Empyrium

Über Den Sternen

Prophecy Productions (2021)
Από την Ελένη Λιβεράκου Eriksson, 22/02/2021
Empyrium is alive again!
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Όταν έχεις μπροστά σου το όνομα Empyrium, 25 χρόνια σοβαρής παρουσίας στη μουσική, καλλιτέχνες που δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο στυλ και ακόμα συνεχίζουν να σε συγκλονίζουν, τι μπορείς να γράψεις που να μη σε κάνει να νιώσεις λίγος. Ακούω το πολυαναμενόμενο καινούργιο άλμπουμ τους "Über den Sternen", και παρότι υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην το αντιμετωπίσω υποκειμενικά, με λύγισε. Μου έσφιξε την καρδιά, με συγκίνησε και με έφερε σε μια ενεργειακή αδράνεια. Να μην μπορώ να κάνω κάτι άλλο από το να τους ακούω, ξανά και ξανά. Με κράτησε ακινητοποιημένη και φυλακισμένη στις νότες, στις φωνές, στις μελωδίες του. Στα πάντα του.

Βαθιά ανάσα και πάμε. Πάνω από τα αστέρια λοιπόν, αυτό το ταξίδι που μας προσφέρουν οι Γερμανοί Empyrium. Έκτο full-length άλμπουμ, επτά χρόνια αναμονής από το προηγούμενο "The Turn of the Tides", μια παύση που κράτησε τέσσερα χρόνια, άλλα σχήματα και projects, αβεβαιότητα για το μέλλον της μπάντας, με ένα πραγματικά φανατικό κοινό να τους παρακολουθεί από την αρχή χωρίς να αμφιταλαντευτεί στιγμή για το μέλλον τους. Κάτω από τις φτερούγες της Prophecy Productions όμως, τίποτα μα τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος, κι έτσι σήμερα έχουμε άλλο ένα υπέροχο άλμπουμ που για κανένα λόγο δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Ο ήχος που μας έδωσαν εκεί στις αρχές του '90 ήταν ξεκάθαρα symphonic folk/doom, σήμερα και ακούγοντας το "Über den Sternen" έχουμε neofolk/dark folk στοιχεία χωρίς όμως να έχουν χάσει και τις πρωταρχικές ρίζες τους. Οι ηλεκτρικές κιθάρες και τα σκληρά φωνητικά, τα οποία σηματοδότησαν τα δύο πρώτα τους άλμπουμ ήταν αυτά που στάθηκαν δυνατά στα μελωδικά θεμέλια του συγκροτήματος. Οι black metal διαδρομές υφίστανται ικανοποιητικές ακόμα και για τους παλιούς οπαδούς. Στοιχεία dark folk όμως τα οποία υπήρχαν στο τρίτο και τέταρτο άλμπουμ τους είναι και εδώ ορατά. Άρα έχουμε μια ανάμιξη και μια ανακατάταξη κατά συνέπεια και εγένετο "Über den Sternen". Ένα μουσικό σταυροδρόμι που συγχωνεύει τη μουσική τους εξέλιξη με έναν πραγματικά εκπληκτικό ήχο. Παραγωγή άψογη στα όρια εκείνα που δεν ευνουχίζει την ποιότητα και την ιστορία των δημιουργών.

Ο Markus Stock και ο Thomas Helm μόλις δημιούργησαν ίσως το πιο δραματικό τους άλμπουμ. Γεμάτο λυρισμό. Καθαρά και μη, φωνητικά. Περικυκλωμένα από επιλεκτικά μουσικά όργανα, όπως, ακουστική κιθάρα, άρπα, φλάουτο, βιολί, βιόλα και τσέλο δίνουν για άλλη μια φορά μια εικονική ακουστική μεταφορά στη θεματολογία που πάντα αγαπούσαν. Στις ορεινές ομορφιές από σκοτεινά δάση που εκτείνονται προς τον ορίζοντα, μεγαλοπρεπή ερείπια μεσαιωνικών κάστρων που στέκονται ακόμα περήφανα πάνω από γκρεμούς. Σε λυρικές πτήσεις της φαντασίας από τους τοπικούς μύθους, αρχαία μέρη και το θαύμα της φύσης των βουνών Rhön της πατρίδας τους που βρίσκονται στα δυτικά της Γερμανίας. Η δυνατή αυτή σύνδεση που έχουν και οι δυο δημιουργοί με τις ρίζες τους αντικατοπτρίζει στα τραγούδια τους μια κινηματογραφική έκφραση που βρίσκεται βαθιά στην ψυχή των μουσικών. Ένα εξαιρετικό και μοναδικό άλμπουμ μόλις αναδύθηκε. Με εκείνον τον τρόπο που μόνο οι Empyrium ξέρουν.

Facebook
Bandcamp
Youtube

  • SHARE
  • TWEET