Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος της jazz, Wayne Shorter

Ο καινοτόμος σαξοφωνίστας ήταν συνεργάτης του Miles Davis, συνιδρυτής των Weather Report και κάτοχος 11 Bραβείων Grammy

03/03/2023 @ 13:55

Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, o θρύλος της jazz, Wayne Shorter έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Ο επιδραστικός και καινοτόμος σαξοφωνίστας, απεβίωσε την Πέμπτη, 2 Μαρτίου στο Los Angeles, με περισσότερες πληροφορίες να μην έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Γεννημένος στο New Jersey το 1933, ο Shorter έγινε κεντρική φιγούρα στη jazz σκηνή της Νέας Ορλεάνης, όντας μέλος των Jazz Messengers του Art Blakey από το 1959 μέχρι το 1963, όταν και απέκτησε φήμη ως βιρτουόζος μουσικός.

Το 1964 ο Shorter έγινε μέλος της δεύτερης εκδοχής του θρυλικού κουιντέτου του Miles Davis, μαζί με τους Herbie Hancock, Ron Carter και Tony Williams, κυκλοφορώντας δίσκους όπως τα "E.S.P." (1965), "Miles Smiles" (1967) και "Nefertiti" (1968).

Στην αυτοβιογραφία του, ο Davis χαρακτήρισε τον Shorter ως ένα αυθεντικό συνθέτη, με τους μουσικούς να συνεργάζονται και στην ηλεκτρική περίοδο του Miles, και σε δίσκους όπως τα "Filles De Killimanjaro", "In A Silent Way", και "Bitches Brew".

Το 1971 ο μουσικός ίδρυσε τους Weather Report με τους Joe Zawinul (πλήκτρα) και Miroslav Vitous (μπάσο) και σε διάστημα δεκαπέντε ετών κυκλοφόρησαν 14 δίσκους, συμπεριλαμβανομένου του κλασικού "Heavy Weather" του 1977, ώντας μια μπάντα σταθμός στο ιδίωμα της jazz fusion.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη μακροχρόνια πορεία του, ο Wayne Shorter κέρδισε 11 Βραβεία Grammy.

  • SHARE
  • TWEET