We.Own.The.Sky

Earths Collide

Self-Released (2015)
Από τον Νίκο Καταπίδη, 07/04/2016
Θέτουν τις βάσεις για μεγάλα πράγματα στο μέλλον
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Έχοντας δημιουργήσει την μπάντα το 2010 και με την κυκλοφορία ενός demo κι ενός EP, είχε έρθει πλέον η ώρα για τους Aθηναίους post-rockers We.Own.The.Sky να βγάλουν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά. Στο άκουσμα του αυτοχρηματοδοτούμενου δίσκου και μάλιστα από Ελλάδα, όσο και να μη θέλουμε να είμαστε προκατειλημμένοι, μερικοί ψύλλοι μπαίνουν στα αυτιά. «Καμιά σάπια παραγωγή θα ακούσουμε πάλι», αυτό σκέφτηκα. Και δε θα ήταν και η πρώτη φορά, αν και τα δείγματα γραφής της συγκεκριμένης μπάντας ήταν αν μη τι άλλο θετικά.

Δεν ξέρω πόσοι είχατε ακούσει το EP "The Glass/Nails" που είχε βγει στις αρχές του 2013, ωστόσο το "Earths Collide" τους βρίσκει να εξελίσσονται και να μεταλλάσσουν τον ήχο τους, από το πιο riff-oriented στυλ σε κάτι περισσότερο ατμοσφαιρικό και μελωδικό. Όχι ότι λείπουν τα riffs και τα γκάζια, ωστόσο φαίνεται πως δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στην ισορροπία και τη δυναμική ροή των κομματιών. Οκτώ instrumental τραγούδια στο σύνολο, με μέση διάρκεια περίπου στα επτά λεπτά, όπου η μπάντα ξεδιπλώνει έναν groovy ήχο, άλλοτε πιο αισιόδοξο και upbeat όπως στο "Penny For Your Thoughts" κι άλλοτε πιο βαρύ και ισοπεδωτικό, σαν στο "Yodatrainschewbacca" με το στιβαρό riff να πρωταγωνιστεί.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, έχει δοθεί βαρύτητα στην ισορροπία του ήχου, κάτι που φαίνεται και με ένα ιδιαίτερα όμορφο κομμάτι που ξεχώρισα, το "22 Ηalo", βασισμένο στην ακουστική κιθάρα και το drum beat να δημιουργεί μια ταξιδιάρικη ατμόσφαιρα. Το "Τransmissions Of Static" είναι άλλη μια ενδιαφέρουσα σύνθεση, με εναλλαγές από τις ογκώδεις στιγμές στις πιο μελωδικές, ενώ το κλείσιμο με το "Retrospect" είναι ιδανικό, καθώς το κομμάτι έχει μια κορύφωση στο τέλος που σε αφήνει με ένα γλυκόπικρο συναίσθημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παραγωγή (που με ανησυχούσε κιόλας) είναι ιδιαίτερα καλή, έχοντας βάλει βέβαια και το «μαγικό» του χέρι ο Jens Bogren στο mastering, αλλά η δουλειά που έχει κάνει ο Alex Ketenjian στη μίξη θα έλεγα πως είναι υποδειγματική, αφού όλα τα όργανα ακούγονται με την καθαρότητα και τον όγκο που χρειάζονται, αλλά εν τέλει δένουν σε ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Μέχρι τώρα έγραψα καλά λόγια και η αλήθεια είναι πως ειδικά για ντεμπούτο, το "Earths Collide" είναι ένα συμπαγέστατο άλμπουμ. Ωστόσο, κάτι που στο χώρο του post-rock είναι πλέον δύσκολο να πετύχει μια μπάντα, είναι να βγάλει έναν προσωπικό χαρακτήρα. Κι αυτό είναι κάτι που θεωρώ πως δεν φαίνεται ξεκάθαρα ακόμη από τους We.Own.The.Sky. Είναι ένας δίσκος που κυλάει ευχάριστα, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι τον ξεχωρίζεις, δεν έχει σημεία που να σε κρατάνε και να σε τραβούν να τον ακούσεις ξανά και ξανά. Αυτό θεωρώ πως είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για την μπάντα, να βρει αυτό που θα την ξεχωρίσει από την πληθώρα μουσικής που υπάρχει εκεί έξω. Γιατί σίγουρα έχουν τις βάσεις και αποδεικνύουν ότι μπορούν να κάνουν όμορφα (και μεγάλα) πράγματα. Τα θεμέλια έχουν χτιστεί πάντως, και είναι παραπάνω από γερά.

  • SHARE
  • TWEET