Evil Within

Darker Than You

7hard/Rockarolla (2019)
Από τον Νικόλα Ρώσση, 17/04/2019
Το ντεμπούτο που μπήκε με το δεξί, αλλά και το αριστερό ταυτόχρονα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Χωρίς να γνωρίζω το παραμικρό γύρω από τους Evil Within και ελλείψει δελτίου τύπου έπρεπε να κάνω μια μικρή έρευνα για να κατατοπιστώ. Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάφερα και πολλά, ειδικά με τα ονόματα των μελών. Στο ντεμπούτο τους λοιπόν μας παρουσιάζουν την τελείως προσωπική τους εκδοχή ενός blackened death metal υβριδίου, το οποίο ενσωματώνει και μερικά στοιχεία εξ Ανατολής.

Από την πρώτη ακρόαση οι πολυπληθείς τους επιρροές διακρίνονται με ευκολία, αλλά αποτελούν ένα ενδεικτικό και μόνο σημείο αναφοράς, αφού τις ενσωματώνουν σχετικά διακριτικά στις συνθέσεις τους. Μόνη εξαίρεση ίσως οι «μηνύσιμες» Slayer αναφορές στο "Your God". Ευτυχώς η έντονη ποικιλία στο άλμπουμ δεν δημιουργεί καμία ανομοιομορφία. Αντιθέτως μάλιστα υπάρχει ένας σαφής κοινός παρονομαστής στις συνθέσεις. Για παράδειγμα, η ορχηστρική εισαγωγή παραπέμπει προς Septic Flesh, ενώ το βίαιο εναρκτήριο τραγούδι με τα βορβορώδη φωνητικά του Arnel Lagen συνδυάζει Testament εποχής "The Gathering" και ταυτόχρονα -υπό τις άριες των γυναικείων φωνητικών- το ελαφρώς τσιφτετέλι/ανατολίτικο πέρασμα, θέτει τους τόνους προς Orphaned Land εποχής "El Norra Alila". Κάπως έτσι οι Evil Within κέρδισαν και την προσοχή μου.

Πραγματικά υπάρχουν σημεία στο άθροισμα του "Darker Than You", τα οποία είναι απόλυτα ισορροπημένα (ίσως και πιασάρικα) και γνήσια εντυπωσιακά, όπως το αποχαιρετιστήριο τραγούδι του άλμπουμ "Life Unlived", το οποίο αποδεικνύει τις συνθετικές δυνατότητες του συγκροτήματος. Το συνολικό άκουσμα, παρά τις συνεχείς εναλλαγές ταχυτήτων από mid tempo ασήκωτα grooves σε τσιτωμένα blast beats με μπόλικο τρέμολο στην κιθάρα, δίνει επίσης αρκετό βάρος και στη μελωδία. Ο παράγοντας μελωδία μάλιστα ενισχύεται ακόμα περισσότερο και από τα γυναικεία φωνητικά που εμφανίζονται στην πλειονότητα των τραγουδιών.

Όμως υπάρχουν ορισμένα στοιχεία, τα οποία υπονομεύουν την προσπάθεια των Evil Within. Το βασικότερο μειονέκτημα είναι η αδυναμία στο όγκο που διακρίνει την παραγωγή του δίσκου. Δεδομένου μάλιστα του υπέρβαρου μουσικού είδους που πρεσβεύουν οι Evil Within είναι κάτι που δεν μπορεί να παραβλεφθεί εύκολα. Παραγωγικά η μεγαλύτερη αστοχία είναι ο ήχος των τυμπάνων και ιδίως της μπότας, η οποία αντί να είναι μονολιθικός στυλοβάτης είναι παρουσίαση της νέας γενιάς τάπερ.

Το δεύτερο βασικό μου πρόβλημα είναι τα γυναικεία φωνητικά. Προσωπικά αυτή η χροιά θα μου ταίριαζε σε άλλο είδος τελείως. Αλλά τελείως. Προς Δαίμονες φάση. Πιστεύω όμως ότι οι ενστάσεις μου οφείλονται περισσότερο στο γεγονός, ότι τα φωνητικά δεν ακούγονται τόσο καλά ενσωματωμένα μέσα στην μίξη, αφού τα βρίσκω δυσανάλογα ψηλά (ως ενοχλητικά) σε σχέση με τον κάφρο τραγουδιστή και τους άλλους.

Τέλος, κάποιες μικρές προχειρότητες, όπως overdubs φωνητικών που δεν «σβήνουν» μαζί και κάτι γυρίσματα που έπαθαν εγκεφαλικό στα τύμπανα (βλ. στο μέσον του "Haze"), υποσκάπτουν σοβαρά τα υγιή θεμέλια του "Darker Than You".

  • SHARE
  • TWEET