Strapping Young Lad

Alien

Century Media (2005)
15/05/2005
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Καναδοί Strapping Young Lad επιστρέφουν μετά από 2 χρόνια με τον καινούργιο τους δίσκο εν ονόματι "Alien". Για όσους δεν τυχαίνει να τους ξέρετε, οι SYL είναι η μπάντα που δημιούργησε ο Devin Townsend μόλις έφυγε από το συγκρότημα του Steve Vai (έκανε φωνητικά στο δίσκο του Vai "Sex And Religion"). Ο κύριος Townsend αποφάσισε να δημιουργήσει τους SYL με μοναδικό στόχο να παίζει metal χωρίς πολλές φανφάρες και γενικά γιατί ήθελε μια in your face προσέγγιση της σκληρής μουσικής. Κάλεσε λοιπόν κάποιους φίλους του από την Καναδική σκηνή για να τον βοηθήσουν σε αυτό του το εγχείρημα. Ο Townsend δεν είχε σκοπό να δημιουργήσει μια full time μπάντα αλλά ένα project που απλά θα τον βοηθούσε να "τα σπάει" για αυτό και το πρώτο τους album ακούγεται σαν ένα συνοθύλευμα ιδεών χωρίς αρχή και τέλος. Η απρόσμενη επιτυχία όμως του δίσκου, του έδωσε την δυνατότητα να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στους SYL και φυσικά να ασχοληθεί πιο σοβαρά με την σύνθεση των κομματιών. Κατάλαβε ότι οι μουσικοί που είχε στην μπάντα του είχαν αρκετά περιθώρια εξέλιξης (εκτός του drummer - κουλός εν ολίγοις), καλεί λοιπόν τον θεόρατο drummer Gene Hoglan στο συγκρότημα και το επόμενο album "City" ξαφνιάζει ανέλπιστα όσους είχαν ακούσει το αδύνατο ντεμπούτο "Heavy As A Really Heavy Thing".

Oι SYL δείχνουν σημάδια τρομερής βελτίωσης, συνθέσεις μεστές με μπόλικη φαντασία και φυσικά πολύ τσαμπουκά. Το συγκρότημα βγαίνει σε παγκόσμια περιοδεία στη διάρκεια της οποίας ηχογραφεί ένα live album με τίτλο "No Sleep Til Bedtime" και σιγά σιγά αρχίζει να κάνει αίσθηση στο χώρο της underground σκηνής, κανείς όμως δεν ήξερε τι μπορούσε να περιμένει από τον τρελό Καναδό. Το 2003 οι SYL κυκλοφορούν το ομώνυμο αριστούργημα και οι οπαδοί της σκληρής μουσικής μένουν με ανοιχτό το στόμα. Μιλάμε για ένα δίσκο που βρίσκει τους SYL σε τρομακτική φόρμα, να έχουν προχωρήσει τη μουσική τους έτη φωτός σε σχέση με τους προηγούμενους δίσκους τους και όπως είναι λογικό απέσπασε θετικότατες κριτικές από τον μεταλλικό τύπο, ανεβάζοντας τις μετοχές τους στα ύψη. Oι SYL θεωρούνται πλεόν μια υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο και σε συνδυασμό με τις αρκετές εμφανίσεις τους σε διάφορα festival καταφέρνουν να κερδίσουν πολλούς νέους οπαδούς.

Και ερχόμαστε στο σωτήριο έτος 2005 οπότε και οι SYL κυκλοφορούν το νέο τους δίσκο με τίτλο "Alien" και ο οποίος βρίσκει την μπάντα πιο δεμένη απο ποτέ. Οι συνθέσεις έχουν γίνει πολύ ακραίες με πολλά blast beats και πολύ πιο βαριές κιθάρες. Το album δε σε αφήνει να πάρεις ανάσα και σε καθηλώνει από την πρώτη νότα με την ενέργεια και τη δύναμη του. Δεν ξέρω τι συνέβη στην προσωπική ζωή των μελών τα τελευταία χρόνια, πάντως οι τύποι είναι πολύ τσαντισμένοι. Οι κιθάρες των Townsend / Simon είναι πιο βαριές από ποτέ και τα riffs που ξερνούν έχουν σα μοναδικό στόχο τα εγκεφαλικά μας κύτταρα τα οποία και καταστρέφουν με μεγάλη ευκολία με το ασταμάτητο headbanging που προκαλούν. Το μπάσο θυμίζει πατήματα αφηνιασμένου ελέφαντα και είναι πραγματικά ισοπεδωτικό. Όσο για τα drums τι να πώ; Να πω ότι είναι ότι πιο γρήγορο έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια; Να πω ότι οι κύριοι Lombardo, Sandoval και λοιποί κανιβαλιστές των δερμάτων θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να ξεπεράσουν το "μενίρ" που ακούει στο όνομα Gene Hoglan; Να πω ότι είναι η κύρια αιτία που τα κομμάτια του δίσκου ώρες ώρες μοιάζουν σαν ένα ατελείωτο υπερηχητικό πανδαιμόνιο; Μιλάμε ο άνθρωπος παίζει τόσο γρήγορα που πολλές φορές πρέπει να προσέχεις μόνο τα drums για να καταλάβεις ποια μέρη του drum set χρησιμοποιεί... Αν δεν το ακούσετε δε μπορείτε να το συνειδητοποιήσετε.

Τα φωνητικά σε μερικά σημεία μοιάζουν σαν ο Peter Tagtren να κλοτσάει στα αχαμνά τον Araya την ώρα που ο Anselmo (εποχής "Vulgar Display Of Power") μπεκροπίνει στη γωνία. Η φωνή του Townsend είναι καταπληκτική και δίνει άλλη διάσταση στη μουσική, επιθετικός και τσαντισμένος τη μία στιγμή, λυρικός και ευαίσθητος την άλλη, χρωματίζει με τη φωνή του με μοναδικό τρόπο τα κομμάτια.

Δυστυχώς δεν έχω τους στίχους στα χέρια μου, οπότε δεν μπορώ να σας πω πολλά πράγματα, αλλά μάλλον δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα πέραν του ότι τα χώνουν προς πάσα κατεύθυνση. Η παραγωγή του δίσκου είναι καταπληκτική και συμβάλλει στην ολική ατμόσφαιρα. Το "Alien" είναι ένας δίσκος ο οποίος θέλει αρκετές ακροάσεις για να μπείς στο πετσί του, καθώς είναι πολυποίκιλος. Οι SYL προχώρησαν τη μουσική τους ακόμη παραπέρα προσθέτοντας καινούργια στοιχεία στον ήχο τους, περισσότερα ρυθμικά μέρη, πιο space πλήκτρα, παρανοημένες μελωδικές γραμμές σε πολλά ρεφραίν, και γενικότερα είναι αποφασισμένοι να μας κάνουν να σχοληθούμε πολύ σοβαρά μαζί τους. Το αξίζουν άλλωστε καθώς κυκλοφορίες σαν το "Alien" δε βγαίνουν κάθε μέρα.

Οι Καναδοί αποτελούν πλέον μία από τις καλύτερες μπάντες της ακραίας σκηνής και πολύ δύσκολα θα χάσουν την θέση τους από κάποια άλλη μπάντα. Και πως να τη χάσουν όταν διαθέτουν όλα τα στοιχεία που πρέπει να έχει μια μεγάλη μπάντα: φοβερή μουσική, τρομερή ατμόσφαιρα, αφοπλιστική ειλικρίνεια όσον αφορά το attitude και φυσικά δεν παίρνουν τους εαυτούς τους στα σοβαρά. Κατάφεραν να εξελιχθούν απο κυκλοφορία σε κυκλοφορία, χωρίς να χάσουν την ταυτότητα τους και τώρα ήρθε η ώρα τους... Ακούστε το "Alien" και θα με θυμηθείτε.

  • SHARE
  • TWEET