Dirty Granny Tales

Didi's Son

Self Released (2010)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 07/07/2010
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Αν και το δισκάκι αυτό το είχα αγοράσει αρκετό καιρό πριν και συγκεκριμένα σε μια από τις τελευταίες εμφανίσεις των Dirty Granny Tales στην Αθήνα εκεί κοντά στα μέσα του Μάρτη, το πλήρωμα του χρόνου ήρθε τώρα για να δει το φως ο σκοτεινός κόσμος του μουσικοθεατρικού σχήματος του Mouldbreath και της παρέας του, για δεύτερη φορά μετά το "Inversed World" που μας κατέπληξε προ διετίας.

Σαν το καλό κρασί ωρίμασε και αυτό και απέκτησε το μεθυστικό άρωμα που σπάει ρουθούνια και κατακλύζει δίχως ερώτηση τα πνευμόνια, ούτως ώστε στην εκπνοή να νιώθεις μια μικρή ευχάριστη ζαλάδα. Οι Dirty Granny Tales καταφέρνουν να διατηρήσουν αυτό το σκοτεινό πνεύμα που χαρακτήριζε και το "Inversed World" και να το επεκτείνουν σε πιο σκοτεινές πτυχές στο "Didi's Son". Ο συγκερασμός στοιχείων που φέρνουν στο νου ελληνική μουσική - προς θεού μην πάει ο νους σας στα μπουζούκια - άλλωστε, όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει έχουν επηρεαστεί από το Χατζιδάκι, με το θεατρικό των Residents και των Tiger Lillies, ιδιαιτέρως στον τρόπο που τραγουδάει ο Mouldbreath, κατορθώνει να αναβιώσει συναισθήματα ταινίας τρόμου. Φυσικά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και το παρελθόν των Dirty Granny Tales που ακούει στο όνομα Horrified και που αραιά και που κάνουν και αυτοί την εμφάνισή τους στις συνθέσεις. Μην περιμένετε όμως να ακούσετε παραμόρφωση στην κιθάρα ή το μαντολίνο, απλά όσοι έχουν ακούσει την συγκεκριμένη μπάντα θα αναγνωρίσουν ορισμένες στιγμές τους.

Ο χρόνος κατά τη ροή του "Didi's Son" κυλά πολύ ευχάριστα και απρόσκοπτα. Θα μπορούσε να αποτελεί το soundtrack μιας ταινίας στα μέτρα του Tim Burton, χωρίς ωστόσο να χάνει την αξία της η κάθε σύνθεση. Κάθε άλλο, μιας και έχουν γραφτεί έτσι τα κομμάτια ώστε να μπορούν να σταθούν άνετα και ως ανεξάρτητες μονάδες, αλλά να συνδυάζονται και άψογα στο σύνολό τους.

Η ιστορία που διαδραματίζεται εδώ, αφορά τον καρπό του έρωτα της Didi και του Παραμυθά, έναν απόγονο που ταλανίζεται ανάμεσα στη φύση των δυο γονιών του. Κούκλα ή άνθρωπος; Ή κάτι ενδιάμεσο, μια αλλόκοτη φιγούρα που δεν ανήκει σε κανέναν κόσμο, ούτε τον πραγματικό ούτε τον παραμυθένιο; Το concept συνεχίζει από εκεί που είχε μείνει το "Inversed World", το οποίο μας έβαλε στον κόσμο των ηρώων, όπου τα αντικείμενα ζωντανεύουν και οι άνθρωποι αναλαμβάνουν τον άψυχο ρόλο τους.

Στο "Didi's Son" θα βρείτε επίσης δύο εξαιρετικά animated clip των κομματιών "The Trip" και "Didi's Show" καθώς και ολόκληρη την περσινή παράσταση βασισμένη στον παρών δίσκο υπό άκρως επαγγελματική λήψη που εκτινάσσει στα ύψη την αξία του συγκεκριμένου CD/DVD και κάνει την απόκτηση του επιτακτική ανάγκη για τους νυν και τους εν δυνάμει φίλους της μπάντας, ιδιαιτέρως αυτούς που δεν κατάφεραν να τη δουν ζωντανά. Λεπτομέρειες της δεν θα αποκαλύψω για να μη χαλάσω το μυστήριο.

Σπεύσατε λοιπόν να το αποκτήσετε, κυρίως (ή μόνο;) από τις διάφορες ανά την Ελλάδα παραστάσεις που δίνουν οι Dirty Granny Tales και θα ανταμειφθείτε από μια μπάντα που προσπαθεί και καταφέρνει να κάνει κάτι το διαφορετικό στην Ελλάδα. Ας ελπίσουμε να τα καταφέρουν και στο εξωτερικό, μιας και φαίνεται ότι έχουν όρεξη και ταλέντο. Για άλλη μια φορά η Didi καταφέρνει να μας σαγηνεύσει.
  • SHARE
  • TWEET