Hexvessel

All Tree

Century Media (2019)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 08/02/2019
Ίσως το καλύτερο άλμπουμ των Hexvessel αλλά θα εκτιμηθεί ως τέτοιο από τους πιο rock οπαδούς τους;
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η ιστορία και μόνο του Mat McNerney αποτελεί ένα περιπετειώδες ταξίδι. Από τα βάθη του βρετανικού extreme underground στην experimental black metal καταξίωση του στη Νορβηγία ως Kvost (με τους Virus και τους Dodheimsgard βεβαίως βεβαίως) και από εκεί στη Φινλανδία και το psychedelic folk σχήμα του Hexvessel, ο McNerney είναι ένας μουσικός που δεν έχει απλώς βαρύ βιογραφικό αλλά κυρίως πολλές ενδιαφέρουσες μουσικές ιστορίες να αφηγηθεί. Το "When We Are Death" του 2016 λατρεύτηκε από πολλούς και το επόμενο βήμα θα συνιστούσε έτσι κι αλλιώς μια πρόκληση.

Το "All Tree" κατά τη γνώμη μου ανταποκρίνεται με τρόπο εκκωφαντικό. Εκεί που οι προκάτοχοι του ισορροπούσαν ανάμεσα στις folk και τις ψυχεδελικές rock αναζητήσεις, το "All Tree" παραδίδεται σχεδόν ολοκληρωτικά στον ακουστικό ήχο και την πιο παραδοσιακή folk. Απουσιάζουν πλήρως τα fuzz-αρίσματα και ο ηλεκτρισμός, σε μια απόφαση ορθολογική και ταυτόχρονα ελαφρώς τολμηρή. Εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος διάφοροι φίλοι των Hexvessel από τη metal κοινότητα να θεωρήσουν τον δίσκο ιδιαιτέρως «ελαφρύ» και διάφοροι ψυχεδέλες να κατέβουν από το τρένο. Οι τελευταίοι δεν θα λείψουν σε κανέναν, λάθος τους αν νόμισαν ότι οι Hexvessel θα γίνονταν trendy.

Αφήνοντας το στυλ και προχωρώντας στην ουσία του, το "All Tree" αναμφισβήτητα σφύζει από ζωντάνια και ποιότητα. Διαθέτει πλούσιες και σοφότερες ενορχηστρώσεις, περισσότερες ορχηστρικές διαθέσεις απ' ό,τι παλιά και πειστικότερες, βαθύτερες ερμηνείες από τον McNerney. Κομβικό χαρακτήρα έχουν φυσικά οι συνθέσεις που χτίζονται σε σκοτεινά ακόρντα και μελωδίες: τραγούδια όπως τα 'Changeling" και "Ancient Cosmonaut" δεν εξυπηρετούν μόνο δραματουργικά τις ιστορίες που περιγράφουν αλλά επίσης λειτουργούν και ως γέφυρες με ό,τι έχει απομείνει από το παρελθόν του Kvost.

Πέραν αυτών των αδιόρατα σκοτεινών παρεισφρήσεων, το υπόλοιπο υλικό βυθίζεται σε ένα μεθυστικό και ονειρικό ντελίριο χθόνιων αποχρώσεων. Μέσα σε στιγμές λυρικές ("Old Tree", "Closing Circles"), ελαφρώς προοδευτικές ("Son Of The Sky") ή και «χορευτικές» ("Wilderness Spirit"), το "All Tree" σκιαγραφεί ευγενικά παγανιστικούς μύθους, ιστορίες της γης και μαγικών πλασμάτων, σε ένα πνευματικό ταξίδι που έχει σαν μόνο προορισμό το αιώνιο λυκόφως. Βουτάει βαθιά σε μια παράδοση πολυσυλλεκτική, με στοιχεία αγγλικής, ιρλανδικής και nordic folk και καταλήγει να ακούγεται βαθιά οικουμενική. Έως και στοιχεία από την άλλη όχθη του Ατλαντικού καταφέρνουν κάπως να χωρέσουν ("Birthmark"), όχι όμως αρκετά ώστε να αλλοιώσουν τον «ευρωπαϊκό» χαρακτήρα του άλμπουμ. Η συνοχή και η ροή του είναι θαυμάσια, με μόνο αστερίσκο αυτό που ήδη αναφέρθηκε: οι λάτρεις του σκληρού ήχου δεν θα έχουν κάπου να πιαστούν.

Συνολικά, το "All Tree" είναι ένα πολύ όμορφο άλμπουμ και πιθανόν η πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια των Hexvessel. Χωρίς ελλείψεις ή φανερά ελαττώματα, προσφέρει ένα ταξιδιάρικο και ατμοσφαιρικό soundtrack κι ένα storytelling που έχει τις ρίζες του απλωμένες στους αιώνες. Η ανάμνηση ενός παρελθόντος ξεχασμένου (;) ρίχνει τις παχιές του σκιές στο τώρα και ο Kvost με τη σεληνιακή του παρέα επιχειρούν για ακόμα μια φορά αυτό το παράξενο, άχρονο άλμα. Όσοι νοιώθουν φτιαγμένοι από την ίδια πάστα, ας προχωρήσουν χωρίς φόβο. Το ταξίδι συνεχίζεται.

  • SHARE
  • TWEET