Eneferens

The Bleakness Of Our Constant

Nordvis (2018)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 18/12/2018
To "The Bleakness Of Our Constant", χαρίζει απλόχερα 44 λεπτά μαγείας και στιγμών άξιων μνήμης και το πετυχαίνει χωρίς ιδιαίτερο κόπο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Eneferens είναι ένα συγκρότημα που αποτελείται από ένα μόνο μέλος, τον Jori Apedaile, εδράζουν στην Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και επιδίδονται στο ευγενές άθλημα του ατμοσφαιρικού black metal. Φέτος, κυκλοφορούν στα τρία χρόνια ύπαρξής τους, τον τρίτο τους κατά σειρά δίσκο ονόματι "The Bleakness Of Our Constant". Από την εισαγωγή αυτή, ένας μυημένος στο παρακλάδι αυτό του black metal, μπορεί να βγάλει κάποια πρώτα συμπεράσματα.

Είναι γεγονός, πως το ατμοσφαιρικό metal γενικότερα, οφείλει πολλά σε συγκροτήματα όπως τους πρώιμους Ulver, τους Alcest, τους Anathema, μα κυρίως στους Agalloch. Ειδικά στις Η.Π.Α., οι Wolves In The Throne Room με τα "Diadem Of Twelve Stars" και "Two Hunters" γέννησαν μια ολόκληρη σκηνή. Το είδος αυτό, που συνδυάζει post-rock, black metal, ατμοσφαιρικό doom, και φτάνει μέχρι να ενσωματώνει στοιχεία neofolk ή ακόμη και ambient ατμόσφαιρες, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια ανοδική πορεία (όπως συνέβη π.χ. με τους Deafheaven).

Η ιδιομορφία, όμως, αυτής της κυκλοφορίας, δεν είναι το πόσο καλά ακροβατεί μεταξύ metal και μη metal ιδιωμάτων, μα πως κινείται μέσα στο metal γενικότερα. Εξαρχής, είναι σημαντικό να επισημανθεί, πως το "The Bleakness Of Our Constant", μπορεί να αγγίξει οπαδούς του μεταλλικού ήχου γενικότερα. Από την παραγωγή, μέχρι τα ποικιλόμορφα φωνητικά, μέχρι τις μικρές πινελιές με πλήκτρα ή ακουστικές κιθάρες, ο δίσκος διακατέχεται από μια υψηλή ποιότητα που επικαλείται ετερόκλητα ιδιώματα και ωθεί τον ακροατή στο να τον κρίνει πολύπλευρα.

Σημείο αναφοράς στις black metal προεκτάσεις, είναι φυσικά οι Ulver και οι Emperor, όπως συνήθως γίνεται με αυτό το ιδίωμα. Είναι όμως τόσο πολύπλευρος και ποικιλόμορφος δίσκος, που σε στιγμές ακούγεται ως ένα εκπληκτικό ατμοσφαιρικό doom album, σε άλλες επικαλείται folk μα και επικά συναισθήματα ενώ η τρομερή δουλειά στα φωνητικά, καθαρά και μη, επιτρέπει στις συνθέσεις να ακροβατούν από το μελωδικό death metal έως καθαρά post metal πεδία.

Είναι εντυπωσιακό πως ένα μόνο μέλος, καταφέρνει να διατηρήσει υψηλά το επίπεδο τόσο συνθετικά όσο και ερμηνευτικά. Τα συναισθήματα που δημιουργούνται στο συγκλονιστικό σερί από το "This Onward Reach" έως την πραγματική κορυφή του δίσκου, το "Weight Of The Mind's Periapt" μιλάνε σε ένα προσωπικό επίπεδο στον ακροατή. Φανερώνουν μέσω των καταπληκτικών συνθέσεων και εναλλαγών την ειλικρίνεια του δημιουργού, καταλήγοντας στο να δημιουργηθεί ένας δίσκος που δεν φοβάται να γίνει ευάλωτος αντλώντας όμως συνθετική έμπνευση από την εξωτερίκευση αυτή των συναισθημάτων του δημιουργού του.

Το "The Bleakness Of Our Constant", οφείλει να ακουστεί για να κατανοηθεί τι πραγματικά μπορεί να επιτευχθεί από τον συνδυασμό που κρύβεται πίσω από λέξεις όπως blackgaze, shoegaze, atmospheric black metal. Δεν θα διακριθεί για την πρωτοτυπία του, θα ξεχωρίσει όμως για το εξής επίτευγμά του. Καταφέρνει να γίνει συναισθηματικός, χωρίς να γίνεται μελό αλλά και να επικοινωνεί με τον ακροατή κυρίως μέσω των συνθέσεών του και όχι γενικά και αόριστα της ατμόσφαιράς του.

Η συνθετική δουλειά, οι λεπτομέρειες στις κιθάρες και τα καλοδουλεμένα και πολυποίκιλα φωνητικά, ρίχνουν το βάρος στα τραγούδια και όχι στους περιορισμούς ενός one-man band από πλευράς μέσων και δυνατοτήτων. To "The Bleakness Of Our Constant", χαρίζει απλόχερα 44 λεπτά μαγείας και στιγμών άξιων μνήμης και το πετυχαίνει χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο τον δίσκο εδώ.

  • SHARE
  • TWEET