ευχάριστη έκπληξη που υπάρχουν άνθρωποι με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική. Συνήθως μιλάμε με τους ανθρώπους που έρχονται στις συναυλίες μας και πολλοί γίνονται φίλοι μας. Υποθέτω ότι αυτό είναι το εντελώς αντίθετο του να είσαι "boy band".

Το mini live album που κυκλοφορήσατε φέτος έχει ελληνικό όνομα. "Κάθαρσις"...

Ηχογραφήθηκε στην Αθήνα και είχαμε ένα πραγματικά πολύ καλό βράδυ, το οποίο ελπίζω να είναι εμφανές στην ηχογράφηση. Η δισκογραφική μας, Kommun2, έχει διανομή από το ελληνικό δισκάδικο/διανομέα Sound Effect Records, οπότε έχουμε έναν ιδιαίτερο σύνδεσμο με την Ελλάδα. Προσωπικά ερωτεύτηκα τη χώρα όταν ήρθα πρώτη φορά στην Αθήνα στα '90s και ακόμα προσπαθώ να έρχομαι όσο μπορώ.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την τελευταία φορά; Ήμουν εκεί και μπορώ να πω ότι ήσασταν εξαιρετικοί...

Αν και είναι πάντα ωραία να είμαι στην Ελλάδα, η τελευταία φορά ήταν ιδιαίτερη για μένα, φυσικά, γιατί παίξαμε μπροστά σε φοβερό κοινό στο Six Dogs. Δώσαμε κάποιες καλές συναυλίες την Άνοιξη και αυτή είναι εκεί ψηλά, ανάμεσα στις καλύτερές μας.

Agusa

Αισθάνεστε ποτέ ότι θέλετε να περάσετε ένα μήνυμα μέσω της τέχνης σας και αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς στίχους;

Όχι, αλήθεια όχι. Περισσότερο προσπαθούμε να περάσουμε μια αίσθηση ή ένα συναίσθημα μέσω της μουσικής και του artwork. Είναι δύσκολο να περνάς πολιτικό μήνυμα χωρίς να βγαίνει σαν να κάνεις κήρυγμα ή απλά άσχημο... Ωστόσο, θα ήθελα να μας κατηγοριοποιήσω ως διεθνιστές και αντι-ρατσιστές. Το να τραγουδάς για τέτοια θέματα στη Σουηδία, όμως, δεν θα έκανε μεγάλη διαφορά.

Ποιοι είναι οι μουσικοί σου ήρωες και οι αγαπημένοι σου δίσκοι;

Οι περισσότεροι είναι από τα τέλη των '60s και τις αρχές των '70s: 13th Floor Elevators, Hawkwind εποχής Lemmy, Out Of Focus, Amon Duul II, Culpeper’s Orchard, King Crimson (μέχρι το "Red") και Beatles. Είμαι, επίσης, μεγάλος οπαδός του πρώτου δίσκου των Aphrodite’s Child!

Τι να περιμένουμε το 2017 από τους Agusa;

Μπορείτε να περιμένετε νέο άλμπουμ. Δουλεύουμε εδώ και κάποιο καιρό πάνω σε νέα κομμάτια. Αυτό θα είναι το καλύτερό μας!

Καμιά άλλη νέα μπάντα που θες να μας συστήσεις;

Θα σας πρότεινα αναμφίβολα τους Σουηδούς που μοιραζόμαστε την ίδια δισκογραφική Yuri Gagarin και Vart Solsystem.

Ευχαριστώ πολύ, τα τελευταία λόγια προς τους Έλληνες οπαδούς σας σου ανήκουν.

Θέλω απλά να πω ότι αγαπάω την Ελλάδα και ελπίζω να τα καταφέρετε με την τωρινή κρίση. Παρόλο που η τωρινή σας κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν τα πάντα για να σας αποθαρρύνουν.

  • SHARE
  • TWEET