Κωνσταντίνος Βήτα, Κορνήλιος Σελαμσής, ARTéfacts Ensemble, Θεοδώρα Μπάκα

Συγκατοίκηση

Puzzlemusik (2016)
Από την Κέρη Καραλή, 21/12/2016
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές σβήνουν. Τα φυσικά όργανα αυτοσχεδιάζουν και η μουσική του Κ. Βήτα μας ξανασυστήνεται
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η συγκατοίκηση διαφορετικών ανθρώπων κάτω από την ίδια στέγη, εντός περιορισμένων ορίων, παραμένει πρόκληση για εκείνους που την απολαμβάνουν. Πολλές φορές τους ενώνει, τις περισσότερες -όμως- τους χωρίζει, αφού παραμένει ρητορικό το ερώτημα, μέχρι ποίου σημείου οι συγκατοικούντες προτίθενται να απολέσουν τις προσωπικές τους ελευθερίες, ώστε να ευδοκιμήσει αρμονία στη συγκατοίκηση; Στην περίπτωση των συγκατοικούντων κάτω από την ίδια μουσική στέγη, Κωνσταντίνου Βήτα, Κορνήλιου Σελαμσή, ARTefacts Ensemble και Θεοδώρας Μπάκα, η "Συγκατοίκηση" εξερευνά τη φαντασία μέσω μιας δημιουργικής ελευθερίας, που σπάζει κάθε όριο έκφρασής της.

Αυτό απολαμβάνουμε στη ζωντανή ηχογράφηση των δώδεκα tracks του δίσκου, που κυκλοφορεί σε βινύλιο, CD και διαδικτυακές πλατφόρμες. Η βασική ιδέα του εν λόγω έργου, παρουσιάστηκε ζωντανά στις 28 & 29 Σεπτεμβρίου 2013 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών και αποτυπώνει σταθμούς της πορείας του Κ. Βήτα. Η ηλεκτρονική μουσική του χωνεύεται στα ηχεία των φυσικών όργανων του ARTefacts Ensemble, υπό την ενορχηστρωτική καθοδήγηση του Κορνήλιου Σελαμσή και αναδημιουργείται μέσα από ένα εντελώς καινούργιο πρίσμα φυσικών ηχητικών αυτοσχεδιασμών. Η «προσχεδιασμένη» ηλεκτρονική φόρμα αφήνεται στο «τυχαίο» ενός πειραματισμού, εξερευνώντας νέες προοπτικές, αχαρτογράφητα τοπία, κρατώντας πάραυτα το ρυθμικό, έντονο beat στα κομμάτια που το είχαν.

Από την "Αντήχηση" (2013), μέχρι την "Ένωση" (2009) και την "Ντισκολάτα" (1993), ακούμε παλαιότερες συνθέσεις, όπως τα "Ατέλειωτα Χρυσάνθεμα", "Το Δωμάτιο", "Ασύρματος Κόσμος", "Νέα Ζωή 705", "Ταξίδι Στη Γη", "Ποπ Κατσαρίδα", να χτίζονται από το μηδέν. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν κλείσει και την ατμόσφαιρα συνθέτουν τα κρουστά, το κόρνο, το φαγκότο, τα βιολιά. Τη ζεστή φωνή του Κ. Βήτα διακόπτει η λυρική φωνή της μεσοφώνου Θεοδώρας Μπάκα, παρασύροντας τον ακροατή σ’ ένα απόκοσμο, experimental ταξίδι. Έτσι συντελούνται ταυτόχρονα η αποδόμηση του γνωστού και εκ νέου μουσική οικοδόμηση του αγνώστου.

Η "Συγκατοίκηση", η δεύτερη δισκογραφική δουλειά του Κ. Βήτα για το 2016 μετά τον δίσκο του "Ομόνοια", αποτελεί την αναδρομή σε ήχους, μελωδίες, στίχους. Η ενδιαφέρουσα ματιά και η ευρηματικότητα των αξιόλογων συνοδοιπόρων του δίδουν το άγγιγμα της Νέας Ζωής στα ήδη υπάρχοντα τραγούδια. Συμπληρώνει τον μουσικό κόσμο του εμπνευστή τους, ανοίγοντας μια νέα διάσταση στο έργο του. Ετούτη η «συμπλήρωση» αποδεικνύει πως η καλή μουσική, ως πρώτη ύλη, έχει την τάση να μεταμορφώνει την ουσία της, αν αλλάξει το μέσον που την αναπαράγει, ψαύοντας νέους ορίζοντες, άκρως ζωογόνους!

facebook.com/K.BHTA

  • SHARE
  • TWEET