Cold War Kids

Cold War Kids

AWAL (2023)
Από τον Δημήτρη Μωυσίδη, 13/11/2023
Ένα φιλί στο μάγουλο για να ζεστάνει τις καρδιές σας και να σας κάνει να χαμογελάτε
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

ΟΙ Cold War Kids δεν είναι τίποτα τυχαίοι ή νέοι στο χώρο. Από το 2004, με βάση το Long Beach της California, έχουν παράξει δέκα συνολικά άλμπουμ και έχουν περιοδεύσει τον blues-infused indie ήχο τους σε διάφορα φεστιβάλ κυρίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ίσως είναι καιρός και από τα μέρη μας να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Ένα μίγμα βρετανικού σκοτεινού και βροχερού καιρού που ανοίγει για να μπει ο ζεστός καλιφορνέζικος ήλιος. Ένα fusion ήχων που φωνάζει indie rock και κοιτάει βαθιά μέσα στη ψυχή του τραγουδιστή και ηγέτη του συγκροτήματος Nathan Willett, τραγουδώντας και προκαλώντας τον ίδιο καταρχάς να αντιμετωπίσει την εικόνα του ως άνδρας και έπειτα όλους εμάς με το εξώφυλλο που χωρίς να προκαλεί καθόλου, τριγκάροντας με έναν έμμεσο τρόπο τα ρεφλέξ μια υποβόσκουσας τοξικής αρρενωπότητας που ίσως έχουμε μέσα μας. Έξυπνο.

Όλος ο δίσκος για την ακρίβεια είναι αυτόν ακριβώς. Αντιμετωπίζει τον ακροατή με ένα έξυπνο τρόπο μέσα από δώδεκα κομμάτια που σε μόλις 37 λεπτά, αρχικά κεντρίζουν τη προσοχή μας με τα ξεσηκωτικά rοck και funk "Double Life" και "Run Away With Me" έτσι ώστε με ηρεμία μετά να δώσεις την απαραίτητη προσοχή στα υπόλοιπα κομμάτια. Κάθε άλμπουμ που είναι αληθινό, προσωπικό και μιλάει από τη ψυχή δεν μπορεί παρά να είναι καλό και σε στιγμές του να βρεις στους στίχους του στιγμές από τις δικές σου σκέψεις και προβληματισμούς. "I’ll show you everything if you take a chance - Run away with me", και η πρόσκληση να δραπετευσεις, σε μια μάλλον νοσταλγική ματιά σε νεότερες εποχές ανεμελιάς. O Willett το εξηγεί όμορφα ο ίδιος για το γεμάτο ψυχή "Stray", πως το παράδοξο με τις σχέσεις είναι όσο και αν παλεύουμε για την επιτυχία είναι οι τραγικές στιγμές που μας φέρνουν κοντά. Το "Toxic Mask" είναι το κομμάτι που θα αγαπήσεις από το άλμπουμ και που συνοψίζει το νόημα ολόκληρης αυτής της δημιουργίας των CWK. ‘Will you pretend, will you surrender?’ με αυτά που βλέπεις και αντιμετωπίζεις σε προκαλεί να απαντήσεις ο Willett. Παρά το προσωπικό feeling του album υπάρχει αρκετή ευφορία και ευκαιρία για χορό και το "Blame" μας το δίνει αυτό. Το "Empty Inside" συνεχίζει στο ίδιο και περισσότερο groove ύφος κάνοντάς μας να χαμογελάμε. Οι ρυθμοί πέφτουν λίγο από εκεί και πέρα οδηγώντας μας σε ένα όμορφο φινάλε, μια ακόμα προσωπική ματιά του Willett για την φήμη και τις μάσκες που όλοι μας φοράμε. Ένα τρυφερό outro που ολοκληρώνει την πληθώρα συναισθημάτων που αναρωτιέμαι μετά από τόσες ακροάσεις πως χώρεσαν σε μόλις 37 λεπτά.

Οι Cold War Kids με το δέκατο τους άλμπουμ μας δίνουν μάλλον την πιο ώριμη και όμορφη δουλειά τους. Έντονα προσωπικό, στίχοι με νόημα, χορευτικό, indie συνδυασμός βρετανικής μουντάδας με τη ζεστασιά της Καλιφόρνιας. Ένα άλμπουμγια να ζεστάνει τις καρδιές σας και να σας κάνει να χαμογελάτε. Ίσως και ένα άλμπουμ που θα βρει περισσότερη απήχηση σε αντρικό κοινό λόγω των στίχων και των μηνυμάτων που περνάνε. Ένα τρυφερό φιλί στο μάγουλο.

  • SHARE
  • TWEET