King Gizzard & The Lizard Wizard

K​.​G.

Caroline (2020)
Επιμονή στη μελέτη της μικροτονικής μουσικής
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Θα ήταν αστείο να πιστέψουμε ότι οι King Gizzard And The Lizard Wizard θα κάνουν διάλειμμα από τη δισκογραφία για να επιστρέψουν μετά από καιρό με καινούργιο άλμπουμ. Το δημοφιλές συγκρότημα φέτος κυκλοφόρησε δύο ταινίες συναυλιών, δύο live δίσκους και πριν λιγο διάστημα το δέκατο έκτο τους άλμπουμ. Ίσώς τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο να πειραματίζονται με κάτι καινούργιο ή έχουν ήδη ετοιμάσει την επόμενή τους κίνηση. Η περίοδος της καραντίνας επηρέασε αρνητικά πολλούς καλλιτέχνες, όχι όμως αυτούς που απ’ ότι φαίνεται αντιμετωπίζουν δημιουργικά οποιαδήποτε δύσκολη συνθήκη. Πρόκειται λοιπόν για την πιο σοβαρή μπάντα των καιρών μας και αυτήν τη φορά επιστρέφουν με λίγη ακόμη σπουδή στη μικροτονική μουσική.

Το "K​.​G." δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας και ηχογραφήθηκε εξ αποστάσεως με το συγκρότημα να βρίσκεται διασκορπισμένο στη Μελβούρνη λόγω της πανδημίας. Ξεκινούν με ένα σύντομο τραγούδι με ήχους από την άγρια δύση το οποίο αναπτύσσεται αργα μέχρι την έκβαση του "Automation". Σε λιγότερο από δύο λεπτά οι ταλαντούχοι μουσικοί, μας προσφέρουν μια εισαγωγή που ρυθμίζει τον τόνο του δίσκου και θέτει τα βασικά μυστηριώδη περάσματα που λειτουργούν ως έναυσμα για τα υπόλοιπα κομμάτια. Την ευφυΐα τη διακρίνει κανείς ακόμη και να μην είναι λάτρης της μουσικής τους, ακούγοντας μόνο τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αλλαγές στα τραγούδια τους. Αντιλαμβάνεται ότι είναι άριστα τοποθετημένα ώστε ο δίσκος να μην κουράσει και να κρατάει υψηλό το ενδιαφέρον του ακροατή. Αυτήν τη φορά μπαίνουν πιο βαθιά στη θεωρία της μικροτονικής κλίμακας αναμιγνύοντας τη με πλήθος γρήγορων ρυθμών καταλήγοντας σ’ ένα κράμα ανατολίτικης folk με pop επιρροές.

Η αρχή γίνεται με το "Automation", το οποίο μοιράστηκαν με το κοινό πριν από την κυκλοφορία του δίσκου και ζήτησαν από τους ακροατές να "πειράξουν" το κομμάτι και να δημιουργήσουν τα δικά τους video - clip πάνω σ’ αυτό, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της επαφής τους με το κοινό, ακόμη και σε μια δύσκολη για τη μουσική περίοδο. To κομμάτι φέρνει στη μνήμη μας την ορμή του "Rattlesnake", με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά αφαιρέθηκαν πολλά riffs και προστέθηκαν αρκετά ρομποτικά φωνητικά. Η ατμόσφαιρα της μικροτονικής μουσικής συνοδεύεται με ιδιαίτερες υπνωτικές μορφές που ξεπετιούνται από το κομμάτι "Minimum Brain Size" κάνοντας τη λέξη ψυχεδέλεια να στέκεται επίκαιρα το 2020. Βέβαια, η παραγωγή του δίσκου είναι αρκετά πιο ακατέργαστη από τις προηγούμενες δουλειές τους, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς πρόκειται για μια μπάντα που ο πειραματισμός μόνο καλό μπορεί να της κάνει.

Η έναρξη του "Straws In The Wind" επιβεβαιώνει τη σκέψη πως αυτοί οι τύποι λαμβάνουν περίπλοκες ιδέες και τις μετατρέπουν σε ήχους που ελκύουν το μυαλό μας και απογειώνουν την κατάσταση προσθέτοντας στίχους φιλοσοφικών και ακτιβιστικών μοτίβων καλυμμένoυς με επιστημονική φαντασία. Είναι αυτοί που ξέρουν να μας υπνωτίζουν αλλα και οι ίδιοι που μας ξυπνουν με ακραίες fuzzy κιθαριές για να ακούσουμε το καινούργιο που εφηύραν. Στα τραγούδια "Ontology" και "Intrasport" ακούμε τους πειραματισμούς τους με την pop μουσική στην οποία εκτός από την ανατολίτικη χροιά την επεξεργάστηκαν με synthesizers, beats και ηλεκτρονικά στοιχεία. Τίποτα δεν μας εκπλήσσει πια, μπορούμε να τα περιμένουμε όλα απ’ αυτούς, ακόμη και να φτιάξουν ένα κομμάτι εμπνευσμένο από το Bollywood το οποίο να εναρμονίζεται με τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου. Κανείς δεν πίστευε όταν άκουσε το μελωδικό "Honey" πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ ότι θα κουβαλάει από πίσω του αυτό το φορτίο δημιουργικότητας. Έχουν την ιδιότητα να είναι μοναδικοί γιατί μπορούν να μετατρέψουν την ανάλαφρη groovy διάθεση του ακροατή σε μια doom stoner κραυγή, "The Hungry Wolf Of Fate", που φαινομενικά δεν θυμίζει σε τίποτα το στυλ των προηγούμενων τραγουδιών αλλά ταιριάζει απόλυτα με αυτά. Ανεξήγητο αλλά συμβαίνει. Θα υπάρξουν γνώμες που θα αμφισβητούν την πρόοδο του συγκροτήματος με επιχειρηματα που θα βασίζονται στις ομοιότητες του "K.G." με το "Flying Microtonal Banana", αλλά θα καταριφθούν καθώς πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησαν καινούργιο single με τίτλο "If Not Now, Then When?".

  • SHARE
  • TWEET