Spectral Lore

Sentinel

Stellar Auditorium Productions (2012)
Από τον Αντώνη Κονδύλη, 28/12/2012
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Οι Spectral Lore είναι μια one man band που ανήκει στην ελληνική black metal σκηνή. Το τρίτο κατά σειρά άλμπουμ, με τον τίτλο "Sentinel", αποτελεί μια ιδιαίτερα φιλόδοξη προσπάθεια του Ayloss (το μοναδικό μέλος της μπάντας), καθώς επιχειρεί τον συγκερασμό στοιχείων από φαινομενικά αταίριαστα μουσικά είδη, με σκοπό να μας μεταφέρει σε δύσβατα μονοπάτια και αφιλόξενα μέρη.

Είναι εμφανές ότι ο Ayloss έχει δουλέψει πολύ και επιδεικνύει ένα εξαιρετικό ταλέντο τόσο συνθετικά όσο και εκτελεστικά. Θυελλώδη, χαοτικά black metal ξεσπάσματα και μινιμαλιστικά γεμάτα ψύχος riff δίνουν τη θέση τους σε dark ambient στιγμές που ως σύνολο σε μεταφέρουν σε ερημικές και παγωμένες τοποθεσίες. Αν υπάρχει μια εικόνα που να ταιριάζει και να αποδίδει αυτό που σου δημιουργεί η μουσική των Spectral Lore αυτή είναι ο ψυχρός, χειμερινός έναστρος ουρανός. Ασφαλώς το άλμπουμ δεν εξαντλείται μόνο σε αυτό. Είναι πολλά ακόμη που αποκαλύπτονται με κάθε ακρόαση του "Sentinel".

Αυτό που συναρπάζει είναι οι εναλλαγές από την βιαιότητα και την επιθετικότητα, σε ηχητικά πιο minimal και σκοτεινές, γεμάτες μυστήριο στιγμές, πριν το κομμάτι επανέλθει και πάλι σε κάποιο ψυχρό και χαοτικό μαυρομεταλλικό μονοπάτι.

Τα φωνητικά έχουν μια υποβόσκουσα death metal χροιά και αναδύονται μέσα από το χάος που δημιουργεί η μουσική, το drumming είναι στιγμές που σε καθηλώνει με την ορμητικότητά του, ενώ οι πικρές κιθαριστικές μελωδίες και η «ζωντανή» παραγωγή συμβάλλουν τα μέγιστα στο να αναδειχθεί η ατμόσφαιρα και η αισθητική της μουσικής των Spectral Lore.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει για το στιχουργικό κομμάτι. Οι στίχοι είναι εμπνευσμένοι μερικώς από τον Bhagavad Gita και τον Πλάτωνα. Έχουν μια έντονη ποιητική προσέγγιση και μια φιλοσοφική διάθεση, ενώ σε κάποια άλλα σημεία δένουν απόλυτα με την αισθητική της μουσικής. Είναι κάτι όχι τόσο συνηθισμένο για το χώρο του ακραίου metal και διαβάζοντας τους μου έφεραν στο μυαλό μεγάλες μπάντες του χώρου. Περιττό να αναφέρω ότι αυτή η προσέγγιση ανεβάζει κατά πολύ το επίπεδο αυτού του δίσκου.

Το "Sentinel" είναι ένα άλμπουμ που απαιτεί προσήλωση, γιατί οι εναλλαγές είναι τέτοιες που η παράληψή τους δεν επιτρέπει την παρακολούθηση της εξέλιξης του μουσικού σκηνικού που έχει στήσει ο Ayloss και το οποίο οδηγεί σε ένα κατά βάση χαοτικό και δαιδαλώδες αποτέλεσμα, ένα σκοτεινό έπος. Οι Spectral Lore μας προσφέρουν ένα ταξίδι σε έναν άλλο κόσμο, όχι απαραίτητα μοχθηρό, αλλά σίγουρα ξένο, μακρινό, απόκοσμο και αφιλόξενο.

Αυτή τη στιγμή στον ευρύτερο χώρο του σκληρού ήχου υπάρχουν κάποια (λίγα και καλά) ελληνικά συγκροτήματα που δείχνουν ότι έχουν τη δυνατότητα να σταθούν επάξια σε διεθνές επίπεδο. Αυτό που χρειάζεται αν θέλουν να διακριθούν και να απαγκιστρωθούν από τη μίζερη ελληνική πραγματικότητα, είναι να ξεφύγουν από τον γραφικό χώρο του underground (ο οποίος ναι μεν είναι απαραίτητος για το ξεκίνημα, αλλά όχι για την εξέλιξη μιας μπάντας) και με τον συνδυασμό επαγγελματισμού και κατάλληλου management να διεκδικήσουν αυτό το οποίο ονειρεύονται και αξίζουν.

Οι Spectral Lore ανήκουν μετά βεβαιότητας σε αυτή την κατηγορία και έχουν όλα τα προσόντα για να κυνηγήσουν αυτή τη διάκριση και να μην αποτελέσουν και αυτοί μια ακόμη χαμένη ελπίδα της ελληνικής metal σκηνής.
  • SHARE
  • TWEET