Amon Amarth

The Great Heathen Army

Metal Blade Records (2022)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 21/07/2022
Βόρειοι μύθοι και ιστορίες που συναρπάζουν εκ νέου, με μια πιο επιθετική μουσική προσέγγιση από τους Σουηδούς
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

 

Είναι φορές που ο συγχρονισμός ή η σύμπτωση σε πετυχαίνουν λες και τα είχες παραγγείλει μέχρι λεπτομέρειας. Το ντοκιμαντέρ με Vikings διαδέχεται αυτός ο δίσκος, τον οποίο με τη σειρά του διαδέχεται η φοβερή anime σειρά Vinland Saga. Drakkar, τσεκούρια, Leif Erikson, Saxon(s), υδρόμελο, κατσίκες. Όλα τα έχει το The Great Heathen Army, εκτός από ένα ελκυστικό εξώφυλλο. Μικρό το κακό, καθώς είχα να ευχαριστηθώ δίσκο τους τόσο πολύ από το μακρινό 2006 και το With Oden On Our Side.

Η καλή μέρα, που δεν ισχύει πάντοτε, φάνηκε από την αρχή: Get In The Ring και ομώνυμο φέρανε χαμόγελα. Η μπάντα σα να ξαναέβγαλε μούσκουλα, ειδικά με το πρώτο, και οι Bolt Thrower αναφορές είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες. Μαθημένοι πλέον στο να κρατάμε μικρά καλάθια με δημοφιλείς μπάντες, δεν ενθουσιαστήκαμε πέραν του «επιτρεπόμενου». Αυτό θα γινόταν μόνο με το τέλος της ακρόασης. Και με μια  κατσίκα κι ένα βέλασμα.

Η Heidrun τρώει το φύλλωμα του δέντρου που βρίσκεται στην οροφή της Βαλχάλα και παράγει υδρόμελο για τους νεκρούς πολεμιστές που θα βρεθούν στη Μεγάλη Αίθουσά της. "Who’s the goat, who’s the goat - Heidrun, Heidrun" φωνάζουν αυτοί με το δίκιο τους, υμνώντας και αποθεώνοντας την κατσίκα - barwoman. Το βέλασμά της εις διπλούν, θέτει υποψηφιότητα για τη μεγαλύτερη τρολιά σε δίσκο για φέτος, αν και με βλέπω να ανταποκρίνομαι σε αυτό σε ένα πιθανό live των Σουδών. Τόσο κολλητικό και συναυλιακό είναι το συγκεκριμένο τραγούδι με τον σχεδόν folk χαρακτήρα του.

Εκτός από το ομώνυμο που σα να το είχε ξαναπάρει κάπου το μάτι μου σαν τίτλο, υπάρχει και το Oden Owns Ye All, με έναν φίλο να θυμάται τους επίσης πολεμοχαρείς Einherjer (Heidrun κέρνα άλλη μία) κι εμένα τους επίσης βόρειους Manegarm. Ακόμα ένα δείγμα ότι η μπάντα σκλήρυνε και βάρυνε ηχητικά. Death metal whirlwind. Ο Johan Hegg συντονίζει το λαρύγγι του με αυτές τις συχνότητες σαν άλλος berserker σε πολεμική έκσταση, που μόλις κατάπιε το μανιτάρι που την προκαλεί. Υπενθύμιση, να ξαναδώ το Vinland Saga.

Το groove παραμένει αδιαπραγμάτευτο, όπως και οι περισσότερο heavy metal στιγμές τους. Εξίσου πετυχημένες με τις πιο κάφρικες και ικανές να βρουν θέση σε συναυλιακό setlist, με τον κόσμο να συνοδεύει στα φωνητικά τον μουσάτο γίγαντα. Ή και τον Biff Byford, ο οποίος φαντάζομαι υπήρξε η μοναδική επιλογή για το ντουέτο του Saxons & Vikings. Mercia, Northumbria, Wessex, διεκδικούνται με μανία από τους δύο «ηγέτες», καμία περίπτωση ανακωχής. "You will taste the English steel" ο ένας, "We’ll send you to your god" ο άλλος. Μια εντυπωσιακή στιχομυθία εξελίσσεται, ένα ακόμα ένα συναυλιακό must γεννιέται, υπό τις ριπές απειλητικών ριφ.

Η μπάντα φαντάζει ακμαία μετά την παρένθεση τουλάχιστον του Berserker και μόνο τυχαία δεν είναι η επιστροφή του Andy Sneap στη θέση του παραγωγού. Ξαναγίνονται απειλητικοί, φροντίζει ιδιαίτερα για αυτό ο ντράμερ Jocke Wallgren με τις ομοβροντίες του, ειδικά στο Find A Way Or Make One, όντας σε απόλυτη αρμονία με τους στίχους. Κάποιοι παλιότεροι οπαδοί ίσως τους ξαναβάλουν στα ακούσματά τους, για τους νεότερους δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα γλεντήσουν και τώρα. Ίσως και να βελάξουν. Μπεεε.

YouTube

  • SHARE
  • TWEET