Petrol Girls

Baby

Hassle Records (2022)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 04/08/2022
Ο riot girl, DIY hardcore punk δίσκος της χρονιάς, αφιερωμένος σε κάθε μαλάκα νομοθέτη που προσπαθεί να επιβληθεί στις γυναίκες με κάθε τρόπο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το όνομα τους το πήραν από τις les Pétroleuses. Γυναίκες υποστηρικτές της Παρισινής Κομμούνας. Όνομα που έχει προέλθει από την χρήση βενζίνης και παραφινέλαιου για επίθεσης κατά της κυβέρνησης (κάτι σαν μολότοφ). Υπάρχουν από το 2012. Βασικά και ιδρυτικά μέλη είναι οι Ren Aldridge και Liepa Kuraitė. Παίζουν ένα βίαιο και φωνακλάδικο punk με μοντέρνες πινελιές και έντονο πολιτικό χρωματισμό. Τελευταία έχουν αφήσει το Λονδίνο και την Αγγλία και ζουν στην Αυστρία. Τώρα παίζουν και γράφουν μαζί οι Joe York, Manfred Herzog, Ren Aldridge και Robin Gatt. Αυτός εδώ είναι ο τρίτος ολοκληρωμένος δίσκος τους.

Στην κυκλοφορία υπάρχουν guest φωνητικά από Angélique Kergosien, Elio Evangelou, Iona Cairns, Martha Nash, Rachael Hipkin, Vicky Butterfield και Janey Starling. Τίτλοι και κομμάτια σαν τα "Baby, I Had An Abortion" και "Fight For Our Lives" είναι ξεκάθαρα που απευθύνονται και με τι θεματολογία ασχολούνται. Οι στίχοι του συγκροτήματος είναι επιθετικοί, έξυπνοι, παθιασμένοι, κοινωνικοί, επαναστατικοί, σαρκαστικοί και με έντονη διαμαρτυρία. Ασχολούνται με την επανάσταση, τις γυναικοκτονίες, την διαφθορά, τον ρατσισμό, τον φασισμό και κάθε είδους διαχωρισμό. Ολα τα κομμάτια είναι ένα κάλεσμα προς τα όπλα κατά των ανδρών που λαμβάνουν αποφάσεις για το σώμα και τα μέσα διαβίωσης των γυναικών. Τόσο απλά. Υπάρχει παντού στα λόγια των τραγουδιών ένα μεγάλο και αυτονόητο «άντε γαμήσου» σε κάθε διεφθαρμένο νομοθέτη που προσπαθεί να επιβληθεί και να καταστρέψει το γυναικείο είδος. Μερικά κομμάτια και μερικοί στίχοι είναι ανατριχιαστικοί. Μπράβο στο συγκρότημα που καταφέρνει να εκφράσει και να περάσει στον ακροατή αυτή την αγανάκτηση και τον θυμό τόσο όμορφα.

Η μουσική είναι ρυθμική, θορυβώδης, ανήσυχη, παράφωνη, θυμωμένη, ακατέργαστη και τελικά μανιακή. Ας πούμε πολύ γενικά ότι το punk rock τους περιέχει πολλά και σκόρπια στοιχεία post-hardcore, noise-rock, math rock και sasscore. Αν και όλες οι συνθέσεις είναι αρκετά καλές και ο δίσκος δεν κάνει πουθενά κοιλιά, μαζί με τα δύο που έγραψα παραπάνω, θα πρότεινα ως καλύτερα σε δομή και περιεχόμενο τα "Violent Βy Design" "Sick & Tired" και "Bones".

Μακάρι αυτά τα άσματα να γίνουν πολύ απαραίτητα. Είναι εδώ για να σκεφτούμε, να ενεργήσουμε, αλλά και να παρηγορηθούμε πατώντας πάνω στα ερείπια των πιο πρόσφατων πολιτικών αποφάσεων. Φτιάχτηκαν και υπάρχουν για να μας βοηθήσουν να εκραγούμε και να αντιδράσουμε. Τα τραγούδια των Petrol Girls' στο Baby θα είναι τα τραγούδια που θα τραγουδήσουμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς η καταστροφή δυστυχώς συνεχίζεται...

Bandcamp
Spotify

  • SHARE
  • TWEET