The Man From Managra

Half A Century Sun

Inner Ear (2017)
Από την Κέρη Καραλή, 27/01/2017
Ένας δίσκος γεμάτος εικόνες, ονειρικές διαθέσεις, μελωδικότητα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Τρία περίπου χρόνια πριν, ο Coti K. μας σύστησε το προσωπικό του project, The Man From Managra, κυκλοφορώντας το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ. Ο άνθρωπος από την Μανάγκρα αποφάσισε -επί τέλους- να τραγουδήσει τους στίχους του, αφήνοντάς μας με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ό,τι μεσολάβησε στο διάστημα από τότε μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβάνει στη δεύτερη δουλειά του, με τίτλο "Half A Century Sun".

Ταξιδεύοντας ο ίδιος, μας μεταφέρει μέσα από τα έντεκα τραγούδια, σε dream, indie pop ηχοτοπία, τα οποία αποκαλύπτονται σπονδυλωτά. Ακούμε, λοιπόν, την προσωπική περιήγηση σε μονοπάτια που ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ενώ είχε διανύσει στο παρελθόν ως περιηγούμενος, κατά την αδιάλειπτη παρουσία του στον χώρο, χαρτογραφεί -τώρα- εξαρχής, όντας πια περιηγητής. Αυτή τη φορά, εμπλουτίζει ενορχηστρωτικά το μουσικό του περιβάλλον, χρησιμοποιώντας διαφορετικά έγχορδα και πνευστά όργανα, τα οποία συνδυάζει μεταξύ τους άψογα, εθίζοντάς μας σε μια ατελείωτη répétition d'écoute.

Ήδη από το πρώτο τραγούδι του δίσκου "Sailor", νοιώθεις αυτήν την αύρα της 'καλής δουλειάς', που μεταδίδει η επαναλαμβανόμενη μελωδική φράση των πλήκτρων και την οποία δύσκολα μπορεί να ξεχάσει ο ακροατής. Το αργόσυρτο "Saviours Of This World" μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο, αναβιώνοντας κάτι από τη μαγεία του Beck. Το "Se Ti Rivedro", με ιταλικό στίχο, τον λυρικό ήχο της τρομπέτας και την up-tempo διάθεση, μας αφήνει μια αίσθηση νοσταλγίας. Ενώ το ονειρικό "Forgotten", με τις λακωνικές βιόλες του Blaine L. Reininger (Tuxedomoon) και τα backing vocals της Ρένας Ρασούλη (Venus Volcanism), που για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο φέρνουν στο νου το "Virgin Suicides" αποτελούν λεπτομέρειες σ’ ένα φανταστικό landscape, στο οποίο ο δημιουργός του συγκεράσει παλαιές και νέες παλέτες χρωμάτων.

Ο Coti K. εκδηλώνει την έμπνευσή του σ’ έναν lo-fi δίσκο, συνθέτοντας μικρές μελωδίες που βρίθουν εσωτερικής έντασης και αισιοδοξίας. Έχοντας μετακινηθεί από την αποτύπωση της θλίψης, στην οποία οδηγήθηκε στον προηγούμενο άλμπουμ, ο ίδιος μας λέει πως ενώ «στον πρώτο δίσκο στάθηκα συχνά εκεί να την παρατηρήσω», στο "Half A Century Sun" την μετατρέπει «σε μια πιθανότητα χαράς, ή καλύτερα σε συμφιλίωση και αποδοχή».

«Ο δίσκος γράφτηκε και ηχογραφήθηκε σε ένα διάστημα 2 χρόνων (2015, 2016) κάπου ανάμεσα στην Τήνο και την Αθήνα», διαβάζουμε στο δελτίο τύπου. Εκτός από τον συνεργάτη του Coti K., Πάνο Γαλάνη (τύμπανα) και εκτός των προαναφερθέντων μουσικών, στο αποτέλεσμα συμμετέχουν οι Jim R. White (Dirty Three, Peaches, Xylouris White - τύμπανα), Χρήστος Λαϊνάς (μπάσο-κιθάρα), James Whylie και Γιώργος Αβραμίδης (Γ.Αγγελάκας και οι 100º - πνευστά).

Κάθε τραγούδι, μια ονειρική στιγμή, μια ανυπόμονη πλεύση, μοιάζει με το κύμα της θάλασσας, που αενάως «πάει κι έρχεται» προς την ακτή. Ο Coti K. παραμένει ένας ταξιδευτής που αφήνει σε κάθε προορισμό την πολυτάλαντη σφραγίδα του. Το "Half A Century Sun" διεισδύει εντός μας σαν παυσίλυπο «φάρμακο» σε στιγμές που ο κόσμος μας φθίνει, γεμίζοντάς μας ευχαρίστηση και ηρεμία.

themanfrommanagra.com
inner-ear.gr

  • SHARE
  • TWEET