Vreid

Wild North West

Season Of Mist (2021)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 26/04/2021
Οι Νορβηγοί πιάνουν καλλιτεχνικές κορυφές με ένα εξαιρετικό και απολαυστικό concept άλμπουμ
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Νορβηγοί Vreid, σε περίπτωση που δεν είναι γνωστό, δημιουργήθηκαν από τα εναπομείναντα μέλη των Windir, έπειτα από τον θάνατο του, ιθύνοντα νου της μπάντας, Valfar. Αποσκοπώντας κυρίως στη διαιώνιση του ύφους που το επιδραστικό και εγκληματικά παραγνωρισμένο σχήμα, αποκαλούσε "sognametal", οι Vreid ενέτειναν την κλασικομεταλική του ροπή, και με, ποιοτικούς, κατά βάση concept, δίσκους έχτισαν ένα όνομα ως μια σύγχρονη εγγύηση στο περιβόητο black 'n' roll.

To συγκρότημα κυκλοφορεί αυτές τις μέρες το νέο του άλμπουμ ονόματι "Wild North West". Οι Νορβηγοί αυτή τη φορά μάλιστα, πραγματοποιούν κάτι αξιοσημείωτο και ενδιαφέρον. Παράλληλα με τη σύνθεση του άλμπουμ, γύρω από μια κεντρική ιστορία, δημιούργησαν και μια ομώνυμη ταινία. Πράγματι, κάθε μια από τις οκτώ συνθέσεις, συνολικής διάρκειας 46 λεπτών, αποτελεί ένα κεφάλαιο μιας ιστορίας η οποία βρίσκει τον πρωταγωνιστή να περιπλανιέται σε διάφορα (για τους οπαδούς των Windir πιθανώς αναγνωρίσιμα τοπία), κινούμενος μεταξύ ρεαλισμού και παράνοιας, αναζητώντας απαντήσεις στην κατάστασή του. Μπορείτε να δείτε το trailer της πρεμιέρας της ταινίας στις 29 Απριλίου εδώ.

Έχοντας στο παρελθόν αγγίξει παρόμοιες συνθετικές και θεματικές κορυφές με τη δισκάρα "Milorg" που βασίζεται στη νορβηγική αντίσταση εναντίον των Ναζί, οι Vreid απομακρύνονται από ιστορικές θεματικές. Στο νέο τους έργο, επιχειρούν την πιο μεγαλεπίβολη απόπειρά τους σε όλους τους τομείς. Το concept, παρουσιάζει το όποιο ενδιαφέρον, ενώ η παραγωγή και η σκηνοθεσία της ταινίας απηχούν λεπτομερή ενασχόληση και αξιέπαινη προσπάθεια, πάντα αναλογιζόμενοι το πλαίσιο του ιδιώματος και των πραγματιστικών δυνατοτήτων μιας τέτοιας προσπάθειας.

Ηχητικά, η μπάντα συνθέτει πιθανώς τον πιο ποικιλόμορφο δίσκο της. Το γνώριμο ύφος τους είναι παρόν, ήδη από τη δυναμική έναρξη με την ομότιτλη σύνθεση. Οι Vreid όμως, αξιοποιούν δραματουργικά τις ταχύτητες και τις εντάσεις. Όταν πρέπει να συνθέσουν μια βαριά ατμοσφαιρικά σύνθεση το πράττουν ("The Morning Red"), όταν οφείλουν να καλπάσουν ("Shadows Of Aurora") ή να κινηθούν σε καθαρά black metal μονοπάτια ("Spikes Of God" - συνοδεία εξαιρετικά βίαιου video-clip) παρομοίως. Αντιθέτως, το πλήρως επηρεασμένο από ύστερο King Diamond αλλά οργανικά λειτουργικό, "Dazed And Reduced", ξεδιπλώνουν μια πτυχή τους, η οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να διερευνηθεί περισσότερο.

Αν υπάρχει μια στιγμή όπου προσωπικά με βρήκα να συγκλονίζομαι, είναι το "Into The Mountains". Η επική και ατμοσφαιρική, sognametal πτυχή τους είχε ήδη παρουσιαστεί στο άλμπουμ με το "Wolves At Sea". Η εν λόγω στιγμή όμως, αποτελεί την παρακαταθήκη των μελών της μπάντας. Αυτός ο φόρος τιμής στον Valfar, χρονολογείται το 2002, όταν και προοριζόταν για τον επόμενο δίσκο των Windir, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί και να συμπεριληφθεί πουθενά. Οι Vreid, την προσάρμοσαν στα δεδομένα τους ειδικά στο δεύτερο μισό της, διατηρώντας τα πλήκτρα του Valfar αυτούσια, και, παρόλο που έχουν κάθε δικαίωμα να θεωρούν εαυτούς συνεχιστές του ιδιαίτερου ήχου, είναι από τις ελάχιστες φορές στη δισκογραφία τους που αγγίζουν το επίπεδο των πεπραγμένων της πρώην μπάντας τους.

Ο δίσκος ολοκληρώνεται με το επικό σχεδόν δεκάλεπτο "Shadowland". Με σύμμαχο μια διαυγή παραγωγή, την τεχνική τους κατάρτιση και τις εξαιρετικά τοποθετημένες lead μελωδίες, παρά το γεγονός πως μερικές ανά σημεία επαναλαμβάνονται, οι Vreid, στον ένατο δίσκο τους κυκλοφορούν ένα αποτέλεσμα που δεν υπολείπεται σχεδόν πουθενά. Η συνολική αρτιότητα, με πλήθος μνημονικών στιγμών, αντηχεί ανά σημεία μια επιτήδευση. Εκφορές λέξεων, ή προσαρμογή ρυθμικών μερών πάνω στην αφήγηση, δεν υποσκελίζουν τη συνθετική δεινότητα της μπάντας αλλά, ενώ της παρέχουν ένα αναγνωρίσιμο προσωπικό ύφος, την εμποδίζουν να αγγίξει μια βαθύτερη συναισθηματική φόρτιση.

Οι Νορβηγοί κυκλοφόρησαν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες δίσκους της καριέρας τους, ικανό να τους φέρει νέους οπαδούς. Συνεχίζουν το δικό τους μονοπάτι, δίχως στεγανά και δογματισμούς. Εξακολουθώντας να λογίζονται ως μια από τις πιο ιδιαίτερες ηχητικά νορβηγικές extreme metal μπάντες, έχοντας μια ευρύτερη αναγνώριση στη χώρα τους, φαντάζουν ικανοί όσο ποτέ με το "Wild North West", να εδραιωθούν στο σύγχρονο metal στερέωμα. Σε κάθε περίπτωση, σπάνια θα βρίσκονται τέτοιοι άκρως απολαυστικοί και εθιστικοί δίσκοι που κολλάνε στα ηχεία για καιρό. Αυτό πιθανώς να αποτελεί και τη σημαντικότερη νίκη της μπάντας, αλλά και μεγαλύτερο κέρδος για τους οπαδούς.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET