Aara

En Ergô Einai

Debemur Morti Productions (2020)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 10/04/2020
​Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες ατμοσφαιρικού black metal όπου μπορεί να καταφύγει κανείς την τρέχουσα χρονιά
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Δεκατρείς μήνες. Τόσο απέχουν οι δυο κυκλοφορίες των Ελβετών ΑΑRA. Η καινούργια αυτή μπάντα, εμφανίστηκε από το πουθενά και τάραξε ελαφρώς τον κόσμο όσων πρόλαβαν και πήραν χαμπάρι το ατμοσφαιρικό τους black metal. Πλέον, μέρος του roster της Debemur Morti, κατάφεραν και να βελτιώσουν την καλλιτεχνική τους πρόταση, αλλά κυρίως, να καταφέρουν να δημιουργήσουν έναν ντόρο αντάξιο της μουσικής τους αξίας.

Ο δεύτερος δίσκος τους, με το ελληνίζον αυτό όνομα, σηματοδοτεί ταυτόχρονα και μια ενδιαφέρουσα έκβαση της αισθητικής τους ταυτότητας. Σε αυτό το σημείο, οφείλει να πραγματοποιηθεί μια στάση. Η λέξη που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, στον τίτλο, είναι το «Έργο». Ναι, η υπαρξιακή αναζήτηση της μονάδας («Εν») και της πραγματικότητας («Είναι»), σίγουρα είναι ενδιαφέρουσες. Ο δίσκος, όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου, αντλεί έμπνευση από την επίδραση του Διαφωτισμού στη σκέψη. Τότε, άρχισαν να εξηγούνται πολλά.

Το έργο, είναι το αποτέλεσμα μιας πράξης, κάτι μετρήσιμο, απτό, μια καταγεγραμμένη εμπειρία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη. Η επανάσταση που έφερε στις επιστήμες και στην κοινωνική θεώρηση ο διαφωτισμός σημάδεψε την ανθρώπινη Ιστορία ανεξίτηλα. Ο δυτικός άνθρωπος πλέον, βρέθηκε στο επίκεντρο, τα υλικοτεχνικά του μέσα, με ισχυρότερο όλων, τον Λόγο, ήταν ικανά να του επιτρέψουν να αναδιαρθρώσει την κοινωνία και τη φιλοσοφία. Οι Aara, επιχειρούν να μην μείνουν μόνο στο περιτύλιγμα της εποχής. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τις καλογραμμένες συνθέσεις τους, αυτό είναι το στοιχείο που επιτρέπει στο συνολικό αποτέλεσμα να αναδυθεί από τη μάζα.

"Ergo" στα λατινικά, όπως πιθανώς γνωρίζουμε από τη διάσημη ρήση του Καρτέσιου, σημαίνει «άρα». Δεν γνωρίζω τη σύνδεση της μετάφρασης με το όνομα της μπάντας, αν υφίσταται όμως προσθέτει έναν εξέχοντα δυισμό στην αισθητική τους. Επηρεασμένοι από τον ανθρωποκεντρισμό που προσέφερε ο Διαφωτισμός, οι Ελβετοί προσδίδουν μια κλασικίστικη χροιά, με έντονες επιρροές νοοτροπίας από τη μουσική του 18ου αιώνα, στο ατμοσφαιρικό τους black metal. Οι ίδιοι ισχυρίζονται πως συνθέτουν «ανορθόδοξο» black metal, βασίζοντας τον ισχυρισμό στις θεματικές τους. Η αλήθεια όμως είναι, πως, πέραν των ηχητικών αποκλίσεων από το περίφημο ρεύμα του "orthodox black metal", το πνεύμα, παραμένει πιστό στις διδαχές για νίκη του Ανθρώπου και των αμαρτιών του έναντι της Ουράνιας Βασιλείας.

Μπορεί να μην ενδιαφέρονται καθόλου για μεταφυσικές και πνευματικές προεκτάσεις, η μουσική των Aara όμως αναγνωρίζει τη θέληση του ανθρώπου για ανέλιξη. Συνεπώς, με τον τρόπο του, το "En Ergo Einai" είναι ουσιαστικό black metal. Μάλιστα, διαθέτει μια φιλοσοφημένη πνευματικότητα η οποία δεν επαφίεται μόνο στο αισθητικό κομμάτι. Η συμβολή του Vindsval (Blut Aus Nord) στο εναρκτήριο και εξαιρετικό "Arkanum" αποτελεί το μέγιστο αποδεικτικό στοιχείο. Η σκιά των Blut Aus Nord στο ηχητικό αποτέλεσμα, είναι κολοσσιαία. Αν θελήσω να γίνω πιο συγκεκριμένος, οφείλω να διατυπώσω την άποψη πως το "Memoria Vetusta III: Saturnian Poetry", επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη του atmospheric black metal του δεύτερου μισού της δεκαετίας. Η ονειρική χροιά που δίνουν τα πολλαπλά κιθαριστικά στρώματα στις συνθέσεις του δεύτερου δίσκου των Aara, χρωστάει πολλά και σε αυτόν τον δίσκο και την τριλογία εν γένει.

Παρά το γεγονός πως το προαναφερθέν "Arkanum" είναι η κορυφαία στιγμή του δίσκου, αυτός δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη καμπή στα 33 λεπτά που διαρκεί. Εξαιρετικά δομημένος, ο δίσκος εξελίσσεται μέσα σε ένα κυκεώνα συναισθημάτων. Η αρχική ορμή δίνει τη θέση της στις ψυχολογικές ακροβασίες του "Stein Auf Stein". Η συνέχεια, αποτυπώνει ένα διαφορετικό πρόσωπο για την μπάντα, με το "Aargesang" να ενσωματώνει ορχηστρικά και χορωδιακά περάσματα και καμπάνες για να καταλήξει σε ένα υπέροχο και γήινο μελωδικό ξέσπασμα. Αν επιδιώκουν σε κάτι οι Aara, δεν είναι τόσο η ανάδειξη των ιδεών του διαφωτισμού, όσο η επίδραση που είχαν πάνω στο άτομο. Η θνητότητα ρίχνει τη σφραγίδα της στον ανθρώπινο ορίζοντα, το βάρος πέφτει στο άτομο να φτιάξει την κοινωνία.

Με τον ρομαντισμό να κυριαρχεί, μαζί με μια υποβόσκουσα μελαγχολία, ο δίσκος θα ολοκληρωθεί με τη δεύτερη πιο ενδιαφέρουσα στιγμή του. Η οπτική των Aara, γίνεται εμφανής στο "Telos". Η μελαγχολία κορυφώνεται, αφήνοντας ένα κενό στον ακροατή. Μπορεί πολλά μελωδικά περάσματα να ανασύρουν μνήμες στο έμπειρο αυτί, γεγονός παραμένει όμως πως η λεπτομέρεια κατά τη σύνθεση απέδωσε καρπούς αφού τίποτε δεν ηχεί εκτός χωροχρόνου. Μάλιστα, το κλείσιμο του κομματιού, το τέλος του τέλους, είναι τόσο δραματικό όσο η ματαιότητα την οποία υπηρετεί η μπάντα.

Αν λοιπόν, αρέσκεστε σε ατμοσφαιρικό black metal, με διαρκείς εναλλαγές συναισθημάτων, αν το ενδιαφέρον σας έλκεται από τη συνοχή και όχι απαραίτητα την πρωτοτυπία, το ταξίδι των "Aara" είναι μια ιδανική πρόταση. Η ικανότητα της μπάντας να μεταφέρει τον περίγυρο αιώνες πριν, στους πυλώνες της σύγχρονης δυτικής σκέψης, είναι ομολογουμένως ενδιαφέρουσα. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να αμελούνται τα ηχητικά δάνεια προς τους εμπνευστές τους. Σε κάθε περίπτωση, το "En Ergo Einai" διακατέχεται από ενδιαφέρουσες δυναμικές και χρήζει προσοχής από τους λάτρεις του ήχου.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET