Swans

Children Of God

Caroline (1987)
12/04/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Τι παιδιά γεννάει κάποιος που γεννήθηκε στο φωτεινό L.A., μετακόμισε με τον αλκοολικό πατέρα του στην αγροτική Indiana, έζησε στο Παρίσι και το Ισραήλ (κάνοντας και φυλακή) και δημιούργησε τέχνη στη Νέα Υόρκη, την εποχή του πρώτου post punk ρεύματος; Οι Swans, τα παιδιά του ανθρώπου με τον ορισμό της ταραγμένης ζωής, Michael Gira, ξεκίνησαν με το "Filth" να παίζουν αργόσυρτο noise rock, για να εξελιχθούν σε ένα από τα επιδραστικότερα σχήματα της δεκαετίας '85-'95. Οι ταμπέλες που θα μπορούσε να τους βάλει κανείς κυμαίνονται μεταξύ του post (industrial, rock, punk) και του noise rock.

Το "Children Of God", το όγδοο άλμπουμ των Swans, περιγράφει καλύτερα τη διττή φύση τους. Σκοτεινό και μελαγχολικό, είναι σίγουρα το καλύτερό άλμπουμ μιας από τις πιο υποτιμημένες στη σύγχρονη μουσική ιστορία μπάντες. Γεφυρώνει με τον καλύτερο τρόπο το πριν και το μετά των Swans. Εννοούμε ουσιαστικά την εποχή προ και μετά Jarboe. Ναι, ακριβώς, πάλι μια γυναίκα φταίει για την αλλαγή. Τα αιθέρια φωνητικά της εναλλάσσονται ιδανικά με τα καταραμένα drone του Gira, δημιουργώντας ένα φαινόμενο ying-yang. Η ήρεμη δύναμη διαδέχεται την αγριότητα. Η συναισθηματική δύναμη του δίσκου είναι τέτοια, που θέλει προσοχή στην ακρόαση. ΔΕΝ ενδείκνυται για όλες τις ώρες. Πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος για ένα roller-coaster μελαγχολίας, που θα σε ανεβάσει 70 μέτρα, για να σε πετάξει με δύναμη κάτω στο κενό, να σε αδειάσει από τα πάντα. Επαναλαμβάνω, προσοχή στη διάθεσή σας πριν και μετά την ακρόαση.

Το πρώτο κομμάτι, "New Mind", είναι ο ορισμός του doom, κάνοντας ύστερες μπάντες να ακούγονται σχεδόν pop. Στο "Trust me" συναντά κανείς φανταστικά ηχοτοπία (λέγε με soundscapes), φτιαγμένα από στρώματα από κιθάρες και υπνωτικά φωνητικά. Ο ήχος εναλλάσσεται συνεχώς μέσα στο άλμπουμ και από heavy γίνεται αιθέριος, όπως για παράδειγμα στο πέρασμα από το "Beautiful Child", που είναι το πιο επιθετικό κομμάτι του δίσκου, στο "Blackmail", το οποίο είναι και το πιο ήρεμο, κινούμενο σε ambient ρυθμούς.

Γενικά, το "Children Of God" μπορεί κανείς να πει ότι αποτελεί την τέλεια ισορροπία μεταξύ των «σκληρών» Swans των αρχών της δεκαετίας του '80 με τους βαθιά συναισθηματικούς της δεκαετίας του '90. Όλος ο δίσκος συνδυάζει τη σκοτεινή μαγεία και το μονότονο, βαρύ κατά περιόδους, ύφος τους με τα λόγια ενός Ευαγγελιστή πάστορα. Οι στίχοι αναφέρονται θεωρητικά στη θρησκεία και στις επιρροές που ασκεί, όπως όμως την αντιλαμβάνονται στη θρησκόληπτη Αμερική. Η επιλογή των λόγων ενός Ευαγγελιστή πάστορα μόνο τυχαία δεν είναι. αφού θεωρούνται εκεί απέναντι μια από τις πιο συντηρητικές δυνάμεις της Δεξιάς Του Κυρίου. Όσο πιο πολύ το ακούς, τόσο καταλαβαίνεις την ειρωνεία πίσω από το «Now save your soul. Damn you to Hell», που αναρωτιέται για το ήθος των φονταμενταλιστών και τη λογική του «ακολούθησε μας ή πήγαινε στην κόλαση». Τελικά God Hates Us All ή We Are Children Of God;

Όσο σπουδαίος και να είναι κανείς, πώς να το διαδώσει αν δεν έχει πρώτα φροντίσει να μεταβιβάσει τους καρπούς του στις επόμενες γενιές; Από το σκοτεινό/υγρό εκκολαπτήριο του COG ξεπήδησε και ο πρώτος γόνος, Justin Broadrick, ο οποίος δε θα αργήσει να δημιουργήσει τους Godflesh και δε θα λησμονήσει τον πνευματικό του πατέρα, Michael Gira, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί. Στους Jesu, δε, δηλώνει και ταπεινός δούλος της Jarboe, την οποία διεκδικούν πολλοί, καθώς μαζί της έχει συνεργαστεί και ο Maynard James Keenan των Tool.

Επηρέασαν επίσης σχεδόν ό,τι grind-industrial κυκλοφόρησε από το '80 και μετά (λέγε με Napalm Death, για παράδειγμα), ενώ, κατά τη γνώμη μας, οι επιρροές σε σχήματα όπως οι Godspeed You! Black Emperor, καθώς και οι Neurosis, Isis και λοιποί της συνομοταξίας, είναι παραπάνω από εμφανείς, όπως φυσικά και σε μπάντες τύπου Boris και Sunn O))).

Last but not least, που λένε, ο αξιότιμος και πρόσφατα επίκαιρος (λόγω επετείου θανάτου) κύριος Kurt Cobain τους έχει αναφέρει στα περίφημα ημερολόγιά του ως ένα από τα αγαπημένα του σχήματα.

Κλείνοντας, το "Children Of God" μπορούμε να πούμε ότι αποτέλεσε για τους Swans το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, καθιερώνοντας τους για πάντα στα αυτιά αυτών που ήξεραν και δημιουργώντας επαρκή αριθμό Αποστόλων για να γνωρίσουν οι υπόλοιποι.
  • SHARE
  • TWEET