Humanotone

A Flourishing Fall In A Grain Of Sand

Self Released (2022)
Από τον Μάνο Πατεράκη, 02/06/2022
One-man band από την Χιλή που παράγει φοβερά γεμάτο και ποιοτικό ήχο προοδευτικού stoner/doom
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Χιλιόμετρα μακριά από το ομώνυμο ντεμπούτο του 2017, οι Humanotone κυκλοφορούν φέτος έναν πραγματικά πολύ δυνατό δίσκο προοδευτικού stoner/doom. Αν μπερδεύει κάποιον αυτή η περιγραφή, ας αναφέρουμε, φερ’ ειπείν, το όνομα Elder και έχουμε πετύχει διάνα όσον αφορά το κοινό, την αισθητική και το όραμα. Αυτό που δεν περιμένει κανείς πίσω από τον τρομερά γεμάτο ήχο (σε όλους τους τομείς) είναι πως από πίσω από το όνομα Humanotone κρύβεται ένας και μόνο άνθρωπος, ο ταλαντούχος Χιλιανός μουσικός Jorge Cisternas, που σε ηλικία κάτω των 30 ετών κάνει εδώ αυτό που λέμε …one man show.

Το stoner παρελθόν του αντανακλάται στο εναρκτήριο "Light Antilogies" στη μορφή ‘70s πλήκτρων και στην αγάπη για το riff - ένα riff ωστόσο που εδώ είναι δαιδαλώδες και προοδευτικό, στα χνάρια συγκροτημάτων όπως οι Elder, Weedpecker και Baroness. Η δε φωνή του δεν στηρίζεται στην αγριάδα, μα βγάζει ένα πολύ ευχάριστο χαλαρό συναίσθημα, ενίοτε και μελαγχολικό.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο καλύτερο κομμάτι του δίσκου: Στο εξαιρετικό "Ephemeral", η φωνή του Cisternas κρύβεται στο υπόβαθρο κατά τας γραφάς του μεγάλου Maynard, ψιθυρίζει για τη ματαιότητα της ζωής και δίνει χώρο στις κιθάρες να στήσουν τη σιδηροδρομική τους επαναληψιμότητα σε αντιλογίες με βαρύ rhythm section και progressive παιχνιδίσματα των πλήκτρων. Κερδίζει στα σημεία το Pallbear-ικό "Even Though" που κλείνει τη κυκλοφορία.

Ο δίσκος, μέσα από τις μακροσκελείς του συνθέσεις (οι μισές είναι άνω των 10 λεπτών) μπλέκει ταιριαστές, μεταξύ τους επιρροές, που εκτείνονται από κλασικό post-rock (στο "A Flourishing Fall") μέχρι μελωδικό, μοντέρνο doom σαν αυτό των Khemmis και των Pallbearer. Σε στιγμές, δε, φτάνει και σε post-grunge χωράφια ("Scrolls For The Blind"). Παρόλη τη στιβαρότητά του και τις στρωτές μεταβάσεις υφών, κάνει κάποιες μικρές κοιλιές - εξ ου και δεν παίρνει το μετάλλιο της Rocking επιλογής, αν και φτάνει πολύ κοντά σ’ αυτήν. Ωστόσο, αποτελεί το δίχως άλλο μια από τις πλέον δυνατές κυκλοφορίες του ήχου για φέτος. Αν σας εντυπωσίασε το εξώφυλλό του, βουτήξτε μέσα του δίχως ενδοιασμούς.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET