2 Headed Dogs

The Engine Is On

Self Released (2021)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 17/11/2021
Δυναμικό heavy rock 'n' roll από την Πρέβεζα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

To 2021 εξελίχθηκε, και εξελίσσεται, σε ακόμα μια δύσκολη και ακραία περίεργη χρονιά. Αυτή η φράση φαντάζει ως ιδανικός πρόλογος με διφορούμενο νόημα. Αρχικά δικαιολογεί την καθυστερημένη, χρονικά, δισκοκριτική του συγκεκριμένου δίσκου ο οποίος βρέθηκε στα χέρια μου στην αρχή του έτους, πολύ κοντά δηλαδή στην πραγματική κυκλοφορία του. Οι αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας, ανάγκασαν, δυστυχώς, το κείμενο αυτό να φτάσει στον προορισμό του λίγο πριν τη λήξη της χρονιάς, μέσα σε μια στοίβα μουσικών «υποχρεώσεων». Ταυτόχρονα, για να επιστρέψουμε στο νόημα της εισαγωγικής πρότασης, η χρονιά αυτή αποδείχτηκε ξανά δύσκολη για τους μουσικούς και ιδιαίτερα για την underground σκηνή. Υπάρχουν όμως και, αρκετές ευτυχώς, εξαιρέσεις συγκροτημάτων που δεν το έβαλαν κάτω, πείσμωσαν και χρησιμοποίησαν την κάθε δυσκολία προς όφελός τους.

Οι 2 Headed Dogs προέρχονται από την Πρέβεζα και επέστρεψαν φέτος με τον δεύτερο δίσκο τους, πέντε χρόνια μετά το ομώνυμο ντεμπούτο τους. Με ελαφρά αλλαγμένη σύνθεση αλλά πάντα ως power trio, το συγκρότημα μας παρουσιάζει έναν μισάωρο δυναμίτη με επιρροές από τους Hellacopters μέχρι τους Nebula. Εννιά συνθέσεις οι οποίες αναμειγνύουν garage, high-energy rock 'n' roll και heavy rock και δημιουργούν ένα ενιαίο και σφιχτοδεμένο αποτέλεσμα το οποίο προσωπικά μου έφερε στο μυαλό τους αγαπημένους Fu Manchu.

"The Engine Is On" και πραγματικά οι μηχανές δείχνουν όχι μόνο να λειτουργούν αλλά να έχουν πάρει φωτιά. Αυτό γίνεται ξεκάθαρα φανερό από τα πρώτα δευτερόλεπτα του εναρκτήριου "Death Race" και συνεχίζεται με ξέφρενες ταχύτητες κατά το μεγαλύτερο μέρος του δίσκου. Η μικρή διάρκεια της πλειοψηφίας των συνθέσεων τα κάνει ευκολομνημόνευτα αλλά και γεμάτα ενέργεια. Η μπάντα όμως δείχνει να γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει και με απλές και έξυπνες κινήσεις αυξάνει το ενδιαφέρον του δίσκου ακόμα περισσότερο. Στο "The Prey" οι ταχύτητες πέφτουν, ξεκινούν με μια πανέμορφα μελωδικά μπασογραμμή ώστε να χτίσουν τελικά ένα αξιολογότατο stoner κομμάτι. Την άνεσή τους στις χαμηλές ταχύτητες αλλά και στην ψυχεδέλεια την αντιλαμβανόμαστε στις μεγαλύτερες σε διάρκεια συνθέσεις και συγκεκριμένα στην αρχή του "Last Chance" και στο δεύτερο μέρος του "Down The Road". To "You" έρχεται ως ιδανικός επίλογος αφού κλείνει αργά και ψυχεδελικά τον δίσκο, φέρνοντας την αίσθηση ηρεμίας μετά από δυνατή καταιγίδα.

Η επιστροφή των 2 Headed Dogs έρχεται με τον πιο κατάλληλο τρόπο και το πολύ δυναμικό και αξιόλογο "The Engine Is On". Το μονο που έχει να κάνει το τρίο από την Πρέβεζα είναι να κρατήσει τις μηχανές αναμμένες και ετοιμοπόλεμες γιατί οι συνθέσεις του δίσκου προφητεύουν πολύ δυνατές ζωντανές εμφανίσεις αλλά και μια αξιοπρόσεκτη δισκογραφική συνέχεια. Και αν η συγκεκριμένη φράση μοιάζει βιαστική, έχουμε το "The Engine Is On" μέχρι να αποδειχθεί του λόγου το αληθές.

Bandcamp
YouTube

  • SHARE
  • TWEET