Mastodon

Medium Rarities

Reprise (2020)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 05/10/2020
Μια νοστιμότατη και καλομαγειρεμένη συλλογή
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ποτέ μου δεν χώνευα τις συλλογές από metal συγκροτήματα, αισθανόμουν πάντα ότι είναι ένα «ξενοφερμένο» αναγκαίο κακό που καταλύει την βασική λειτουργία της ακρόασης των metal άλμπουμ ως αυτοτελή έργα. Για να είμαστε όμως και δίκαιοι, μια καλοστημένη συλλογή προσφέρει συνήθως πολλά καλούδια στον αφοσιωμένο οπαδό και στον ακροατή που επιθυμεί να εμβαθύνει σε κάθε λεπτομέρεια της παρουσιαζόμενης μπάντας. Το "Medium Rarities" είναι μία τέτοια συλλογή: δεν την χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε πόσο σπουδαίοι είναι οι Mastodon, ταξινομεί όμως άριστα τις διάφορες πτυχές τους.

Κάθε φάκα χρειάζεται τυρί και κάθε συλλογή τουλάχιστον ένα καινούριο τραγούδι. Το "Fallen Torches" παίζει αυτό τον ρόλο και δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια τυπική Mastodon κομματάρα, που θυμίζει μάλιστα αρκετά την μεσαία περίοδο της μπάντας. Τα τρομερά riffs και drumming, η γνήσια sci-fi ατμόσφαιρα, το γενναία μεγαλόπρεπο ρεφρέν, ο Scott Kelly στην γέφυρα και το εκρηκτικό outro του τραγουδιού, είναι στοιχεία ικανά να μας ανοίξουν κι άλλο την όρεξη για το επερχόμενο άλμπουμ. Πέρασαν ήδη τρία χρόνια εξάλλου.

Τί άλλο έχουμε εδώ;

Καταρχήν, τραγούδια από άλλες κυκλοφορίες. Το "Atlanta" από την συλλογή "Adult Swim Singles Collection", το "Cut You Up With A Linoleum Knife" από το soundtrack του Aqua Teen Hunger Force Colon Movie Film For Theaters και το "White Walker" από το Game Of Thrones. Η επιθετικότητα των δύο πρώτων είναι απλώς συμπαθητική αλλά το "White Walker" δεν σηκώνει και πολλή κουβέντα. Όχι μόνο επειδή ακούστηκε σε μια σειρά - φαινόμενο (που αν κι ελιτιστές, αγαπήσαμε) αλλά κι επειδή είναι απλώς ανατριχιαστικό, αποτελεί νομίζω μια από τις top στιγμές του "Medium Rarities".

Υπάρχουν επίσης τρεις διασκευές: η πιστή επανεκτέλεση του "Orion" δεν έχει κανέναν ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης, πέραν του προφανούς και δίκαιου οπαδισμού των Mastodon προς τους Μεγάλους. Το "A Spoonful Weighs A Ton" μας ξαφνιάζει ευχάριστα λόγω της επιλογής τους να διασκευάσουν The Flaming Lips, πατώντας κατά τ' άλλα στο αυθεντικό. Το "A Commotion" όμως είναι εντυπωσιακό, τόσο σαν επιλογή όσο και σαν διασκευή. Η indie κομματάρα της Feist αναπλάθεται σε κάτι εντελώς καινούριο κι εδώ η μπάντα παίρνει άριστα - τσεκάρετε πάντως και το original τραγούδι.

Τα "Asleep In The Deep" και "Halloween" από το "Once More 'Round The Sun", το "Toe To Toes" από το "Cold Dark Place" EP και το "Jaguar God" από το "Emperor Of Sand" σε instrumental εκτελέσεις. Προσωπικά μου αρέσει πολύ η ιδέα πίσω από αυτή την επιλογή και οι instrumental εκτελέσεις αναδεικνύουν καλύτερα τα διάφορα μουσικά layers των Mastodon. Το "Jaguar God" λειτουργεί καταπληκτικά (και) έτσι - εξάλλου το "Emperor Of Sand" δεν μπήκε τυχαία στα 100 αγαπημένα μας άλμπουμ για την προηγούμενη δεκαετία - αλλά και τα δύο τραγούδια του προκατόχου του είναι μια ένδειξη ότι μόνο φτωχός συγγενής δεν είναι.

Και τέλος οι live εκτελέσεις σημαντικών Mastodon classics ("Capillarian Crest", "Circle Of Cysquatch", "Blood And Thunder", "Crystal Skull", "Iron Tusk") μας μεταφέρουν στην εποχή που η Mastodon ήταν μια νέα metal δύναμη. Αν και συντάσσομαι με πολλούς που πιστεύουν ότι συχνά κάτι χάνουν στις ζωντανές τους εμφανίσεις, οι παραπάνω εκτελέσεις μπορεί να υπολείπονται λίγο σε ακρίβεια αλλά ξεχειλίζουν ενέργεια.

Το "Medium Rarities" είναι μια «καλομαγειρεμένη» συλλογή που κάνει εξαιρετική δουλειά στο να επιδείξει την πολυσχιδή προσωπικότητα και την πολυδιάστατη φύση των Mastodon, στοιχεία που η μπάντα έχει σε αφθονία. Ταυτόχρονα δίνει κάποια δωράκια στον οπαδό τους, χαρίζει άλλη μια εξωφυλλάρα για τον βινυλιοφάγο και ξεγελάει όμορφα την αναμονή για το επόμενο τους άλμπουμ. Το hype εξάλλου δεν έλειψε ποτέ.

  • SHARE
  • TWEET