M:40

Arvsynd

Halvfabrikat / Phobia / Suicide / Deviance / Insane Society (2019)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 24/10/2019
Δίσκος απευθυνόμενος καθαρά σε βαμμένους οπαδούς του εν λόγω ήχου
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι M:40, Σουηδοί, είναι χρόνια στο κουρμπέτι του μεταλλικού punk. Για την ακρίβεια, περιγράφουν τον ήχο τους, ως μια μείξη metal, hardcore και crust. Φυσικά, κάτι τέτοιο, που είναι ακριβές ως προς το ποιόν της μπάντας, δεν είναι κάτι πρωτότυπο, ειδικά από τους μέγιστους His Hero Is Gone και έπειτα. Τιμώντας στο έπακρο τη γιγάντια συνεισφορά της σκηνής της χώρας τους, οι M:40, στον νέο τους δίσκο σε επτά χρόνια, τέταρτο συνολικά, ηχώντας πιο ωμοί και επιθετικοί από ποτέ.

Η αλήθεια είναι, πως το Προπατορικό Αμάρτημα, όπως μεταφράζεται ο τίτλος, διαθέτει σαφείς αναφορές και σκοπούς. Πατώντας πάνω στον ήχο κυρίως των Martyrdod, εποχής "Elddpop" και "List", αλλά και στον κλασικό ήχο της σκηνής του Portland, οι M:40 σε 38 λεπτά και δώδεκα συνθέσεις, εξαπολύουν μια οργισμένη και πολιτικοποιημένη επίθεση δίχως αναστολές. Η παραγωγή, λειτουργεί ως δίκοπο μαχαίρι, αφού παρόλο που αναδεικνύει το μπάσο και τις μελωδίες, στερεί πολύ από τον όγκο των συνθέσεων και άρα κατ’ επέκταση από τον στόχο της μπάντας. Αξίζει όμως να αναφερθεί, πως κάθε σύνθεση είναι έτσι διαρθρωμένη, με εξαίρεση το ακουστικό ομότιτλο, για να διαδέχεται με αμεσότητα και νεύρο την προηγούμενη, χωρίς να αφήνει χρόνο για ανάπαυση.

Δεν λείπουν βέβαια, και στιγμές όπως στο "In I Labyrinten", το οποίο είναι αρκετά ενδοσκοπικό και αποτελεί μια από τις καλύτερες και πιο διαφοροποιημένες συνθέσεις του δίσκου. Στα ίδια μήκη κύματος και το κλείσιμο με το "Ondska". Η πλειοψηφία των υπόλοιπων συνθέσεων, αρχής γενομένης του εναρκτήριου "Svinakungens Sal", κινείται σε υψηλές ταχύτητες με ρυθμικές ομοβροντίες και απεγνωσμένα φωνητικά. Συνεπώς όλα όσα πρέπει να διαθέτει ένας σύγχρονος crust δίσκος, είναι παρόντα. Το πρόβλημα όμως είναι πως ενώ συνθέσεις όπως το "Galgberget" όσο διαρκούν είναι ενδιαφέρουσες, στο τέλος της ακρόασης δεν θα υπάρχουν αρκετές μνημονικές στιγμές για να ωθήσουν τον ακροατή συνεχόμενες ακροάσεις.

Όπως και στην πρόσφατη περίπτωση των Agenda, έτσι και εδώ οι M:40 συνθέτουν δίσκους πιο κοντά στο πνεύμα των Martyrdod από ότι οι ίδιοι πλέον. Το "Arvsynd" δουλεύει εξαιρετικά ως σύνολο, και αν του δώσει ευκαιρία ο ακροατής θα πιάσει τον εαυτό του αρκετά συχνά να βρίσκει ενδιαφέροντα στοιχεία όπως στο "Handen Som Gungan Vaggar" και τη συναισθηματική αλλαγή που προσφέρει όταν το διαδέχεται το "Visknigar I Morket". Στην προσπάθεια τους να ηχούν όσο πιο επιθετικοί μπορούν εντός των ορίων του ιδιώματος, οι Σουηδοί εμφανίζουν και έντονα heavy metal στοιχεία όπως στο "Sackvav Och Aska". Η μεγαλύτερη αδυναμία διαπιστώνεται στην έλλειψη ποικιλομορφίας των συνθέσεων αυτών, κάτι που πιστώνεται και ως η μεγαλύτερη αδυναμία του δίσκου.

Οι M:40 κυκλοφορούν πράγματι έναν επιθετικό δίσκο, που μέσα από τις αντιθέσεις του θα ικανοποιήσει κυρίως όσους λαίμαργα αναζητούν διαρκώς αυτήν την εμπειρία της σκοτεινής μελωδίας συνδυασμένη με το hardcore crust. Με όσα έχουν όμως κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από τον φετινό εκπληκτικό δίσκο των Victims, η νέα δισκογραφική απόπειρα των M:40, αδυνατεί να ξεχωρίσει, παρά το γεγονός πως επιτυγχάνει τον σκοπό της. Συνεπώς, το "Arvsynd", είναι μια προσεγμένη κυκλοφορία, που έρχεται με τη σειρά της να αναζητήσει τους εκλεκτούς πιστούς του crust, που θα την εκτιμήσουν για αυτό ακριβώς που είναι και όχι για αυτό που θα έπρεπε να είναι.

  • SHARE
  • TWEET