Therapy?

Troublegum

A&M (1994)
Από τον Παναγιώτη Λουκά, 13/03/2013
«Αν έπρεπε να πάρω σε ένα απομονωμένο νησί έναν δίσκο των Τherapy? και μόνο, αυτός θα ήταν σίγουρα το "Troublegum"»
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Λένε ότι τώρα μας ψεκάζουν. Μπορεί να είναι και έτσι , όμως το 1994 σίγουρα κάτι είχαν ψεκάσει τις μπάντες! Κοιτώντας τις κυκλοφορίες εκείνης της χρονιάς το μάτι μου έπεσε ενδεικτικά στα "Definitely Maybe", "Dookie", "Parklife", "Superunknown", "The Downward Spiral", "The Holy Bible", "Smash" και μην περάσω σε βαρύτερα όπως τα "Korn", "Far Beyond Driven" γιατί η λίστα δεν θα είχε τελειωμό. Δεν μιλάμε απλά για δισκάρες, άλμπουμ της χρονιάς, δεκαετίας κτλ, αλλά για κυκλοφορίες-σταθμούς στην ιστορία των συγκροτημάτων (εάν δεν έχετε αναγνωρίσει τα συγκροτήματα στα οποία αναφέρομαι, μάλλον πρέπει να σταματήσετε να διαβάζετε το κείμενο).

Οι Therapy? είχαν ξεκινήσει την πορεία τους δισκογραφικά το 1991 και μέχρι το 1994 είχαν κυκλοφορήσει μια σειρά από EP καθώς και το "Nurse" που ήταν η πρώτη τους επίσημη κυκλοφορία και σταδιακά είχαν αρχίσει να χτίζουν το όνομά τους. Το μεγάλο βήμα έγινε με το "Troublegum" που μέχρι και σήμερα θεωρείται η καλύτερή τους δουλειά. Οι Therapy? χαρακτηρίζονται ως alternative... ( δεύτερο συνθετικό βάλτε ό,τι θέλετε). Στο μυαλό μου ποτέ δεν μου κόλλησε ο χαρακτηρισμός alternative metal ή alternative rock. Θα έλεγα ότι ήταν πάντα ένας συνδυασμός των παραπάνω με την μείξη punk και indie στοιχείων. Ειδικά σε αυτή την κυκλοφορία έπαιξαν αυτό που ζητούσε και η εποχή. Μην ξεχνάμε ότι το grunge είχε αρχίσει να τελειώνει, ενώ το metal ήταν μια «περίεργη» λέξη για την εποχή.

Η πλάκα είναι ότι κάποιοι κριτικοί είχαν γράψει ότι τα riff ήταν πολύ metal, αλλά εάν ακούσεις τα τραγούδια είναι τόσο heavy όσο χρειάζονται μαζί με τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους Therapy?. Αυτό που διαφοροποίησε σε σχέση με τις παλιότερες δουλειές τους είναι ότι συνθετικά βρίσκονται στο απόγειό τους. Σε όλα τα τραγούδια δεν υπάρχει τίποτα περιττό. Τα riff είναι στην δομή που πρέπει να είναι, το rhythm section κάνει καλά τη δουλειά του και ο Andy Cairns για πρώτη φορά έχει εμπιστοσύνη στην φωνή του και δοκιμάζει πράγματα που δεν είχε δοκιμάσει στο παρελθόν. Βαλε και στην εξίσωση και μερικούς guest όπως τους Martin McCarrick (τσέλο), Page Hamilton (κιθάρα), Lesley Rankine (φωνητικά) και το γλυκό έδεσε. Δεν είναι τυχαίο ότι τα "Nowhere", "Trigger Inside", "Die Laughing" και η πετυχημένη τους διασκευή στο "Isolation" (Joy Division) κυκλοφόρησαν σαν single και συνολικά το "Troublegum" πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα όταν συνολικά οι Therapy? έχουν πωλήσεις λίγο πάνω από τα δύο εκατομμύρια.

Το διάστημα 1994-1995 ήταν και το καλύτερό τους. Σε κάθε λίστα που σέβεται τον εαυτό της, το "Troublegum" είναι μέσα, ενώ το metal κοινό τούς έμαθε και με την διασκευή στο "Iron Man" μαζί με τον Ozzy για το "Nativity In Black". Οι Metallica τούς πήραν από το χέρι και βγήκαν για περιοδεία με αποκορύφωμα την εμφάνισή τους στο Donington 1995 που είχαν τη δεύτερη θέση κάτω από τους Metallica. Από εκεί και πέρα οι Therapy? ακολούθησαν την πορεία τους, έβγαλαν μια σειρά από καλά άλμπουμ, αλλά κανένα δεν έφτασε την αξία του "Troublegum".

Κλείνοντας, ας δούμε μια απάντηση του Michael McKeegan σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Rocking.gr σχετικά με το "Troublegum".

«Το "Troublegum" βρίσκεται μέσα σε όλες τις λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ των 90s. Πώς νιώθετε γι' αυτό; Είναι το «magum opus» σας;

Michael McKeegan: Πολύ περήφανοι! Ίσως αυτό να συμβαίνει γιατί μέχρι τότε δεν πρέπει να είχαν ηχογραφηθεί πολλοί δίσκοι που ανακάτευαν το metal με το punk και την indie, με χιουμοριστικούς στίχους. Δεν είμαι σίγουρος αν είναι ο καλύτερός μας δίσκος, μακάρι στο μέλλον να βγάλουμε έναν ακόμα καλύτερο, πάντως αν έπρεπε να πάρω σε ένα απομονωμένο νησί ένα δίσκο των Τherapy? και μόνο, αυτός θα ήταν σίγουρα το "Troublegum". Είναι ένα φανταστικό άλμπουμ, χωρίς αμφιβολία».

  • SHARE
  • TWEET