Ötzi

Storm

Artoffact (2020)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 06/07/2020
Ο δεύτερος δίσκος των Ötzi είναι μια υπέροχη post punk ανάσα παρά την νοσταλγική της φύση
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η Artoffact, πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε τον τελευταίο δίσκο των Spectres, ο οποίος παρά την νοσταλγική του φύση, αποτελεί μια αξιοπρόσεκτη προσθήκη στο ιδίωμα για φέτος. Τέλη Μαΐου, όμως οι Ötzi, μέσω της Artoffact κυκλοφόρησαν και αυτές τον δεύτερο δίσκο τους, πρώτο με την εν λόγω δισκογραφική. Η αναφορά στους Spectres, δεν έγινε μόνο λόγω της προφανούς σύνδεσης της ίδιας στέγης. Η τετράδα, προσεγγίζει το post punk ιδίωμα με συναφή τρόπο, ενώ και το αποτέλεσμα εκπέμπει την ίδια σιγουριά σχετικά με τις ικανότητες της μπάντας να συνθέτει εθιστικά τραγούδια.

Στον δεύτερο δίσκο τους, οι Ötzi, δεν παρεκκλίνουν ιδιαίτερα από το στυλ τους, αλλά εμβαθύνουν στην συνθετική διαδικασία. Η σύγχρονη οπτική τους πάνω στις κλασικές αισθητικές διδαχές αλλά και ηχητικές κατευθύνσεις του post punk και του darkwave, εδώ συναντά μια αρτιότερη έκφραση. Οι δέκα συνθέσεις του "Storm", βρίσκουν την μπάντα να μεταβαίνει από όλων των ειδών τις ταχύτητες, σε όλων των ειδών τις διαθέσεις. Πάντα υπό την ικανότητά τους να αξιοποιούν, κρίσιμες anarcho-punk πινελιές σε διπλές φωνητικές γραμμές, σύντομα κιθαριστικά περάσματα αλλά και γενικότερη νοοτροπία, η οποία μεταφέρεται άκαμπτη και επί σκηνής, οι Ötzi δίνουν την εντύπωση πως τα 35 λεπτά του δίσκου διαρκούν πολύ λιγότερο.

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που θα κερδίσει τον ακροατή μετά το πέρας των ακροάσεων, αυτό είναι ο τρόπος που τα ρεφραίν σκαλώνουν στο κεφάλι του. Είτε πρόκειται για το εναρκτήριο "Moths", είτε για την κορυφή του δίσκου "Scorpio", είτε για το προσωπικό αγαπημένο "Contagious", το "Storm" είναι γεμάτο από αυτά. Μάλιστα, οι προαναφερθείσες φωνητικές προσεγγίσεις της Akiko Sampson, θα θυμίσουν λίγη από την επαναστατική διάθεση των σπουδαίων Belgrado. Τα διπλά φωνητικά σε συνθέσεις όπως το εκρηκτικό "Eight Cups" προσδίδουν σε δραματουργία, ενώ οι πιο σκοτεινές και συναισθηματικές πτυχές του δίσκου θα ξεδιπλωθούν από τις ενδιαφέρουσες προσθήκες βιολιού και σαξοφώνου, ακόμη και αν τα περάσματά τους είναι σύντομα.

Στο ρυθμικό κομμάτι, που συνήθως μαζί με τα διαρκή μελωδικά leads, είναι και αυτό που σηκώνει το «βάρος» της πειθούς, η μπάντα ηχεί αρκούντως δεμένη. Η εμπειρία από τις ζωντανές εμφανίσεις ξεδιπλώνεται σε συνθέσεις όπως το "Outer Bounds", όπου αν και μονοκόμματο, δεν χάνει το στίγμα του. Εδώ εμφανίζεται και μια ενδιαφέρουσα παράμετρος του "Storm", που δεν είναι άλλη από το γεγονός πως όσο προχωράει ο δίσκος, η μπάντα ηχεί όλο και πιο οργισμένη. Έτσι, η καυστική επίθεση του "15 Stars", αν και στην προτελευταία θέση του tracklist δεν ηχεί κορεσμένη.

Το "Storm", είναι ένα συμπαγές σύνολο απλοϊκών αλλά εθιστικών τραγουδιών. Μπορεί να μην αποκτούν σχεδόν ποτέ υμνικό χαρακτήρα, αλλά στοχεύουν στον ψυχισμό του ακροατή. Ο δίσκος, στην καρδιά του είναι ειλικρινές punk, που μπορεί να μην ενσωματώνει απύθμενο σκότος στην προσέγγισή του, αλλά φροντίζει να τιμήσει τις ιδεολογικές του ρίζες με τρόπο που δεν θυμίζει πατρονάρισμα. Η παραγωγή, σε συνδυασμό με τα φωνητικά, που αποτελούν και το κυριότερο όπλο του "Storm", καθιστούν τις Ötzi σε μια underground δύναμη που οφείλει ο λάτρης αυτής της πτυχής αυτού του ιδιώματος να τιμήσει. Η μουσική συχνά είναι κάτι περισσότερο από ασκήσεις ύφους ή αισθητικό αυτοπεριορισμό και το "Storm" ξεχειλίζει πάθος και ειλικρίνεια, στοιχεία που θα έπρεπε να είναι υπεραρκετά για όποιον αναζητεί τέτοιες μουσικές.

Youtube
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET