Hidden In The Basement

Ego

Self Released (2012)
Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 31/01/2013
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στην εγχώρια σκηνή με τη πάροδο του χρόνου. Ποιοτικά, ποσοτικά, και ανεξαρτήτως ιδιώματος. Οι μπάντες πλέον είναι πολύ περισσότερες, γνωρίζουν πως πρέπει να κινηθούν, η κατάλληλη υποδομή υπάρχει και το κοινό έχει αποκτήσει σωστή νοοτροπία. Καταλυτικό ρόλο έχει παίξει φυσικά και το διαδίκτυο, με τη πληροφόρηση και τις προσβάσεις που παρέχει. Άλλο ένα παράδειγμα που συνοψίζει με το καλύτερο τρόπο τις παραπάνω διαπιστώσεις αποτελεί η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά των εκ Λαρίσης ορμώμενων Hidden In The Basement.

Έχοντας στο ενεργητικό τους από το 2007 που δημιουργήθηκαν, ένα demo τριών κομματιών το 2010 και πολλές ζωντανές εμφανίσεις, έκαναν τις τελευταίες ημέρες της χρονιάς που μας πέρασε το πρώτο μεγάλο βήμα με τη κυκλοφορία του "Ego". Η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει σε όλους τους τομείς, από τη παραγωγή και τις δουλεμένες συνθέσεις και εκτελέσεις μέχρι και το πολύ όμορφο εξώφυλλο, μαρτυρά πως το άλμπουμ δεν έγινε απλά για να γίνει, αλλά για να βοηθήσει τη μπάντα να ανέβει επίπεδο.

To instrumental "Intro" με riff που θυμίζει το "Stone The Crow" των Down, μία από τις βασικές επιρροές του group (τις υπόλοιπες μπορείτε να τις φανταστείτε), υπηρετεί άψογα το ρόλο του σαν εισαγωγικό του δίσκου, δίνοντας το στίγμα για το τι πρόκεται να ακολουθήσει. Όπως επιβεβαιώνεται και από τα επόμενα κομμάτια, το μουσικό ύφος των Hidden In The Basement έχει σαφείς metal αναφορές αλλά και εμφανή groovy διάθεση. Είναι δηλαδή τεχνικό αλλά και ευθύ, groove/southern metal αλλά και heavy/stoner rock, επιθετικό αλλά και μελωδικό.

Με την εξαίρεση δύο σύντομων πλην περιεκτικών ορχηστρικών σε εισαγωγή/κλείσιμο και την μονόλεππτη σφήνα του P.J.R., η μέση διάρκεια των υπoλοίπων έξη κομματιών βρίσκεται στα πέντε περίπου λεπτά, με αποτέλεσμα οι συνθέσεις να ακούγονται ολοκληρωμένες. Χωρίς να υπάρχει κομμάτι που να υστερεί σε σχέση με το σύνολο, ένα κλικ περισσότερο μου έκανε το "Trails", ενώ εάν έχετε τη περιέργεια πώς θα ακούγονταν το άλμπουμ αν το βγάζατε απ’ τη πρίζα μπορείτε να ανατρέξετε στην ακουστική εκδοχή του "Reckless".

Στιχουργικά το "Ego" αναφέρεται όπως φανερώνει ο τίτλος και δηλώνουν οι ίδιοι «στο μεγαλύτερο πρόβλημα που [...] υπάρχει στην Ελλάδα [...] και λέγεται εγωισμός». Χώρια από τη θεματολογία όμως, αξίζει πραγματικά να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους στίχους για δύο λόγους. Πρώτον γιατί το επίπεδό τους είναι, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα, αρκετά υψηλό και δεύτερον διότι διαβάζοντας τους κατά την ακρόαση του άλμπουμ αντιλαμβάνεσαι καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα τις συνθέσεις.

Όσοι αρέσκονται εξίσου σε rock και metal καταστάσεις θα βρουν στη περίπτωση των Hidden In The Basement άλλη μία ενδιαφέρουσα ελληνική μπάντα σε ένα είδος που (στο ευρύ του φάσμα) μπορούμε να ισχυριστούμε ότι σαν χώρα διαθέτουμε σκηνή. Και χωρίς να τους έχω παρακολουθήσει ακόμα ζωντανά, έχω την εντύπωση πως αυτό το σχήμα (μπάσο/φωνή, δύο κιθάρες και τύμπανα) επάνω στο σανίδι θα πρέπει να βγάζει πολύ ενέργεια...

Στις σελίδες της μπάντας σε reverbnation, soundcloud και bandcamp μπορείτε ν’ ακούσετε και να κατεβάσετε ολόκληρο το άλμπουμ.

Σελίδα στο facebook: Facebook.com/Hiddeninthebasement
  • SHARE
  • TWEET