Tome Of The Unreplenished

Earthbound

Avantgarde Music (2022)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 11/07/2022
Ατμοσφαιρικό black metal που ξεχωρίζει από τη μάζα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Είναι η πρώτη επαφή μαζί τους και οι φήμες λένε πως, μετά από ένα διάλειμμα noise και ηλεκτρονικών διαστάσεων, επέστρεψαν στον χώρο του ατμοσφαιρικού black metal του ντεμπούτου. Ο πυρήνας παραμένει σταθερός και ο Hermes αλλάζει μουσικούς συντρόφους. Οι Macabre Omen στην ολότητά τους είναι οι νέοι του σύντροφοι, ευχάριστα μαντάτα που αποτυπώνονονται ανάλογα και ως ηχητικό αποτέλεσμα.

Τολμηρή προσπάθεια η νέα τους δημιουργία, συνοδεύεται δε από έναν προσδιορισμό που δεν είναι και ο πλέον συνήθης στο ιδίωμα: Αιθέρια είναι η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό. Να ‘ναι καλά οι μελωδίες, οι ψαλμωδίες και τα πλήκτρα, εν μέσω black metal επιθέσεων. Κάπου εκεί βρίσκεται και ο δίσκος, δίχως ακροβασίες και ανισορροπίες. Μελετημένος μέχρι τελευταίας νότας, ενσωματώνει με φυσικότητα τα επί μέρους στοιχεία του και τα παραδίδει ως μια ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη πρόταση.

Η αύρα των Macabre Omen παρούσα δίχως να είναι κυριαρχική. Τα καθαρά φωνητικά και οι κραυγές του Αλέξανδρου, όπως και οι ήχοι της ακουστικής κιθάρας του, γίνονται άμεσα αντιληπτά, συνοδεύοντας τους βρυχηθμούς του Hermes. Εδώ ακριβώς εντοπίζεται μια ιδιαιτερότητα στις μακροσκελείς συνθέσεις: Η μουσική έχει τον πρωτεύοντα ρόλο και τα φωνητικά τη συνοδεύουν, δίνοντας ώρες ώρες την εντύπωση μιας instrumental σύνθεσης (ενώ δεν είναι). Θα έρθει η ώρα της πάντως, ως ο επίλογος του δίσκου.

Με κάποιον τρόπο η φύση και τα στοιχεία της γίνονται οι πρωταγωνιστές του δίσκου, οι εικόνες που συνθέτει ο συνδυασμός metal - ambient, παραπέμπουν εκεί. Έχοντας σώας τας φρένας, ήταν αρκετές οι φορές που ένιωσα το φύσημα του αέρα και τον ήχο του νερού στα ηχεία, αν και δεν υπήρξαν ποτέ ως πραγματικοί ήχοι. Οι ρυθμοί εναλλάσσονται, ενίοτε γίνονται σχεδόν «επιληπτικοί» με σταθερά μοτίβα, λες και αποτελούν το κυρίως θέμα της σύνθεσης. Η παραγωγή είναι υποδειγματική και άπαντες ακούγονται καθάρια, σαν το νερό (πάλι αυτό) που δεν τρέχει στον δίσκο. Η black metal επίθεση ελληνικού ύφους που ανοίγει τον δίσκο, σταδιακά παίρνει μία επική χροιά, για να κλείσει με ελάχιστες κραυγές και μπόλικα synths, με έναν επίλογο στα πρόθυρα του διαλογισμού. Αυτοί είναι οι Tome Of The Unreplenished για φέτος.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET