Sölicitör

Spectral Devastation

Gates Of Hell (2020)
Από τον Γιάννη Δούκα, 13/05/2020
Ρόπαλα, Priest σε speed mode και μια παρουσία πίσω από το μικρόφωνο που κλέβει ψυχές
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πρέπει κάποιος να είναι θεμιστοπόλος για να καταλάβει τι εστί η λέξη solicitor. Από την άλλη η χρήση των umlaut, όχι μία αλλά δύο φορές, δείχνει και την επιθετικότητα που θέλουν οι Αμερικάνοι να κομίσουν με το γκαζιάρικο metal τους. Η αλήθεια είναι ότι το συγκρότημα απ’ το Seattle έχει ένα τραχύ ήχο, γνήσια κολλημένο στα '80s προσπαθώντας σε κάθε τραγούδι να προβάλουν το μοτίβο της ταχύτητας. Ασχέτως λοιπόν της εκάστοτε ταυτότητας που έχει κάθε κομμάτι όλα συγκοινωνούν έχοντας σαν σκοπό την έκκριση όσο περισσότερης αδρεναλίνης.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό θα μπορούσε να τους κατατάξει στον speed χώρο. Η πεντάδα έχει σαφή προσήλωση προς το παρελθόν και εκ πρώτης όψεως ξεχωρίζει η τραγουδίστρια Amy Lee Carson. Μια απίστευτα δυναμική παρουσία, τόσο έντονη που δίνει νόημα στη λέξη front woman. Με τόσο πληθωρικό metal image, σίγουρα το ντεμπούτο τους Spectral Devastation σου δημιουργεί περιέργεια, ιδιαιτέρως αν δεν είχες πέσει στη φάκα του περσινού EP.

Ο δίσκος απλά είναι μπόμπα. Καυτό metal που μπορεί να ικανοποιήσει όποιου τα γούστα έρχονται από τα παλιά. Βέβαια σε κάποια σημεία, πχ στο solo του "Blood Revelations" φλερτάρουν με πιο ακραία στυλ κάτι που θα το παρατηρήστε κι άλλη μια φορά στο δίσκο. Ανεβάζουν κατακόρυφα τις ταχύτητες και δημιουργούν μια έκπληξη στον ακροατή. Αμέσως μετά, εν μέσω συναυλιακών ιαχών, τον περιμένει ένα αργό μέρος , super heavy. Αυτή η αντίθεση βγάζει νικητές και τα δύο μέρη του δίπολου και δίνει μια άγρια ομορφιά.

Ότι πολλοί τους παρομοιάζουν με τους Chastain (ίσως και λόγω των γυναικείων φωνητικών) επαληθεύεται στο "Betrayer". Η μελωδία πάει καρφί εκεί ενώ στο refrain η Amy αφήνει τη δυναμική της φωνή απλά να κάνει τη δουλειά της. Και την κάνει καλά.

Το "Red Queen" είναι μάλλον το δυνατότερο τραγούδι του "Spectral Devastation". Η κιθαριστική δουλειά των Fry και Vogan είναι εξαιρετική σε όλη τη διάρκεια του δίσκου αλλά εδώ κτυπούν στο ψαχνό. Το κομμάτι ξεφεύγει αρκετά απ’ τις ταχύτητες των υπολοίπων χαρίζοντας μας μια καθαρή επική εμπειρία. Μια χαρακτηριστική Priest στιγμή θα έρθει λίγο μετά το δεύτερο refrain. Γενικά οι Βρετανοί είναι η καθοριστικότερη επιρροή των Sölicitör κάτι που είναι έκδηλο και στο "Terminal Force". Η ανάπτυξη των riff μερικές φορές είναι ποτισμένη μέχρι το μεδούλι απ’ το δίδυμο Timpton/Downing ενώ πολλοί μέθοδοι έκφρασης του Halford γίνονται οδηγοί της Lee Carlson.

Βέβαια το Αμερικάνικο ατσάλι δείχνει τη γυαλάδα του αρκετά συχνά. Θες τους Jag Panzer στο "Leathür Streets" ή τους Liege Lord με τη λυρικότητά τους που θα βρεις υπογείως; Επίσης καθοριστική δείχνει και η στιγμή που σπάνε τα κοντέρ στο φρενήρες "Grip Of The Fist", σαν να συναγωνίζονται τους Agent Steel, τους Metallica του "Kill ‘Em All" ή τους Savage Grace.

Τα παραδοσιακά μεταλικά θέσφατα θα ακολουθηθούν όμως και πέραν της μουσικής. Εκφράσεις όπως Born To Be a Heavy Metal Leather Rebel” δείχνουν το στίγμα και τη λογική των στίχων. Ύμνοι στη μουσική που παίζουν και λατρεύουν, η ζωή στο δρόμο και ο παροξυσμός των live. Δίπλα τους η καταστροφή με τα θανατικά που φέρνουν οι πόλεμοι και ιστορίες προδοσίας. Τραγουδισμένα από τη φοβερή Amy Lee Carlson η οποία μπορεί να μην κάνει κάτι συγκλονιστικό αλλά οι ερμηνείες της έχουν πολύ τσαμπουκά. Φέρουν μεγάλη δύναμη, σαν να σου ρίχνουν βράχους. Ακόμα και όταν πάει να πιάσει μελωδίες ή να ακολουθήσει τη ροή των riff βγάζει κάτι το στιβαρό. Αν είχε μεγαλύτερη ποικιλία στην εκφραστική της θα μιλάγαμε για σεισμό.

Εν ολίγοις το "Spectral Devastation" έχει πάρα πολλά καλά πράγματα για να μιλήσει κανείς. Ζωηράδα, πάθος και καλό ζεστό ήχο. Πιθανότατα αν είχε περισσότερη ένταση στις κιθάρες ή στη φωνή θα αναδεικνύονταν ακόμα περισσότερο τα τρομερά στοιχεία που περιέχει. Ίσως αυτό να είναι το μόνο αρνητικό του μαζί βέβαια με το ότι δεν προσφέρει κάτι καινούργιο. Είναι εντελώς προσαρμοσμένο στις διδαχές των group που το έχουν επηρεάσει. Αναλόγως λοιπόν το πώς είναι η οπτική του καθένα σε αυτή τη λεπτομέρεια θα βιώσει αντίστοιχα και το δίσκο. Πάντως ήδη η πρώτη ολοκληρωμένη παρουσία των Sölicitör στο metal γίγνεσθαι έχει πυροδοτήσει μεγάλο ενδιαφέρον για το τι θα φέρουν στο μέλλον.

  • SHARE
  • TWEET