Tenhi

Valkama

Prophecy (2023)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 06/06/2023
​Ένα ακόμα υπέροχο, μεγάλο ταξίδι ανάμεσα σε κόσμους
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ανάμεσα στις δεκάδες ηχηρές επιστροφές και reunion, η επιστροφή των Φινλανδών Tenhi δώδεκα χρόνια μετά το αριστουργηματικό "Saivo" βγάζει έναν υπόκωφο, ανεπαίσθητο ήχο. Είναι ο ήχος μιας μικρής βάρκας που πέφτει σε μια μαύρη λίμνη. Ένας μικρός και ασήμαντος, για τους πολλούς, ήχος που για όσους όμως γνωρίζουν τα πεπραγμένα αυτής της τόσο σπουδαίας dark folk μπάντας, σηματοδοτεί ένα ακόμα μεγάλο και νυχτερινό ταξίδι ανάμεσα σε κόσμους. Το έκτο.

Όπως αναλύσαμε και με τον Αποστόλη σε ένα παλιό To Enter Pagan άρθρο, ο κόσμος των Tenhi είναι γεμάτος από τους βαθύτερους και πιο ποιητικούς συμβολισμούς. Έχω πια καταλήξει στο ότι δεν υπάρχει άλλο σχήμα στον χώρο τους που να ακούγεται τόσο παραμυθένιο, τόσο απόκοσμο και τόσο ποιητικό. Όλα αυτά είναι στοιχεία που, όπως αναμενόταν φυσικά, παραμένουν απαράλλαχτα και στο "Valkama". Η λέξη αυτή σημαίνει λιμάνι ή καταφύγιο και σκεπάζει νοηματικά τις μουσικές προθέσεις αυτής της δουλειάς. Η βάρκα σκίζει τα μαύρα νερά κατευθυνόμενη σε έναν χώρο μαγικά προστατευμένο.

Οι Tenhi σε άλλα άλμπουμ κινούνται σε soundtrack-ικά και σε άλλα σε πιο δομημένα songwriting νερά. Το "Valkama" ανήκει ξεκάθαρα στην δεύτερη κατηγορία. Περιέχει δώδεκα τραγούδια συνολικής διάρκειας σχεδόν 70 λεπτών και όλα χαρακτηρίζονται από απλές και σφιχτές δομές. Οδηγούνται από την υπέροχη ακουστική ενορχήστρωση και, κυρίως, από την βαθιά, σχεδόν υπνωτιστική φωνή του mastermind της μπάντας Tyko Saarikko. Ενός Saarikko που, άλμπουμ με το άλμπουμ, ρίχνει την ένταση της φωνής του, σχεδόν πια ψιθυρίζοντας τους στίχους, σαν ένας πάνσοφος παραμυθάς.

Το "Valkama" δεν διαθέτει λοιπόν τα ευφάνταστα σκοτάδια του "Saivo" ή του εκπληκτικού "Väre" του 2002. Βρίσκεται ίσως λίγο πιο κοντά στις καθαρές φόρμες του "Maaäet" του 2006, είναι όμως ακόμα περισσότερο στραμμένο προς το φως. Από πολλές απόψεις, αυτό το άλμπουμ μου θύμισε το περσινό "Perfect Light" των 40 Watt Sun, μία δουλειά υπέροχη μα και απρόσμενα γλυκιά κι αισιόδοξη. Αναλογικά, οι Tenhi κάνουν την αντίστοιχη δική τους κίνηση, ίσως ακριβώς επειδή τα τελευταία χρόνια - μια εποχή γεμάτη από τραύματα για πολλούς από εμάς - φαίνεται πως το φως και το παραμύθι είναι συνώνυμα της θεραπείας και πιο απαραίτητα από ποτέ.

Κάποιες στιγμές του "Valkama" είναι ικανές να μπουν στο πάνθεον της δισκογραφίας τους. Η ανίκητη μελαγχολία του 11λεπτου "Saattue", οι θριαμβευτικοί τόνοι του βασικού θέματος στο ομώνυμο και η απίστευτη εσωτερική δύναμη της μελωδίας του "Hele" είναι στιγμές από ατόφιο χρυσάφι. Ακόμα όμως και στα τραγούδια που δεν ξεχωρίζουν μέσα στο σύνολο, ένα είδος αφηγηματικής μαγείας βρίσκεται πάντα εκεί. Οι ενορχηστρωτικές πινελιές με τα σποραδικά χορωδιακά φωνητικά, την βιόλα, το πιάνο ή το φλάουτο λειτουργούν σαν τις δροσερές πνοές ενός καλοδεχούμενου αέρα.

Μην περιμένεις σε αυτό το κείμενο να διαβάσεις οτιδήποτε αρνητικό για τους Tenhi και το καινούριο τους διαμάντι. Κάποια πράγματα σε αυτή την ζωή - και κατ' επέκταση στην τέχνη - είναι φτιαγμένα για να μένουν ανέγγιχτα κι ανόθευτα. Το "Valkama" είναι ένα ακόμα ταξίδι προς έναν κόσμο που δεν μπορείς να φτάσεις με κανένα υλικό μέσο. Σηματοδοτεί την στιγμή που πρέπει να αφήσεις την πραγματικότητα πίσω και να ρίξεις την βάρκα του πνεύματος σου μέσα στα μαύρα νερά. Μέσα στην βαβούρα του κόσμου, ο ήχος μοιάζει ανεπαίσθητος για τους πολλούς, η πράξη η ίδια όμως είναι ίσως κι ό,τι πιο σπουδαίο μπορείς να κάνεις.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET