Apocalyptica

Amplified (A Decade Of Reinventing The Cello)

Universal (2006)
06/07/2006
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από τότε που οι πρωτοεμφανιζόμενοι Φιλανδοί σόκαραν όλο τον metal κόσμο με τις διασκευές τους (τέσσερα cello) σε κλασικά κομμάτια των Metallica. Από τότε (1996) κύλησε πολλή άμμος στην κλεψύδρα, οι Apocalyptica έβγαλαν πέντε δίσκους -o ένας καλύτερος από τον άλλο- και έχοντας πλέον βρει την προσωπική τους γραφή και ταυτότητα μέσα από τη μουσική που θέλουν να παίξουν, μας παραδίδουν μια συλλογή με τα καλύτερα κομμάτια τους, έτσι για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα.

Από τις σεμνές διασκευές του 1996 στους Metallica μέχρι την εισαγωγή τυμπάνων και φωνητικών στα κομμάτια τους στο περυσινό "Apocalyptica", οι διάσημοι πλέον Φιλανδοί μας απέδειξαν ότι όχι μόνο είναι πιο metal από πολλούς επιφανείς μουσικούς, αλλά ότι ξέρουν να πειραματίζονται και να εξελίσσονται, χωρίς να χάνουν το προσωπικό τους στίγμα. Στη συλλογή "Amplified - A Decade Of Reinventing The Cello" θα βρείτε σίγουρα κάποιες από τις καλύτερες στιγμές τους, οι οποίες θα σας υπενθυμίσουν πόσο ταλαντούχοι είναι οι συγκεκριμένοι μουσικοί και πόσο ιδιαίτερο και μελαγχολικό μπορεί να είναι ένα όργανο σαν το cello. Ένα όργανο που (όπως φαίνεται και στο άλλη μια φορά εκπληκτικό τους εξώφυλλο) οι Apocalyptica το αποδόμησαν και το ανασυνέθεσαν για να εξυπηρετήσει το μουσικό τους στόχο, με απώτερο σκοπό να παίξουν μια heavy μουσική όπως αυτοί την είχαν φανταστεί. Και τελικά δικαιώθηκαν καθώς το metal κοινό, μακριά πλέον από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος, τους αγκάλιασε.

Στη διπλή λοιπόν παρούσα συλλογή θα βρούμε κάποιες χαρακτηριστικότατες στιγμές των Apocalyptica συγκεντρωμένες όλες μαζί, πορωτικές αλλά συνάμα μελαγχολικές. Στο πρώτο cd συναντάμε κομμάτια από την "κανονική" δισκογραφία τους με την προσθήκη μιας ωραιότατης διασκευής στο "Angel Of Death" των Slayer. Με δεκαπέντε κομμάτια συνολικά, πιστεύω πως το πρώτο cd είναι ότι πρέπει για κάποιον που δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με το συγκρότημα και θέλει να αποκτήσει μια πρώτη οικειότητα με τον ήχο του, καθώς και για κάποιον που τους έχει μεν ακούσει, αλλά δεν είχε τύχει να αγοράσει κάποια από τις δουλειές τους. Ενστάσεις για τις επιλογές των κομματιών φυσικότατα υπάρχουν: προσωπικά δε μπορώ να καταλάβω πως εξαίρεσαν το "Unforgiven", την καλύτερη τους διασκευή κατά τον υπογράφοντα, από το "Amplified", αλλά όπως πάντα συμβαίνει στα best of, κάποια κομμάτια πρέπει να μείνουν έξω.

Και αν το πρώτο cd απευθύνεται σε όσους δεν είναι γνώστες της μουσικής των Apocalyptica, το δεύτερο 30λεπτο cd είναι σίγουρα αφιερωμένο στους πιο φανατικούς τους οπαδούς. Μπορεί να έχει μεν μόνο οκτώ κομμάτια, αλλά περιέχει όλες τις συνεργασίες που έχουν κάνει οι Φιλανδοί με γνωστές φωνές της metal (και όχι μόνο) σκηνής, οι οποίες μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμες μόνο στις δυσεύρετες special εκδόσεις των δίσκων τους "Cult" και "Reflections", με τα "Bittersweet" από το "Apocalyptica" και "Sheemann" (πόσο δίκιο είχες Σπύρο) να ξεχωρίζουν σε ένα δισκάκι που αποτελεί την ονείρωξη του κάθε die-hard οπαδού τους. Εκτός των επανεκδόσεων, στο δεύτερο cd περιέχεται και το καινούργιο (και αξιοπρεπές) "Repressed" στο οποίο οι Apocalyptica συμπράττουν με τον Max Cavalera (Soulfly) και τον Matt Tuck (Bullet For My Valentine).

To "Amplified - A Decade Of Reinventing The Cello" είναι μια πληρέστατη συλλογή ενός από τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στη metal μουσική. Είτε είστε οπαδός τους είτε όχι, στο "Amplified" θα βρείτε σίγουρα μια εναλλακτική μουσική πρόταση που θα σας εκπλήξει και θα σας πορώσει. Εν αναμονή του νέου τους δίσκου και μιας ενδεχόμενης μελλοντικής τους εμφάνιση στην Ελλάδα (όπως πχ. την τελευταία φορά που "τα έσπασαν" κανονικότατα), το "Amplified" μας υπενθυμίζει τα πεπραγμένα των Apocalyptica. Προτιμήστε το!

  • SHARE
  • TWEET