Nightrage

Abyss Rising

Despotz Records (2022)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 15/02/2022
Με τα γνωστά υλικά και την πετυχημένη συνταγή, η melodic death metal τριλογία των Nightrage ολοκληρώνεται
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Έφτασαν αισίως τους εννέα δίσκους οι Nightrage και αν το καλοσκεφτείς δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο το κατόρθωμα αυτό. Οι κορυφαίες ελληνικές metal μπάντες (βλέπε Rotting Christ, Nightfall, Septic Flesh) έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει αυτό το νούμερο βαδίζοντας πλέον στην τέταρτη δεκαετία ύπαρξης τους. Από την άλλη το «μεγαλωμένο» στη Σουηδία συγκρότημα του Μάριου Ηλιόπουλου το έχει καταφέρει μόλις στα ⅔ του αντίστοιχου χρόνου. Είναι αισιόδοξο πως η μπάντα εδώ και αρκετά χρόνια πλέον έχει έναν σταθερό κορμό με τους Ηλιόπουλο, Soderman και Νyman σε κιθάρες/σύνθεση και φωνή, αντίστοιχα. Φαίνεται πως έχει βρεθεί η κατάλληλη χημεία, η οποία τους επιτρέπει πρώτα και κύρια να διασφαλίζουν την ηρεμία τους και στη συνέχεια να συνθέτουν απελευθερωμένα.

Η κατεύθυνση του δίσκου είχε φανερωθεί με τα πρώτα δείγματα, "Abyss Rising", "Swallow Me", "Nauseating Oblivion" και "Falsifying Life". Άλλοτε πιο επιθετικό και άλλοτε πιο μελωδικό το death metal των Nightrage είναι πλέον αναγνωρίσιμο. Πατώντας στη γνώση των τόσων ετών, οι συνθέσεις εμπεριέχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που ο φίλος της μπάντας έχει εκτιμήσει σε εκείνη, όπως τα πολλά - ενίοτε και dual - lead, η δίκαση, τα σχιστά φωνητικά, τα heavy περάσματα και οι ακουστικές κιθάρες.

Όλα αυτά, σαφώς και συνεχίζουν να παραπέμπουν στη χρυσή δεκαετία των '90s του NWOSDM, αυτή είναι η ουσία των Nightrage. Χωρίς να αλλάζουν σχεδόν τίποτα από τον ένα δίσκο στον άλλο, καταφέρνουν να γράψουν «όπως παλιά» και να σταθούν, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον ικανοποιητικά. Ανάμεσα στις 13 συνθέσεις του "Abyss Rising", θα ξεχωρίσω τα κολλητά "9th Circle Of Hell" και "Shadows Embrace Me". Αν υπολείπεται κάπου ο δίσκος, νομίζω πως αυτό εντοπίζεται στην επαναληψιμότητα που κάνει την εμφάνισή της αραιά και που. Ωστόσο, επειδή ακριβώς ξέρεις τι να περιμένεις από το συγκρότημα, δύσκολα θα απογοητευτείς.

Η αλήθεια είναι πως το τρίτο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε με το "The Venomous", δεν είναι και το καλύτερο αυτής. Προσωπικά, δυσκολεύομαι να φανταστώ πως οποιαδήποτε μελλοντική δουλειά των Nightrage πρόκειται ποτέ να ξεπεράσει την πρώτη - κορυφαία - τριάδα άλμπουμ. Της οποίας η ωμότητα μου λείπει από τα πιο πρόσφατα άλμπουμ. Στέκεται, όμως, επάξια στο όνομα της μπάντας, η οποία στην παρούσα φάση φαίνεται να βρίσκεται στην πιο υγιή φάση της, με την όρεξή της για ποιοτικό μελωδικό death metal να μην έχει κορεστεί ακόμα.

  • SHARE
  • TWEET