The Great Old Ones

Cosmicism

Season Of Mist (2019)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 21/10/2019
Ένας από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς, από μία από τις ποιοτικότερες μπάντες της δεκαετίας
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Γαλλικό black metal που λέτε. Τα τελευταία κάμποσα χρόνια, ο προσδιορισμός αυτός στο αγαπημένο αυτό ιδίωμα, έχει αποκτήσει μια αισθητική και ποιοτική διάσταση. Οι εν λόγω Γάλλοι όμως, είναι μια ελαφρώς διαφορετική περίπτωση, οπότε ο προσδιορισμός στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι κυρίως γεωγραφικός. Οι The Great Old Ones, όπως μαρτυρεί και το όνομά τους, βασίζονται θεματικά στον Cthulhu Mythos του H.P. Lovecraft. Ηχητικά, ακροβατούν μεταξύ του ατμοσφαιρικού και του post black metal, με έμφαση στις δαιδαλώδεις και αποπνικτικές μακροσκελείς συνθέσεις.

Πράγματι, αν μπορούσα να παρομοιάσω με κάτι τις συνθετικές ακροβασίες της μπάντας, θα ήταν με την παράνοια που κυριεύει όποιον αντικρύσει μπροστά του τον παντοδύναμο. Έχοντας πετύχει να διαδεχτούν, με αξιοζήλευτη συνέπεια, το εκπληκτικό "Tekeli-Li" του 2014, με το "EOD - A Tale Of Dark Legacy", επιχειρούν εκ νέου να φέρουν εις πέρας αυτόν τον άθλο. Το concept, σαφώς επηρεασμένο από τα έργα του Lovecraft, δεν εμμένει σε μια σύγκρουση επί της Γης των ασήμαντων ανθρώπων με τους παντοδύναμους θεούς του σύμπαντος του. Αυτή τη φορά, μια αστρική βούληση θα καθοδηγήσει την μπάντα δια του πρωταγωνιστή, αναζητώντας το όποιο νόημα μπορεί να υπάρχει σε ένα τέτοιο φανταστικό σύμπαν, έξω από τη Γη.

Οι The Great Old Ones δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκα που όμως εν τέλει ηχούν εκπληκτικά προσιτά για έναν ακροατή

Κάθε κομμάτι του δίσκου, βιώνεται ως μια καλλιτεχνική μεταφορά των συναισθημάτων που κρύβει μια αναζήτηση όπως η προαναφερθείσα. Σε μετάφραση, αυτό ηχητικά εκλαμβάνεται ως μια σταδιακή black metal ψυχολογική καταβύθιση. Μακροσκελείς συνθέσεις, που άλλοτε προσεγγίζουν μια ονειρική ψυχεδέλεια όπως την πετύχανε οι Blut Aus Nord στο τελευταίο τους πόνημα, και άλλοτε επιχειρούν να συνθέσουν μέσω εκπληκτικών μελωδικών και αργόσυρτων riff επικές ατμόσφαιρες. Κάθε φορά όμως, το εγχείρημα αποδεικνύεται γεμάτο εκπλήξεις. Οι The Great Old Ones δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκα που όμως εν τέλει ηχούν εκπληκτικά προσιτά για έναν ακροατή. Αν κάποιος θυμάται τον περσινό εκπληκτικό δίσκο των Sulphur Aeon, και προσαρμόσει το ηχητικό αποτέλεσμα στο σύγχρονο συναισθηματικά φορτισμένο black metal, θα κατανοήσει αρκετά ορθά τα όσα διαδραματίζονται εντός του "Cosmicism".

Η σύντομη εισαγωγή θα δώσει τη θέση της στο ανυπέρβλητο έπος που ονομάζεται "The Omniscient". Τα αδιανόητα ρυθμικά μέρη στα έγχορδα, σε συνδυασμό με την ονειρική αύρα που χαρίζουν πλήκτρα και ψίθυροι, θα αναδείξουν θεσπέσια το κεντρικό riff, το οποίο βγαλμένο από τις χρυσές σελίδες του ιδιώματος, θα καταφέρει να δημιουργήσει μια μη ευκλείδεια αντίληψη για τον χωροχρόνο, αφού εννέα λεπτά διαρκούν όσο μια στιγμή. Η σύνθεση αυτή μάλιστα, επιτρέπει πλέον στους The Great Old Ones να επαίρονται πως ο ήχος τους ήταν ανέκαθεν ατόφιο black metal. Δεν τίθεται αμφισβήτηση. Αν κάτι μπορεί να προκαλέσει εύλογα ερωτήματα, είναι το πώς το "Of Dementia" που το διαδέχεται, ενώ είναι μια καταιγιστική σύνθεση, καταφέρνει να ηχεί τόσο εκτός κλίματος σε σχέση με το συνολικό αποτέλεσμα. Τέτοια είναι η ποιότητα του δίσκου.

Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη των The Great Old Ones, διακατέχονται από ένα συνθετικό οίστρο που βρίθει συναισθήματος και προσωπικής αντίληψης

Το επικό φινάλε του προαναφερθέντος τραγουδιού, θα αποτελέσει μια εξαίσια αντίθεση για την έναρξη του "Lost Carcosa". Εδώ θα ήθελα να πραγματοποιήσω μια στάση. Στα αυτιά μου, η σύνθεση αυτή, είναι πιθανώς μια από τις καλύτερες του ιδιώματος τα τελευταία χρόνια. Η αλλαγή διάθεσης και μελωδίας περί του 1:35, θα καταλήξει σε δραματικό τόνο στη ρυθμική αποδόμηση μετά το τέταρτο λεπτό. Με τις death metal αυτές πινελιές να ξεβάφουν χωρίς να ξεθωριάζουν, η αστρική μαγεία που χαρακτηρίζει τις μελωδίες του δίσκου επανακάμπτει. Η σύνθεση διαθέτει και μια ενδιαφέρουσα φωνητική μελωδία που βασίζεται σε μια εκ νέου αλλαγή και έτσι, όλα όσα συμβολίζει η Carcosa, από τον Pierce και τον Chambers μέχρι κυριολεκτικά κάθε συγγραφέα του φανταστικού, συμπυκνώνονται στο ακουστικό outro. Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη των The Great Old Ones, διακατέχονται από ένα συνθετικό οίστρο που βρίθει συναισθήματος και προσωπικής αντίληψης.

Το "Cosmicism" όμως με το πυκνό σε πληροφορία ηχητικό του ταξίδι, δεν παραμελεί να εμφανίσει εκ νέου τεχνάσματα στις ορδές των riffs που ξεδιπλώνει. Το πιο ατμοσφαιρικό και δαιδαλώδες έπος του δίσκου, "A Thousand Young" μεταδίδει αβίαστα μια αίσθηση παράνοιας, χάριν στο εκπληκτικό drumming του ως επί το πλείστον, η οποία στο σημείο του εβδόμου λεπτού, ρίχνοντας τις ταχύτητες, θα καταλήξει σε μια εξαιρετική post κορύφωση. Το "Dreams Of Nuclear Chaos" αν και συγκριτικά πιο απλοϊκό είναι η πιο black metal σύνθεση του δίσκου, ενώ το κλείσιμο με το "Nyarlathotep", του οποίου η εκκίνηση θα μου ανασύρει μνήμες από Funeral Mist, είναι η πιο απαισιόδοξη σύνθεση του δίσκου με την μπάντα να ηχεί απίστευτα δεμένη.

Το "Cosmicism" είναι από τους δίσκους που οφείλει κανείς να ακούσει, ώστε να αναμετρηθεί με ένα σύγχρονο και εντυπωσιακά εκτελεσμένο black metal, που διεκδικεί τις ηγετικές δάφνες στη χαοτική, σαν τα στενά της Carcosa, κούρσα της δεκαετίας

Το "Cosmicism", αφιερωμένο πλήρως στη «φιλοσοφία» που κατασκεύασε ο Lovecraft, είναι εν κατακλείδι, μια άκρως ενδιαφέρουσα αντιστοιχία concept με μουσική. Βέβαια, το μεγαλύτερο στοίχημα της μπάντας δεν ήταν τόσο αυτό, όσο το να καταφέρουν να συνεχίσουν μια δισκογραφική πορεία η οποία μέχρι τώρα τους διαχωρίζει από τη συνομοταξία τους. Το υπέροχο σόλο στο "Nyarlathotep", είναι άλλη μια πιστοποίηση γνησιότητας και αστείρευτου ταλέντου. Η πηγή έμπνευσης της μπάντας μπορεί, σε πλήρη αντιδιαστολή με το αποτέλεσμα, να μην είναι πρωτότυπη, μετουσιώνεται όμως εξαιρετικά σε μια ολική αισθητική πρόταση. Το "Cosmicism" είναι από τους δίσκους που οφείλει κανείς, λάτρης ή όχι του Μύθου, να ακούσει, ώστε να αναμετρηθεί με ένα σύγχρονο και εντυπωσιακά εκτελεσμένο black metal, που διεκδικεί τις ηγετικές δάφνες στη χαοτική, σαν τα στενά της Carcosa, κούρσα της δεκαετίας.

  • SHARE
  • TWEET