Vitriol

To Bathe From The Throat Of Cowardice

Century Media (2019)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 16/09/2019
Ένα ντεμπούτο από το Oregon δεν σε συμπαθεί και σε προειδοποιεί να προστατέψεις το λαιμό σου
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Όσο και να εξελιχθεί το death metal, όσο άρτια και να συνδυαστεί με διάφορα άλλα ιδιώματα, θεωρώ πως ανέκαθεν θα έχει τον ίδιο στόχο. Η μουσική αυτή, οφείλει να ηχεί επικίνδυνη. Είτε είναι σκοτεινή, είτε αδυσώπητη, πάντα θα επιδιώκει να ηχεί σαν ένας κατακλυσμός ηχητικής βίας που θα προσπαθεί να αιχμαλωτίσει με την εσωστρέφειά της τον ακροατή. Οι Αμερικανοί Vitriol, με τον πρώτο τους δίσκο, με τον φοβερό τίτλο "To Bathe From The Throat Of Cowardice", επιδιώκουν ακριβώς αυτό. Μάλιστα, στρέφονται ίσως και στην κυρίαρχη πηγή κινδύνου και «κακού», το εν δυνάμει φονικό όπλο που είναι ο άνθρωπος.

Το ντεμπούτο της μπάντας από το Oregon, φροντίζει να είναι βίαιο, αλλά να ηχεί πιο κοντά στο tech death metal, παρά στο brutal death metal της Suffocation σχολής. Πράγματι, σε συνδυασμό με τα φωνητικά, η πιο άμεση συσχέτιση που μπορεί να γίνει, είναι αυτής της Immolation/Suffocation σχολής. Στα 44 λεπτά και τα δέκα τραγούδια του, το "To Bathe From The Throat Of Cowardice", χαρίζει απλόχερα ένα τσουβάλι από riffs και μια πολύ ενδιαφέρουσα μείξη αισθητικής και τεχνικής. Οι παικταράδες από το Oregon δεν παραλείπουν να εξαπολύσουν και ανά στιγμές ένα ασήκωτο groove, το οποίο συνδυάζεται με αρκετό συναίσθημα (απαξίωσης, μίσους, όπως θέλετε - υπάρχουν και αυτά) και μια πληθώρα από solos, τα οποία χρωστάνε τα μέγιστα στον Kerry King. Το όργιο που συντελείται στο "I Drown Nightly" είναι κατατοπιστικό για το ύφος του δίσκου.

Η έναρξη με το "The Parting Of A Neck" (οι τίτλοι τους είναι συναρπαστικά ευθείς), βασίζεται στο τεχνικό drumming, το οποίο κινείται σε διαρκώς υψηλά επίπεδα ποιότητας, και με το καλημέρα οι εντάσεις ανεβαίνουν τόσο απότομα, που δεν προλαβαίνεις να επεξεργαστείς όσα συμβαίνουν. Το "Legacy Of Contempt" είναι από τις κορυφές του δίσκου, όπου η τεχνική θα φέρει μνήμες Revocation, όπου η μπάντα συνθέτει ταχύτατα riffs τα οποία πραγματικά τσακίζουν κόκκαλα. Η υποβόσκουσα αίσθηση μιας ρυθμικής μελωδίας δε, θα οδηγήσει σε μια καταπληκτική κορύφωση. Η τεχνική της μπάντας δεσπόζει καθ’ όλη τη διάρκεια του δίσκου, με την έναρξη του "The Rope Calls You Brother" να είναι μια από τις στιγμές που ξεχωρίζουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, φέρνοντας στο προσκήνιο επιρροές από Cryptopsy και Origin. Το γεγονός μάλιστα πως στη συγκεκριμένη σύνθεση ο ακροατής δεν ξέρει σε ποιο μουσικό όργανο να στρέψει την προσοχή του, φανερώνει ένα συγκρότημα που στοχεύει στην εμπροσθοφυλακή του ιδιώματος.

Το death metal, ειδικά τα συγκροτήματα που βασίζονται στην τεχνική, συχνά καταλήγει να ηχεί κάπως «αποστειρωμένο». Είναι λεπτή η ισορροπία μεταξύ ευθύτητας και πολυπλοκότητας και η πρώτη δουλειά των Vitriol φαίνεται πως ξέρει πώς να την εντοπίσει. Το "Violence, A Worthy Truth" για παράδειγμα, συνδυάζει το προαναφερθέν groove με ένα τρομακτικά έξυπνο drumming, μέχρι όμως και αυτό να ξεσπάσει ανεβάζοντας ταχύτητες με κάποιες σκοτεινές μελωδίες που θα θυμίσουν τους προ 20ετίας Behemoth. Εδώ, αξίζει να γίνει και μια ειδική στάση. Αν υπάρχει κάποιο εμφανές μειονέκτημα στον δίσκο αυτό, είναι το γεγονός πως η παραγωγή, παραείναι καθαρή στα όρια του υπερβολικού, θυμίζοντας τους Πολωνούς και τις δουλειές που κυκλοφόρησαν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

Παρά το γεγονός πως η μπάντα, ακόμη και σε τραγούδια όπως το "Victim", φανερώνει μια διάθεση να εξελίξει τον ήχο της τεχνικά και αισθητικά, η παραγωγή καθιστά ανά στιγμές το άκουσμα ολίγον κουραστικό. Μπορεί το μπάσο να ακούγεται ευδιάκριτα για το ιδίωμα, η αλήθεια είναι όμως πως το στοχευμένο αυτό ντεμπούτο θα μπορούσε να παίξει καλύτερα τόσο με τις εντάσεις όσο και με τη διάρκεια. Αυτά βέβαια, είναι μικρά πταίσματα για κάτι τόσο αναζωογονητικό για το ιδίωμα ειδικά με βάση τις φετινές κυκλοφορίες. Αν κάτι αξίζει να μείνει σαν τελική αίσθηση, είναι πως το "To Bathe From The Throat Of Cowardice", είναι ένας δίσκος, που αφού μας απειλήσει με κάθε τρόπο, θα μας αναγκάσει να παρακολουθούμε τους ανερχόμενους Vitriol από το Portland, γιατί φέτος υπάρχουν και άλλοι συνονόματοι.

  • SHARE
  • TWEET