Zonder / Wehrkamp

If It's Real

ZW (2019)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 24/05/2019
Το αποτέλεσμα της πρώτης συνεργασίας μεταξύ των Mark Zonder και Gary Wehrkamp είναι ιδιαίτερο και διαφορετικό του αναμενομένου
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Σκεπτόμενοι σχεδόν πάντα υπό όρους δικαίου και αδίκου στην μουσική όλοι μας είμαστε έτοιμοι να αραδιάσουμε μια σειρά από ονόματα μονομιάς, μόλις κληθούμε να αναφέρουμε καλλιτέχνες που θεωρούμε αδικημένους.

Κάποιοι εξ ημών, στην παραπάνω λίστα που θα συντάξουμε θα συμπεριλάβουμε τους Shadow Gallery, τους οποίους αμφιβάλλω πόσοι νέοι οπαδοί - ακόμα και του progressive metal ιδιώματος - γνωρίζουν και εκτιμούν όπως τους πρέπει. Με άλμπουμ-μνημεία, όπως το "Carved In Stone" και το "Tyranny", ο τραγικός και απρόσμενος θάνατος του τραγουδιστή Mike Baker το 2008, σε ηλικία 45 ετών, έμοιαζε ως το τελειωτικό χτύπημα για τους Αμερικανούς proggers, οι οποίοι ολοκλήρωσαν το έργο που είχαν ξεκινήσει μαζί του, κυκλοφορώντας το "Digital Ghosts" το 2009 και έκτοτε ουδέν...

Στο μεσοδιάστημα τα μέλη της μπάντας ασχολήθηκαν με κάποια επιμέρους projects, ενώ υπήρξαν αναφορές για ενδεχόμενο δισκογραφικό comeback, αλλά η φωτιά που έκαψε το σπίτι και το στούντιο του κιθαρίστα, πληκτρά και εκ των βασικών συνθετών της μπάντας, Gary Wehrkamp φαίνεται πως προσέθεσε ένα ακόμα σημαντικό εμπόδιο στην ούτως ή άλλως δύσκολη πορεία τους.

Μετά από μια σχεδόν δεκαετή δισκογραφική απουσία, ο Wherkamp επιστρέφει με ένα νέο project, παρέα με τον γνωστό και μη εξαιρετέο drummer Mark Zonder (Warlord, Fates Warning κλπ). Λίγο η επιστροφή ενός πραγματικά καλού συνθέτη και λίγο η ιδέα μιας συνεργασίας δυο σπουδαίων μουσικών, η οποία θα μπορούσε να έχει κάτι από Shadow Gallery και κάτι από Fates Warning δημιουργεί υψηλές προσδοκίες. Αλλά το "If It's Real" δεν φαίνεται να φτιάχτηκε για να εκπληρώσει αυτές τις συγκεκριμένες προσδοκίες...

Αρχικά, να ξεκαθαριστεί πως στο project μόνο οι Zonder και Wehrkamp συμμετέχουν, με τον πρώτο να αναλαμβάνει τα drums και τον δεύτερο όλα τα υπόλοιπα (φωνητικά, κιθάρες, πλήκτρα, παραγωγή), με μόνη συμμετοχή αυτή του Brendt Allman (Shadow Gallery - κιθάρα) σε ένα τραγούδι. Η μεταξύ τους συνεργασία είναι προϊόν ζύμωσης πολλών ετών και όπως αποδεικνύεται μικρή σχέση έχει με το prog παρελθόν τους.

Το "If It's Real" είναι μια δουλειά που περιλαμβάνει απλά, αργά και σκοτεινά τραγούδια, τα οποία καταπιάνονται με τα συναισθήματα και τις σκέψεις μιας πολύ δύσκολης περιόδου στη ζωή ενός ανθρώπου και πραγματεύονται την απώλεια και την απόγνωση, καταλήγοντας σε μια κάποια ελπίδα. Υπάρχουν σε πολύ μικρό βαθμό τα χαρακτηριστικά ηλεκτρονικά drums και οι περίεργοι ρυθμοί που καθιστούν το παίξιμο του Zonder ξεχωριστό, καθώς και κάποιες Gilmourικές στιγμές στο παίξιμο του Wehrkamp που δημιουργούν μια σύνδεση με το παρελθόν, αλλά το άλμπουμ είναι σαφέστατα διαφοροποιημένο, εστιασμένο στις συνθέσεις και χωρίς καθόλου τυπικά prog χαρακτηριστικά (πχ περίεργα μέτρα, εκτεταμένα σόλο κοκ).

Σε πρώτη επαφή, είναι αλήθεια πως η μουσική προσέγγιση του άλμπουμ ξενίζει και προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάζομαι ακριβώς με τις φωνητικές ερμηνείες του Wehrkamp, αλλά στην πορεία των ακροάσεων κερδίζουν τόσο η ηχητική συνοχή του, όσο και η ειλικρίνεια που αποπνέει. Οι ερμηνείες σε τραγούδια όπως το "I Can't Believe" ή το ομότιτλο "If It's Real" μοιάζουν να προέρχονται από βιωματικές καταστάσεις και το πάθος που βγάζει ο Wehrkamps ισοσκελίζει σε σημαντικό βαθμό τους όποιους περιορισμούς της φωνής του.  

Οι όμορφες ακουστικές κιθάρες του "Last Place" (με τη συνδρομή του Allman) και η σχετικά αυξημένη ένταση στα "Two Years" και "Too Late" τις καθιστούν, μαζί με τις δυο προαναφερθείσες συνθέσεις ("I Can't Believe" και "If It's Real"), τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές ενός δίσκου που η αλήθεια είναι ότι έχει καλή ροή από την αρχή ως το τέλος, αλλά την ίδια στιγμή μοιάζει να στερείται δυναμικών ή στιγμών που ξεχωρίζουν.

Το "If It's Real" είναι, εν τέλει, ένα ιδιαίτερο άλμπουμ. Δεν αποτελεί εύκολο άκουσμα και δεν είναι αυτό που θα ανέμενε κάποιος από τη συνεργασία δυο μουσικών όπως ο Zonder και ο Wehrkamp, αλλά διαθέτει μια αμεσότητα και μια συναισθηματική φόρτιση που δύσκολα θα αφήσουν τελείως ασυγκίνητο κάποιον που θα αφιερώσει λίγο χρόνο. Παρακάμπτοντας τις όποιες προσδοκίες, το "If It's Real" αξίζει μιας ευκαιρίας ως κάτι διαφορετικό του αναμενομένου.

  • SHARE
  • TWEET