Ομίχλη

Rebellion March

Punk 'n' Loud (2019)
Από τον Αντώνη Αντωνιάδη, 19/09/2019
​Εικοσιτέσσερα χρόνια ύπαρξης μετράει αισίως το συγκρότημα Ομίχλη το οποίο, οχτώ χρόνια μετά την τελευταία του κυκλοφορία, επιστρέφει φέτος δισκογραφικά με τη νέα του δουλειά, "Rebellion March"
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, έβαλα να ακούσω τον καινούργιο τους δίσκο με σχετική δυσπιστία. Όχι γιατί δεν είχα εμπιστοσύνη στις συνθετικές τους ικανότητες αλλά, περισσότερο, γιατί δεν ήμουν σίγουρος για το τι έχουν να πουν οι Ομίχλη το 2019. Εξάλλου έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την εποχή που το "Punks Απάτσι" και ο δίσκος "Η Δική Μας Καθημερινότητα" ξαναέκαναν επίκαιρο το punk rock και, ως έναν βαθμό, συγκρότησαν τον ήχο της ελληνικής punk σκηνής για τα '00s.

Όλες μου όμως οι αμφιβολίες εξαφανίστηκαν από τις πρώτες νότες του "Εμβατηρίο Για Εξέγερση" χάρη στο απίστευτο rhythm section, τις εξαιρετικές κιθάρες και τα φωνητικά που σε αρπάζουν από τα μούτρα και δεν σε αφήνουν να πάρεις ανάσα. Συνέχεια, με το αγγλόφωνο "20 Years Of Chaos" το οποίο δεν έχει απολύτως τίποτα να ζηλέψει από κυκλοφορίες του εξωτερικού κι εκτιμώ πως με τη σωστή προώθηση θα μπορούσε να καταλήξει σε συλλογές που περιλαμβάνουν μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής.

Ακολουθεί το "Punk Σημαίνει Επίθεση" που μου έφερε στο μυαλό τους Offspring την περίοδο του "Ignition", ενώ το "Πἰσω Από Τα Σὐνορα" αποτελεί μάλλον το πιο αντιπροσωπευτικό τραγούδι του δίσκου. Δυναμικό ξεκίνημα, ρεφρέν που σε συνεπαίρνει και μια εξαιρετική καθαριστική μελωδία προς το τέλος που πραγματικά απογειώνει το κομμάτι. Αντίστοιχης ποιότητας και το "Curse Of My Life" που κουβαλάει, ίσως και ασυναίσθητα, κάτι από την αμερικανική αλητεία των Social Distortion.

Πέρα όμως από το μουσικό κομμάτι, τρομερή δουλειά έχει γίνει και σε επίπεδο παραγωγής καθώς όλα ακούγονται δυνατά και καθαρά χωρίς όμως να έχουν αυτόν τον καλογυαλισμένο ήχο που πιθανά θα είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί κάτι από την αμεσότητα του δίσκου. Συγχρόνως, στιχουργικά, το συγκρότημα υψώνει το λάβαρο του πολέμου και κηρύσσει τον κοινωνικό πόλεμο καθώς κάθε τραγούδι είναι κι ένα κάλεσμα σε επίθεση.

Νομίζω όμως πως θα ήταν άδικο να κρίνει κανείς το "Rebellion March" με βάση μόνο τεχνικά ζητήματα. Οι Ομίχλη κατάφεραν να μας παραδώσουν έναν εξαιρετικά άρτιο punk δίσκο που, παράλληλα, κρατάει αναμμένη τη φλόγα της ελληνικής σκηνής χωρίς εκπτώσεις κι εμπορικές πιρουέτες. Και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό άσχετα με το αν τελικά θα σας αρέσει ή όχι το άλμπουμ.

Όσοι πιστοί πάντως, μπορείτε να τους δείτε και από κοντά την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στη σκηνή του An Club, όπου θα εμφανιστούν μαζί με τους Στράφι και τους The Antinormals. Εκεί, θα παρουσιάσουν τη νέα τους δουλειά αλλά και παλαιότερα τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας τους σε μια μοναδική punk-rock βραδιά.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET