Eldritch

Gaia's Legacy

Scarlet (2011)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 21/09/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Είναι αδύνατο (ή αφελές) να μένεις σε ένα και μόνο είδος μουσικής που σου αρέσει, αλλά είναι και λογικό να υπάρχουν είδη (ή υπό-είδη, ανάλογα από το πόσο μακροσκοπικά ή μικροσκοπικά αντιμετωπίζει κάποιος τα πράγματα) που σου αρέσουν περισσότερο από τα άλλα. Το να δεθείς με τα μεγάλα συγκροτήματα του εκάστοτε χώρου είναι ο πρώτος σημαντικός παράγοντας, αλλά νομίζω πως τελικά αυτό που καθορίζει το πόσο θα αγαπήσεις το είδος είναι οι «μικρές κυκλοφορίες» του, που σταδιακά συλλέγεις και δένεσαι μαζί τους, άλμπουμ από μάλλον άσημες μπάντες με τα οποία δένεσαι.

Όλος αυτός ο πρόλογος γίνεται για να προσπαθήσω να εξηγήσω ότι ήταν δίσκοι σαν το "El Nino" των Ιταλών Eldritch που έπαιξαν το ρόλο τους στο να αναχθεί το progressive metal ως το αγαπημένο μου genre, ή subgenre, αν προτιμάτε. Καταπληκτικό άλμπουμ, που με έκανε να παρακολουθώ διακριτικά την πορεία τους, άλλοτε επικροτώντας τον πειραματισμό τους ("Reverse") και άλλοτε (συνήθως) νιώθοντας ότι κάτι μου λείπει, κάποιος παράγοντας Χ δεν επιτρέπει στην εκάστοτε νέα δουλειά του συγκροτήματος να έχει τον ίδιο ή παρεμφερή αντίκτυπο μέσα μου.

Δε λες κανένα άλμπουμ των Eldritch κακό, ειδικά μέχρι και το "Reverse" που ο ήχος τους εξελισσόταν, απλά από το "Portrait Of The Abyss Within" του 2004 φαίνεται πως έχουν καταλήξει στο πώς θέλουν να ακούγεται το prog/power τους, χωρίς να διαφοροποιούνται ιδιαίτερα, εστιάζοντας στο να γράψουν καλές μελωδίες, κοφτά riff και απλωμένα lead μέρη. Το ίδιο κάνουν και στο νέο τους άλμπουμ, "Gaia's Legacy", που πραγματεύεται οικολογικά θέματα, και πιο ειδικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όντας βασισμένο -όπως μας ενημερώνει το δελτίο τύπου- στο ντοκιμαντέρ του Al Gore, "An Inconvenient Truth". Μουσικά, δεν παρεκκλίνουν από το τυπικό μεν, καλοπαιγμένο δε, progressive metal που περίμενα να ακούσω.

Στο σημείο αυτό χωρίζουν φιλικά οι δρόμοι πολλών ακροατών και εγώ ανήκω στην κατηγορία που αναγνωρίζει το άρτιο και καλοδουλεμένο αποτέλεσμα, αλλά για να με κερδίσει ένα νέο άλμπουμ πρέπει να έχει ιδιαίτερη έμπνευση ή κάποια διαφοροποίηση που δε βρίσκω αλλού. Στην προκειμένη περίπτωση δε βρήκα κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να χάσω σχετικά γρήγορα το ενδιαφέρον μου για το δίσκο και ο μόνος λόγος που επαναλάμβανα τις ακροάσεις ήταν μήπως και τον αδικήσω στην παρούσα κριτική.

Προσοχή, όμως! Για τους οπαδούς που είναι κατασταλαγμένοι στον ήχο που θέλουν να ακούν και οι προηγούμενες δουλειές των Eldritch τους καλύπτουν απόλυτα, το "Gaia's Legacy" δε θα αποτελέσει σε καμία περίπτωση απογοήτευση. Ίσως, μάλιστα, να έχει και μερικά πιο ωραία μελωδικά στοιχεία, όπως π.χ. στα refrain των "Deviation" και "Our Land" ή στη μπαλάντα "Thirst In Our Hands", ενώ bonus ευχάριστη έκπληξη είναι η διασκευή στο "Through Different Eyes" των Fates Warning, που κλείνει το άλμπουμ, χωρίς να διαφοροποιείται σημαντικά ή να μπορεί να συγκριθεί με το πρωτότυπο φυσικά.

Εγώ συνεχίζω να βλέπω το ποτήρι μισοάδειο και την επιμονή στα κοφτά riff και τη δίκαση να δημιουργούν μια μονοτονία στο άλμπουμ, που τελικά μάλλον δεν ευνοείται από το timing. Μπορεί οι μαζεμένες (και ως επί το πλείστον) πολύ καλές κυκλοφορίες στο χώρο να δημιουργούν ένα αυξημένο ενδιαφέρον και ζήτηση, αλλά ανεβάζουν τον ανταγωνισμό σημαντικά και δυσκολεύομαι ακόμα περισσότερο να βρω λόγο να αντικαταστήσω κάποια από αυτές με το "Gaia's Legacy".
  • SHARE
  • TWEET