Heavenly

Virus

AFM (2007)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 28/03/2007
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η Γαλλία ήταν ανέκαθεν από τις χώρες που κατ' εμέ συνέβαλλαν τα μέγιστα στον ευρύτερο χώρο του hard / metal. Τα παραδείγματα πολλά: Evil, Sortilege, Trust, H-Bomb, Killers, Warning, Adx, Blaspheme, Satan's Jokers είναι μόνο μερικά από τα groups που έχουν γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα τους στο πάνθεον της σκληρής μουσικής. Ένα από τα καλά groups των τελευταίων ετών είναι οι Heavenly. Με το όνομα Satan's Lawyer και παίζοντας διασκευές, πρωτοεμφανίστηκαν στη σκηνή θέλοντας να μετουσιώσουν σε μουσικές επιλογές την επίδραση και την αγάπη που είχαν στους Helloween και Gamma Ray (όπως άλλωστε και παρά πολλοί άλλοι).

Άλλαξαν σχεδόν άμεσα το όνομα τους σε Heavenly και κερδίζοντας στον online διαγωνισμό «Be Your Own Label Boss», όπου οι οπαδοί αποφάσιζαν για τη μπάντα που θα υπέγραφε συμβόλαιο με εταιρεία, έδειξαν ότι είχαν λαμπρό μέλλον. Κάπου εκεί τους ανακάλυψε η τεράστια -τότε- Noise Records και τους προσέφερε συμβόλαιο. Στην αυγή του 2000 η πρώτη τους δουλειά "Coming From The Sky" ήταν στα δισκοπωλεία. Την παραγωγή είχε αναλάβει ο Piet Sielch των Iron Saviour, ο οποίος μαζί με τον -άνευ σχολίων και αξίας- Kai Hansen συμμετείχαν στην παρθενική τους εμφάνιση. Τί καλύτερη αρχή για ένα group που έβλεπε στο πρώτο του album να παίζει ο ήρωας του.

Από εκεί και μετά ο δρόμος άνοιξε διάπλατα: Περιοδείες με Stratovarius, Silent Force, Symphony X και Ed Guy αλλά και εμφάνιση στο Wacken Open Air Festival ήταν ό,τι καλύτερο για να προωθήσουν το όνομα τους. Δισκογραφικά κυκλοφορήσαν ακόμα τα "Sign Of The Winner" (2001), με παραγωγό τον Tommy Hansen (Helloween, Pretty Maids), και "Dust To Dust" (2004), του οποίου τη μίξη έκανε ο Sasha Paeth (ex-Heaven's Gate, ex-Virgo, νυν Red Key). Στην ιαπωνική έκδοση του album αυτού μάλιστα το ομότιτλο κομμάτι θα αποδιδόταν στα ιαπωνικά. Οι Heavenly ήταν πια μεγάλοι. Πόσο όμως θα κρατούσε αυτό; Η παρακμή και ο κορεσμός είναι οι συνήθεις αρρώστιες του ευρωπαϊκού power. Έτσι πήρα με κάποιο δισταγμό τη φετινή δουλειά τους "Virus", φοβούμενος ότι θα άκουγα για ακόμα μια φορά μία από τα ίδια.

Μετά την πρώτη ακρόαση ευτυχώς διαψεύστηκα. Το καινούργιο album είναι πραγματικά εκπληκτικό. Οι Heavenly έχουν συλλέξει όλα τα στοιχεία που μπορούν να κάνουν ένα album να ξεχωρίζει. Βασιζόμενοι και επηρεασμένοι άμεσα από τον Kai Hansen και την παρέα του, χωρίς διόλου να μιμούνται, δημιούργησαν ένα δίσκο που, παρόλο που διανύουμε το 2007, ακούγεται λες και έχει γίνει στα μέσα του '90. Δυναμικές συνθέσεις με πρωταρχικά στοιχεία τη μελωδία, τα ωραία ρεφρέν αλλά και αρκετές εναλλαγές φωνητικών συνθέτουν τη δομή του δίσκου. Όσο και αν ακουστεί βαρύ, το album μου θυμίζει καταρχήν το δίσκο-μνημείο "Land Of The Free" αλλά και όλη τη μουσική κατεύθυνση της γερμανικής σκηνής εκείνη την εποχή. Σκεφτείτε το στυλ του εν λόγω album και θα καταλάβετε πώς ηχεί μουσικά.

Η εναλλαγή γρήγορων αλλά και αργών κομματιών έχει γίνει πολύ καλά, μην κουράζοντας τον οπαδό. Αν τα θεμέλια του δίσκου έχουν μπει γερά, η παραγωγή είναι αυτή που κρατά όλο το οικοδόμημα όρθιο. Η παραγωγή είναι πεντακάθαρη, στιβαρή και αψεγάδιαστη, δίνοντας στη μπάντα την ώθηση που χρειάζεται. Εκτός αυτού, χάρις στην παραγωγή ακούγονται τόσο εκμοντερνισμένα παλιοί. Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε η επιλογή της διασκευής στο κομμάτι "When The Rain Begins To Fall" που έκαναν επιτυχία οι Zerman Jackson και Pia Zadora στα '80s. Άλλο ένα δείγμα του ότι οι Gamma Ray αποτελούν οδηγό για τους Heavenly (να θυμίσω ότι οι Gamma Ray είχαν κάνει και αυτοί διασκευή σε '80s κομμάτι όταν τραγούδησαν και μάλιστα πολύ καλά το "It's A Sin" του pop group Pet Shop Boys). Το album είναι τόσο καλό που αξίζει να μεταδοθεί σαν ιός. Ίσως γι' αυτό και το group αποφάσισε να το ονομάσει έτσι ("Virus").

Οι Heavenly φέτος έβγαλαν τον καλύτερο και πιο ώριμο δίσκο τους. Δηλώνοντας "παρών", απομακρύνονται από την τωρινή europower μετριότητα που υπάρχει, βάζοντας το δίσκο τους στα καλύτερα της χρονιάς. Σίγουρα τους αξίζει μια μεγάλη καριέρα αν συνεχίσουν έτσι. Οι οπαδοί των Gamma Ray επιβάλλεται να ακούσουν το alter ego του αγαπημένου τους group. Όπως ίσως κάποιοι θα ξέρουν, ο Kai Hansen ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τη συνέχεια του "Land Of The Free". Θεωρώ ότι αν είχαν γράψει και αποδώσει οι Gamma Ray το "Virus" θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η συνέχεια του. Είμαι πολύ περίεργος για το αν ο μαθητής θα ξεπεράσει το δάσκαλο του, το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι το μέλλον τους ανήκει.

  • SHARE
  • TWEET