Lancer

Tempest

Fireflash Records (2023)
Από τον Σπύρο Κούκα, 18/08/2023
Έξι χρόνια αργότερα, οι Lancer επιστρέφουν ανανεωμένοι δισκογραφικά, επιζητώντας το breakthrough
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ιδιάζουσα η περίπτωση των Σουηδών Lancer. Έχοντας αναδειχθεί ως ένα πολύ ενδιαφέρον power metal σχήμα με σαφείς επιρροές από τους Helloween, αλλά και λοιπούς μεγάλους του τευτονικού ήχου, έφτασαν με τον προηγούμενο δίσκο τους να ανήκουν σε μια κραταιή δισκογραφική και να διεκδικούν με αξιώσεις το δικό τους breakthrough σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Τα πάντα, όμως, πήραν μια απροσδόκητη τροπή με την αποχώρηση του Isak Stenvall, η οποία και τους κράτησε στο παρασκήνιο για κάτι περισσότερο από έξι χρόνια, με την αναζήτηση νέου τραγουδιστή να λήγει με την προσχώρηση του Jack L. Stroem, περισσότερο γνωστού ως κιθαρίστα των Vandor. Έτσι, το "Tempest" έρχεται για να δείξει κατά πόσο οι Lancer μπορούν να επιστρέψουν σε τροχιά ανόδου, γεγονός που καταφέρνει μάλλον εύκολα.

Δεδομένα, η μπάντα δεν ξέχασε να γράφει αξιομνημόνευτα τραγούδια, με την τωρινή τους δημιουργική παραγωγή να τους θέλει ελαφρώς πιο ταχυδύναμους και heavy από το πρόσφατο παρελθόν. Ο νέος τραγουδιστής έχει δέσει καλά με τους υπόλοιπους, έχοντας μια σαφώς διαφορετική προσέγγιση από τον προκάτοχο του και απέχοντας από την έννοια του Kiske κλώνου στην οποία έτεινε ο Stenvall από καιρό σε καιρό. Αρκετά ένρινος, αλλά με επάρκεια σε έκταση κι ένταση, είναι ένα χαρτί που φαίνεται να βγαίνει στη μπάντα και να της δίνει πόντους αναγνωρισιμότητας, δίχως τα πρότερα "ναι μεν, αλλά".

Την ίδια στιγμή, το ατού του κυριαρχικού μπάσου παραμένει διαυγές, με τον Emil Öberg να παίρνει συνθετικά μέτρα κατά το δοκούν, λειτουργώντας σε έναν περισσότερο lead παρά υποστηρικτικό ρόλο. Γενικότερα, το μουσικό υπόβαθρο των παικτών της μπάντας είναι εξαιρετικό, εκτελεστικά δεν μπορεί να υπάρξει ίχνος επισήμανσης, ενώ και συνθετικά οι ιδέες που αναπτύσσονται προσπαθούν να απέχουν από το κοινότυπο euro-power συρφετό, έχοντας αρκετές heavy προεκτάσεις και προσεγγίζοντας ελαφρώς την πιο στακάτη πλευρά του σουηδικού power των Tad Morose και Morgana Lefay.

Για να πω την αλήθεια, οι Lancer τείνουν να μου θυμίζουν τους αδικοχαμένους Steelwing ολοένα και περισσότερο με κάθε τους κυκλοφορία, από την άποψη του ταλέντου, των προοπτικών και της μη επαρκούς εκπλήρωσης εκείνων, άλμπουμ με το άλμπουμ. Μακάρι οι ίδιοι να μην έχουν την τύχη των συμπατριωτών τους, με το "Tempest" να αποτελεί ένα δυνατό άλμπουμ επιστροφής, που δεδομένα έχει το δικό του ενδιαφέρον.

  • SHARE
  • TWEET