Bathory

Under The Sign Of The Black Mark

Under One Flag (1987)
Από τον Αντώνη Κονδύλη, 28/08/2017
Όταν ο Quorthon άλλαζε την ιστορία της metal μουσικής
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1980 κυκλοφόρησαν ορισμένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ στην ιστορία της metal μουσικής, σαν αυτά που διαβάσατε στο αφιέρωμα αυτό. Οι περισσότεροι από αυτούς τους δίσκους υμνήθηκαν και αποθεώθηκαν στην εποχή εκείνη και διαμόρφωσαν τον χάρτη της μουσικής αυτής δραστικά και αδιαπραγμάτευτα. 
Υπήρξαν και άλλοι όμως που τη στιγμή εκείνη προκάλεσαν περισσότερο σύγχυση ή αδιαφορία, στην καλύτερη, αν όχι την λοιδορία κοινού και κριτικών.

Το "Under The Sign Of The Black Mark" ανήκει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία. Κυκλοφόρησε πάνω στην κορύφωση του thrash και η πρόχειρη προσέγγιση θα έλεγε ότι απλά στηρίχθηκε σε αυτό, αλλά επί της ουσίας ήταν κάτι το εντελώς ξένο και αποστασιοποιημένο από ό,τι εμφανίστηκε εκείνη την εποχή.

Ουσιαστικά ο Quorthon ακολούθησε το δικό του όραμα που άρχισε να υλοποιείται το 1984 με τον πρώτο δίσκο των Bathory και παρουσιάσθηκε σε μια ολοκληρωμένη μορφή το 1987 με το "Under The Sign Of The Black Mark". Οι αντιδράσεις ήταν απαξιωτικές, γιατί ο ακραίος ήχος και η αποκρουστική ατμόσφαιρα δεν άφηναν πολλά περιθώρια ανοχής στο συντηρητικό metal κοινό. Αλλά η ζωή και η ιστορία είχαν άλλα σχέδια και η απάντηση ήρθε ορισμένα χρόνια αργότερα με τρόπο εκκωφαντικό.

Ηχητικά ο δίσκος ήταν από τα πιο ακραία και «ανυπόφορα» πράγματα που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι τότε. Ξυραφένιες κιθάρες που συνδυάζουν ταχύτητα και τραχύτητα, χαοτικά και δαιμονισμένα φωνητικά, εναλλαγές ρυθμών, όλα αυτά περασμένα από το σκοτάδι της αβύσσου, οδήγησαν τον Σουηδό να δημιουργήσει έναν εφιάλτη και ένα από τα πιο μαύρα έπη στην ιστορία.

Όντως, συγκροτήματα όπως οι Venom, τα πρώιμα Γερμανικά thrash (βλ. Destruction, Sodom) και ορισμένοι άλλοι πρόσφεραν βασικά συστατικά στοιχεία στο black metal, όπως και οι ίδιοι οι Bathory στα δύο πρώτα τους άλμπουμ, αλλά το "Under The Sign Of The Black Mark" αποτέλεσε κάτι πολύ περισσότερο από ένα ηχητικό σοκ και έναν μουσικό εκτροχιασμό.
Ήταν ο δίσκος που παρουσίασε ολοκληρωμένα ένα νέο ιδίωμα για πρώτη φορά, μουσικά, ατμοσφαιρικά, αισθητικά, θεματολογικά. Ήταν αυτό που έμελλε να χαράξει την ακραία μεταλλική μουσική ανεξίτηλα και να της αλλάξει τη μορφή για πάντα. Ο μύθος θέλει τον Quorthon να έχει στο μυαλό του κάτι το εντελώς διαφορετικό, αλλά η ηχογράφηση τον οδήγησε εκεί που του ήταν γραφτό και η ιστορία να αλλάξει με αυτόν τον μαγικό τρόπο.

Ένας μικρός αριθμός οπαδών αγκάλιασε αρχικά το συγκρότημα και το δίσκο. Με τα χρόνια πλήθυνε και όταν το 1991 ο Euronymous ονόμασε black metal το καινούριο αυτό ιδίωμα, οι μυριάδες που ακολούθησαν στηρίχθηκαν στα τρία πρώτα Bathory, με το "Under The Sign Of The Black Mark" να αποτελεί εικόνισμα και ευαγγέλιο, τις διδαχές του οποίου ακολούθησαν πιστά.

Για να γίνει σαφέστερο το μέγεθος του επιτεύγματος, να σημειωθεί ότι ο Quorthon δεν υπήρξε ποτέ μέλος καμιάς σκηνής, κανενός κινήματος, καμιάς παρέας. Π.χ. η σουηδική death metal σκηνή ξεκίνησε ως μια παρέα στα τέλη των '80s και γιγαντώθηκε από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Ο μεγάλος Σουηδός πορεύτηκε μόνος του σε μια χώρα που στα μέσα της δεκαετίας του 1980 δεν διέθετε metal σκηνή να τον υποστηρίξει και ολοκλήρωσε το έργο του επίσης μόνος, χωρίς να ενδιαφέρεται για έξωθεν επιρροές, κριτικές και λοιπές μαρτυρίες. Απόμακρος και αδιάφορος για ότι συνέβαινε στη μουσική βιομηχανία, ένας άνθρωπος με το δικό του και μόνο στίγμα, ο Quorthon υπήρξε μια εμβληματική μορφή, ένας πρωτοπόρος και μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία της metal μουσικής.

Ακούγοντας το "Under The Sign Of The Black Mark" τριάντα χρόνια μετά, σου δίνει την αίσθηση ότι κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες. Ένας δίσκος που άλλαξε τις ζωές πολλών και το metal ολόκληρο. Από τους σπουδαιότερους και σημαντικότερους όλων των εποχών.

  • SHARE
  • TWEET