Until Rain

Anthem To Creation

Escape Music (2013)
Από τον Πάνο Παπάζογλου, 01/10/2013
Επενδύστε άφοβα σε έναν δίσκο που αναδεικνύει το εγχώριο προοδευτικό metal και αποδιώχνει τα στερεότυπα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Τα πράγματα είναι πολύ απλά, όπως έχει ήδη αναφερθεί επανειλημμένως για την ανερχόμενη ελληνική σκηνή και θα επαναληφθεί· η τάση που ίσχυε για την πληθώρα των εγχώριων συγκροτημάτων, ειδικά στον ευρύ metal χώρο, να κυκλοφορούν δίσκους χωρίς προσωπική ταυτότητα φαίνεται να έχει υποχωρήσει και ολοένα και περισσότερες μπάντες καταφέρνουν να καταπλήξουν με την ποιότητά τους και τον επαγγελματισμό τους. Είτε αφορά άκρως πειραματικές προσπάθειες, είτε γκρουπ που επιμένουν να αναδεικνύουν το ταλέντο τους μέσα από καθαρές progressive metal φόρμες. Οι Until Rain αποτελούν ένα παράδειγμα ανανεωτικής ορμής σε έναν χώρο που φαίνεται να έχει κορεστεί από δισκογραφικές δουλειές που, αν και δεν υπολείπονται σε συνολική ποιότητα, προσφέρουν συνθετικές προτάσεις που ανακυκλώνουν τις ίδιες και ίδιες επιρροές με βάση πάντα τους Dream Theater και την τεχνική τους υπόσταση, χάνοντας έτσι σε πρωτοποριακή δομή.

Το "Anthem To Creation" αποτελεί, αν όχι έναν «ύμνο στη δημιουργία εμπνευσμένου υλικού», ένα άλμπουμ που θα μπορούσε να αποτελέσει εν καιρώ σημείο αναφοράς στην ελληνική prog metal σκηνή. Προ λίγων ετών ήταν οι Innosense ή οι Αgnosia με αξιοπρεπέστατους δίσκους στο συγκεκριμένο πεδίο, ενώ τώρα οι Until Rain με εντυπωσιακή παραγωγή, επαγγελματισμό και συνθέσεις που απογειώνουν και την prog metal αισθητική με μια σύγχρονη πινελιά φυσικά, αλλά και την τεχνική κατάρτιση των μελών, παραδίδουν ένα παραδειγματικό άλμπουμ. Από τις πρώτες ακροάσεις γίνεται σαφής η διάθεσή τους να αποδώσουν το πολύπλοκο υλικό τους και να προσδώσουν έναν φρέσκο αέρα ανανέωσης με κομμάτια που δεν υστερούνται ούτε έμπνευσης, ούτε εκτελεστικής δεινότητας. Με τον Jens Borgen να έχει επιμεληθεί την παραγωγή, το "Anthem To Creation" ηχεί εντυπωσιακά σύγχρονο και τα συνεχή παιχνιδίσματα της κιθάρας με τα πλήκτρα καταφέρνουν να αποδώσουν το όραμα των Until Rain στο σύνολο του άλμπουμ, ενώ τα φωνητικά δένουν υπέροχα σε κάθε σύνθεση. Αν τα φωνητικά κάποτε αποτελούσαν έναν τομέα που οι ελληνικές μπάντες υστερούσαν, χωρίς κατ' ανάγκη να είναι μέτριες, στην συγκεκριμένη δισκογραφική προσπάθεια, όχι μόνο δεν υστερούν, αλλά αποτελούν ένα δυνατό χαρτί που οδηγεί εκ του ασφαλούς τους Until Rain από τη φιλόδοξη προσπάθεια, στο γκρουπ των εν δυνάμει πρωταγωνιστών.

Στο πρώτο μισό του άλμπουμ, συνθέσεις σαν το "Living Hell" ή το "Empty Helmet" αποδίδουν εξαιρετικά το σύγχρονο προοδευτικό τους όραμα, με μελωδίες να συνδυάζονται με κοφτά riff και πιο heavy σημεία, ενώ στη συνέχεια η μελωδική prog έκφανση αναλαμβάνει να ταξιδέψει σε πιο χαρακτηριστικά, πιο Theater-ικά λημέρια. Ακούστε για παράδειγμα το καταπληκτικό ομώνυμο κομμάτι, σχεδόν 18-λεπτο, το οποίο περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που αναδεικνύουν το σύγχρονο prog metal. Με παραπομπές σε Symphony X, Shadow Gallery όσον αφορά τις μελωδίες, αλλά και τους Conception, Seventh Wonder, το "Anthem To Creation" θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για τους Until Rain και την συνέχειά τους με ανάλογη συνθετική ορμή. Συνολικά, ένα άλμπουμ σχεδόν 80 λεπτών μουσικής που απαιτεί ακροάσεις για να αποκαλύψει τη μαγεία του, αλλά ανταμείβει και εν τέλει εντυπωσιάζει. Καταπληκτικές ερμηνείες, πολυπλοκότητα, πεντακάθαρος ήχος χωρίς την «πλαστικούρα» που απαιτείται για να αναδείξει μετριότητες, αλλά αναδεικνύει τις λεπτομέρειες μεστών συνθέσεων. Το "Anthem To Creation" αν θα κυκλοφορούσε από ένα σουηδικό ή γερμανικό συγκρότημα και με την κατάλληλη προώθηση, θα μπορούσε να προκαλέσει διθυράμβους στους διεθνείς prog κύκλους. Και όταν κυκλοφορεί σχεδόν μαζί με νέους δίσκους Dream Theater και Fates Warning και καταφέρνει να σταθεί με τόση αξιοπρέπεια, η ποιότητά του είναι αναντίρρητη. Επενδύστε άφοβα σε ένα δίσκο που αναδεικνύει το εγχώριο προοδευτικό metal και αποδιώχνει τα στερεότυπα.
  • SHARE
  • TWEET