The Aristocrats

The Aristocrats With Primuz Chamber Orchestra

BOING! (2022)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 17/06/2022
Μια ιδιαίτερη σύμπραξη μπάντας με ορχήστρα, που προσφέρει κάτι φρέσκο και λειτουργεί πραγματικά καλά
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πλέον, ο μόνος λόγος για να εκπλαγώ πραγματικά από τους The Aristocrats θα είναι όταν κάνουν κάτι πρόχειρα και τσαπατσούλικα. Κάτι που προφανώς δεν θα συμβεί στο νέο τους εγχείρημα να συμπράξουν με μια ορχήστρα δωματίου, την εκ Πολωνίας ορμώμενη Primuz Chamber Orchestra.

Όπως μας εξηγούν στην - για μια ακόμα φορά πολύ ενδιαφέρουσα - συνέντευξη που μας παραχώρησαν τα μέλη των The Aristocrats, η συνεργασία προέκυψε όταν η εν λόγω ορχήστρα επέλεξε να διασκευάσει το "Culture Clash" κάτι το οποίο τους εντυπωσίασε τόσο σε επίπεδο ενορχήστρωσης όσο και εκτελεστικά. Ερχόμενοι σε επαφή με την Primuz αποφάσισαν να επιλέξουν συγκεκριμένα τραγούδια της ως τώρα δισκογραφίας τους, να προχωρήσουν σε νέες ενορχηστρώσεις και εν συνεχεία να αναθέσουν στον σπουδαίο Forrester Savell να κάνει νέες μίξεις και στην ουσία να παρουσιάσει ολόφρεσκες εκδοχές των συνθέσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται στο λιτά και ξεκάθαρα τιτλοφορούμενο άλμπουμ "The Aristocrats With Primuz Chamber Orchestra".

Φαντάζομαι ότι όσοι γνωρίζουν τόσο τις τεχνικές αρετές, όσο κυρίως το πνεύμα που διακατέχει τους Mirco Minnemann, Guthrie Govan και Bryan Beller δεν θα περίμεναν ένα αποτέλεσμα που ακούγεται σα να έχει τοποθετήσει κάποιος μερικά βιολιά πάνω από τις εν πολλοίς αυτοσχεδιαστικές συνθέσεις τους. Εδώ έχει γίνει λεπτεπίλεπτη δουλειά που πραγματικά δίνουν νέα πνοή και νέες διαστάσεις στα τραγούδια, σε βαθμό που νομίζει ο ακροατής ότι έτσι είχαν γραφεί εξαρχής.

Δεν έχω τις ειδικές γνώσεις για να μπω σε πιο τεχνικές αναλύσεις, μπορώ να πω μόνο ότι ακούγοντας την μορφοποίηση που υπέστησαν τραγούδια όπως το "Culture Clash", το "The Ballad Of Bonnie And Clyde" ή το "Dance Of The Aristocrats" πραγματικά θαύμασα το πως ενσωματώθηκαν όλα αυτά τα κλασσικά στοιχεία τόσο οργανικά, χωρίς να έχει μειωθεί ο fusion και παιχνιδιάρικος χαρακτήρας των παιξιμάτων των τριών αριστοκρατών. Εν τέλει, βρήκα το τελικό αποτέλεσμα ιδιαίτερο, ενδιαφέρον και πολύ ανανεωτικό, σε βαθμό που με έκανε να σκεφτώ ότι πολύ θα ήθελα είχα την ευκαιρία να δω την εν λόγω σύμπραξη ζωντανά επί σκηνής, αλλά και να ακούσω πως θα ακουγόντουσαν νέες συνθέσεις, οι οποίες θα προέρχονταν από τα δυο αυτά μέρη.

Με αυτή τη κυκλοφορία οι The Aristocrats καλύπτουν ένα μέρος του χαμένου έδαφος που προέκυψε αναγκαστικά τα δυο προηγούμενα χρόνια, αλλά κυρίως καταφέρνουν να προσφέρουν κάτι φρέσκο και διαφορετικό, το οποίο την ίδια στιγμή παραμένει προσεγμένο και καλοφτιαγμένο, βάσει των υψηλών στάνταρ που μας έχουν συνηθίσει. Με άλλα λόγια, οι The Aristocrats στα πιο αριστοκρατικά τους…

  • SHARE
  • TWEET