Dark Tranquillity

Construct

Century Media (2013)
Από τον Βαγγέλη Ευαγγελάτο, 01/05/2013
«Οι Dark Tranquillity δεν έχουν χάσει την ικανότητά τους να προοδεύουν, δημιουργώντας -όπως πάντα- όμορφη μουσική»
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Οι Dark Tranquillity ανέκαθεν είχαν την υγιή συνήθεια να ψάχνονται, να εμπλουτίζουν με νέα στοιχεία τον ήχο τους και να τεστάρουν τα όριά του. Από τη σχολή που συνδημιούργησαν στις αρχές των 90s και τους θαρραλέους πειραματισμούς του "Projector" μέχρι την ωριμότητα του "Damage Done" και την επιτυχημένη αναμόρφωση του "Fiction", οι Σουηδοί αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν ανήκουν στις μπάντες που επαναπαύονται εύκολα.

Τρία χρόνια μετά το διχαστικό "We Are The Void" αποφασίζουν να προχωρήσουν σε ακόμη μία ανασυγκρότηση, ρίχνοντας εκ νέου τις ταχύτητες, επενδύοντας στις ατμόσφαιρες και ισχυροποιώντας την πρωτοκαθεδρία στα καθαρά του Stanne και τα πλήκτρα του Brändström. Παράλληλα, ο Henriksson αναλαμβάνει (και) το μπάσο για πρώτη φορά μετά το "Projector", με την μπάντα να ανακτά την πενταμελή της υπόσταση έπειτα από δεκατρία ολόκληρα χρόνια.

Σαν αποτέλεσμα, το "Construct" δείχνει εξαρχής ποιοτικότερο αλλά και σαφώς πιο δουλεμένο από τον προκάτοχό του, εμφανίζοντας μεγαλύτερο συνθετικό βάθος, διατηρώντας την πιο πρόσφατη κατεύθυνση αλλά αλλάζοντας τον τρόπο προσέγγισης αυτής. Η χαρακτηριστική διαχυτικότητα των μελωδιών είναι εδώ, παρέα με την πιο εμπορική στροφή των τελευταίων κυκλοφοριών, συγχρόνως όμως επιστρέφει και μια διάθεση πειραματισμού που έμοιαζε να έχει εξασθενήσει.

Το "For Broken Words" ως πρώτο δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό της θέλησής τους να κινηθούν σε νέα μονοπάτια, ωστόσο αποτελεί μία μάλλον αδύναμη εκκίνηση για τον δίσκο, κάτι που τονίζεται και με το "The Science Of Noise" που ακολουθεί, και στο οποίο επιστρέφουν γρήγορα σε πιο οικείες φόρμες με μερικά έξοχα lead που θυμίζουν την εποχή του "Haven". Τα «γκοθέ» πλήκτρα του "Uniformity" κάνουν το παρελθόν να φαντάζει ακόμα πιο μακρινό, ενώ το "The Silence In Between" φέρνει αβίαστα στο μυαλό το "Damage Done". Στη συνέχεια θα συναντήσουμε δύο από τις πιο επιθετικές στιγμές του δίσκου, με τα "Apathetic" και "Endtime Hearts" να ανήκουν και στις πιο ενδιαφέρουσες, συνδυάζοντας «παρελθοντική» νοοτροπία και αλλαγές στο riffing στις οποίες δεν μας έχουν συνηθίσει, έστω κι αν αδικούνται ελαφρώς από την «πληκτροκεντρική» παραγωγή. Το "Apathetic", μάλιστα, πιθανότατα θα είχε και καλύτερη μοίρα ως single, κερδίζοντας δικαίως τον χαρακτηρισμό του highlight από το πρώτο κιόλας άκουσμα.

Μπορεί το "What Only You Know" να μην έχει να πει πολλά ανάμεσά τους -προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για την μοναδική πραγματικά αδύναμη σύνθεση- ωστόσο η τριπλέτα που κλείνει το άλμπουμ επαναφέρει την ποιότητά του σε μεγάλα ύψη. Η ηλεκτρονική δομή και η αυθεντική "Projector"-ική αύρα του "State Of Trust" το καθιστούν αυτόματα ξεχωριστό - και ταυτόχρονα μεταξύ των πιο πειραματικών κομματιών που έχουν γράψει εδώ και πολύ καιρό. Για το "Weight Of The End" δεν χρειάζεται να πω τίποτα (τα λέει όλα η riffάρα του), με το "None Becoming" να ολοκληρώνει το "Construct" με μια γνώριμη αίσθηση μελαγχολίας που αρμόζει σε έναν δίσκο των Tranquillity.

Συνοψίζοντας, τα συμπεράσματα που ακολουθούν τις ακροάσεις της δέκατης δουλειάς των Σουηδών ενδέχεται να ποικίλλουν. Ίσως κάποιοι να δυσανασχετήσουν με την ύπαρξη ορισμένων «χαρούμενων» μελωδιών, τον μετριασμό της ταχύτητας ή τον «λίγο απ' όλα» συνθετικό χαρακτήρα του δίσκου. Προσωπικά, το μόνο πράγμα για το οποίο δεν θα γκρινιάξω ποτέ αφορά στην τάση της μπάντας να εξελίσσεται μέσω της μουσικής της, ακόμη κι αν δεν διστάζει -σε σημεία- να απομακρυνθεί όσο ποτέ άλλοτε από τις ρίζες της.

Στην τελική, το "Construct" μπορεί να μην συγκρίνεται ευθέως με τα μεγαλεία του παρελθόντος, ωστόσο το σημαντικό είναι ότι δεν επιδιώκει τις αντιπαραθέσεις μαζί τους. Το θετικότερο όλων είναι ότι μετά από 24 χρόνια πορείας οι Dark Tranquillity δεν έχουν χάσει την ικανότητά τους να προοδεύουν, οικοδομώντας βάσει των ατμοσφαιρικών τους ανησυχιών, επεκτείνοντας τους ήδη διευρυμένους ορίζοντές τους και δημιουργώντας -όπως πάντα- όμορφη μουσική.VIDEO


  • SHARE
  • TWEET